Εάν σκέφτεστε να κάνετε θεραπεία ανανέωσης του δέρματος
Η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση βοηθούν στην ανανέωση των ανώτερων στοιβάδων του δέρματος μέσω μίας μεθόδου ελεγχόμενου χειρουργικού ξυσίματος. Η θεραπεία μαλακώνει τις τραχειές άκρες των επιφανειακών ανωμαλιών, δίνοντας στο δέρμα μία πιο απαλή όψη.
Η δερμοαπόξεση χρησιμοποιείται συνήθως για τη βελτίωση της όψης του δέρματος του προσώπου στο οποίο έχουν δημιουργηθεί ουλές από ατυχήματα ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή για να λειανθούν οι λεπτές ρυτίδες του προσώπου, όπως αυτές που βρίσκονται γύρω από το στόμα. Μερικές φορές χρησιμοποιείται επίσης για την αφαίρεση προ-καρκινικών όγκων που ονομάζονται υπερκερατώσεις. Η δερμολείανση χρησιμοποιείται συνήθως για να αντιμετωπισθούν βαθιές ουλές που έχουν σχηματισθεί από ακμή.
Τόσο η δερμοαπόξεση, όσο και η δερμολείανση μπορούν να γίνουν σε μικρές περιοχές του δέρματος ή σε όλο το πρόσωπο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως λίφτινγκ προσώπου, αφαίρεση ή επανόρθωση ουλών ή χημικό πήλινγκ.
Εάν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε επέμβαση για να ανανεώσετε το δέρμα σας, αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα βασικά για την επέμβαση - πού μπορεί να βοηθήσει, πώς γίνεται και ποια είναι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δεν θα απαντηθούν όλα σας τα ερωτήματα, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες κάθε ατομού χωριστά. Ρωτήστε τον ιατρό σας οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.

Σχετικά με εναλλακτικές επεμβάσεις
Εάν σκέφτεστε να κάνετε "επιφανειακές επιδιορθώσεις" στο πρόσωπό σας, μπορείτε επίσης να σκεφτείτε την πιθανότητα του χημικού πήλινγκ, μίας εναλλακτικής μεθόδου όπου αφαιρείται χειρουργικά η ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Όμως, στη δερμοαπόξεση και στη δερμολείανση χρησιμοποιούνται χειρουργικά όργανα για την αφαίρεση των προσβληθέντων στοιβάδων του δέρματος, ενώ το χημικό πήλινγκ χρησιμοποιεί ένα καυστικό διάλυμα.
Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί πραγματοποιούν και τις τρεις διαδικασίες, επιλέγοντας μία ή έναν συνδυασμό επεμβάσεων που καλύπτουν τις ανάγκες και το πρόβλημα του κάθε ασθενή χωριστά. Άλλοι προτιμούν μία τεχνική για όλες τις επιφανειακές επιδιορθώσεις. Γενικά, το χημικό πήλινγκ χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων και η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση για βαθύτερες ανωμαλίες, όπως οι ουλές της ακμής. Μπορεί επίσης να προτιμηθεί μία μη-χημική προσέγγιση για τα άτομα με ελαφρώς σκουρότερο δέρμα, ιδιαίτερα όταν θεραπεύονται περιορισμένες περιοχές του προσώπου, καθώς η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση είναι λιγότερο πιθανό να επιφέρουν ακραίες αλλαγές και αντιθέσεις στο χρώμα του δέρματος.
Η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση μπορούν να λειάνουν τις ουλές που μπορεί να προκαλέσει η ακμή, τα ατυχήματα ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, όπως και τις λεπτές ρυτίδες του προσώπου, ιδιαίτερα αυτές γύρω από το στόμα.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για δερμοαπόξεση
Η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή σας, αλλά καμία από τις δύο θεραπείες δεν θα αφαιρέσει όλες τις ουλές και τις ατέλειες του δέρματος, ούτε θα αποτρέψουν τη γήρανσή του. Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε θεραπεία ανανέωσης του δέρματος, σκεφτείτε προσεκτικά ποιες είναι οι προσδοκίες σας και συζητείστε τις με τον χειρουργό σας.
Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, από νεαρά άτομα ως μεγαλύτερους ενήλικες, μπορούν να ωφεληθούν από τη δερμοαπόξεση και τη δερμολείανση. Αν και στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα το δέρμα επουλώνεται με πιο αργό ρυθμό, σημαντικότεροι παράγοντες είναι ο τύπος του δέρματός σας, το χρώμα του και το κλινικό σας ιστορικό. Για παράδειγμα, το μαύρο δέρμα, το Ασιατικό δέρμα και άλλα σκούρα δέρματα μπορεί να παρουσιάσουν μόνιμες δυσχρωμίες ή κηλίδες μετά από θεραπεία ανανέωσης του δέρματος. Τα άτομα που παρουσιάζουν αλλεργικά εξανθήματα ή άλλες δερματικές αντιδράσεις ή που έχουν συχνά φυσαλίδες από πυρετό ή κρυοπαγήματα μπορεί να παρουσιάσουν κρίση. Εάν έχετε φακίδες, αυτές μπορεί να εξαφανισθούν στη θεραπευθείσα περιοχή.
Επιπλέον, οι περισσότεροι χειρουργοί δεν πραγματοποιούν τη θεραπεία κατά τα ενεργά στάδια της ακμής, λόγω μεγαλύτερου κινδύνου λοίμωξης. Το ίδιο μπορεί να ισχύει εάν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, είχατε σοβαρό έγκαυμα στο δέρμα ή υποβληθήκατε σε χημικό πήλινγκ στο παρελθόν.
Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις συνεπάγονται κάποιο βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνου
Η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση είναι συνήθως ασφαλείς όταν γίνονται από έμπειρο, εξειδικευμένο ιατρό. Ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος είναι η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Σε ορισμένους ασθενείς, το δέρμα μπορεί να πάρει σκουρότερο χρώμα, συνήθως λόγω της έκθεσης στον ήλιο τις μέρες ή τους μήνες μετά την επέμβαση. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ασθενείς παρατηρούν ότι το δέρμα που έχει υποστεί θεραπεία παραμένει λίγο πιο ανοιχτό σε χρώμα ή παρουσιάζει κηλίδες.
Μπορεί να παρουσιάσετε πολύ μικρά λευκά στίγματα μετά την επέμβαση. Αυτά συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους ή με τη χρήση μίας ταινίας απόξεσης ή σαπουνιού. Μερικές φορές, πρέπει να τα αφαιρέσει ο χειρουργός. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε διεσταλμένους πόρους του δέρματος. Αυτοί συνήθως συρρικώνονται στο κανονικό τους μέγεθος, αφού υποχωρήσει το οίδημα.
Αν και η λοίμωξη και η δημιουργία ουλών είναι σπάνιες στις θεραπείες ανανέωσης του δέρματος, είναι πιθανές. Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν υπερβολικές ουλές στους ιστούς (χηλοειδή ή υπερτροφικές ουλές) που συνήθως θεραπεύονται με την εφαρμογή ή την ένεση στεροειδών φαρμάκων για να απαλύνουν οι ουλές.
Μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους επιλέγοντας έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό και ακολουθώντας προσεκτικά τις συμβουλές του/της.

Προγραμματίζοντας τη χειρουργική σας επέμβαση
Καθώς αυτές οι θεραπείες μερικές φορές προσφέρονται από ανεπαρκώς εκπαιδευμένους πρακτικούς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρείτε έναν ιατρό (συνήθως πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο) που είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος στη διαδικασία. Εξάλλου, η δερμοαπόξεση και η δερμολείανση συνήθως αφορούν το πιο ορατό τμήμα του σώματος και του προσώπου σας.
Στην πρώτη σας επίσκεψη, να είστε έτοιμοι να συζητήσετε για τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό και μη διστάσετε να τον/την ρωτήσετε ό,τι θέλετε σχετικά με κάποιες ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Ο χειρουργός θα είναι το ίδιο ανοικτός με εσάς, θα σας εξηγήσει τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία και το αποτέλεσμα - όπως η ηλικία σας, η κατάσταση του δέρματός σας και οι προηγούμενες πλαστικές επεμβάσεις στις οποίες ίσως έχετε υποβληθεί.