Εάν σκέφτεστε να κάνετε λιποαναρρόφηση…
Η λιποαναρρόφηση είναι μία διαδικασία που μπορεί να σμιλεύσει το σώμα αφαιρώντας το περιττό λίπος από συγκεκριμένες περιοχές, όπως η κοιλιά, οι μηροί, τα οπίσθια, οι γοφοί, τα γόνατα, το πάνω μέρος των χεριών, το σαγόνι, τα μάγουλα και το λαιμό. Κατά την τελευταία δεκαετία, η λιποαναρρόφηση που είναι γνωστή και ως "λιποπλαστική" ή "λιπεκτομή αναρρόφησης" έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα, διάφορες νέες τεχνικές, όπως η λιποπλαστική με υπερήχους (UAL), η τεχνική διόγκωσης και η τεχνική super-wet βοηθούν πολλούς πλαστικούς χειρουργούς να προσφέρουν σε επιλεγμένους ασθενείς ακριβέστερα αποτελέσματα και ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης. Aν και κανένας τύπος λιποαναρρόφησης δεν αποτελεί υποκατάστατο της δίαιτας και της άσκησης, η λιποαναρρόφηση μπορεί να αφαιρέσει επίμονες περιοχές λίπους που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές μεθόδους απώλειας βάρους.
Εάν σκέφτεστε να κάνετε λιποαναρρόφηση, αυτό το έντυπο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα βασικά για την επέμβαση - σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει, πώς γίνεται και πώς θα φαίνεστε και θα αισθάνεστε μετά την επέμβαση. Δεν θα απαντηθούν όλα σας τα ερωτήματα, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες που ισχύουν στην περίπτωση κάθε ατόμου χωριστά. Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι σχετικά με την επέμβαση, απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Λιποαναρρόφηση 2500 κ.ε.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση
Για να είστε ο κατάλληλος υποψήφιος για λιποαναρρόφηση, πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει για εσάς η επέμβαση. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η λιποαναρρόφηση μπορεί να βοηθήσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή σας, αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα την εμφάνισή σας για να ανταποκρίνεται στο ιδανικό σας ή για να σας συμπεριφέρονται οι άλλοι διαφορετικά. Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε στην επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητείστε τις με τον χειρουργό σας. Οι καλύτεροι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι άτομα φυσιολογικού βάρους με ελαστικό δέρμα που έχουν θήκες περιττού λίπους σε ορισμένες περιοχές. Θα πρέπει να είστε σωματικά και ψυχολογικά υγιής, καθώς και ρεαλιστικός στις προσδοκίες σας. Η ηλικία σας δεν αποτελεί σημαντικό θέμα. Όμως, οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς μπορεί να έχουν μειωμένη ελαστικότητα δέρματος και να μην επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με έναν νεότερο ασθενή με πιο σφριγηλό δέρμα.
Η λιποαναρρόφηση εμπεριέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τα άτομα με κλινικά προβλήματα, όπως διαβήτη, σοβαρή καρδιακή ή νόσο του πνεύμονα, κακή κυκλοφορία του αίματος ή για όσους υποβλήθηκαν πρόσφατα σε επέμβαση κοντά στην περιοχή που θα σμιλευθεί.
Οι γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε λιποαναρρόφηση κάτω από το σαγόνι, στους γοφούς, στους μηρούς και στο στομάχι, καθώς και στην περιοχή κάτω από τα χέρια και τους μαστούς.

Προγραμματίζοντας την επέμβασή σας
Στην πρώτη σας επίσκεψη, ο χειρουργός θα αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας σας, θα διαπιστώσει που βρίσκονται τα αποθέματα λίπους και θα κρίνει την κατάσταση του δέρματός σας. Ο χειρουργός θα σας εξηγήσει τις μεθόδους σμίλευσης του σώματος που είναι κατάλληλες για εσάς. Για παράδειγμα, αν πιστεύετε ότι χρειάζεστε λιποαναρρόφηση στην περιοχή της κοιλιάς, η κοιλιοπλαστική ή η τεχνική "tummy tuck" μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για να επιτύχετε τους στόχους σας ή ότι ο συνδυασμός παραδοσιακής λιποαναρρόφησης και UAL είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.
Να είστε ειλικρινής όταν συζητάτε για τις προσδοκίες σας με τον χειρουργό σας. Και εκείνος/η θα είναι το ίδιο ειλικρινής με εσάς, θα σας περιγράψει λεπτομερώς την επέμβαση και θα σας εξηγήσει τους κινδύνους και τους περιορισμούς της.

Πάρτε τις απαντήσεις που χρειάζεστε
Όσοι σκέφτονται να υποβληθούν σε λιποαναρρόφηση συχνά "τα χάνουν" με τον μεγάλο αριθμό επιλογών και τεχνικών που υπάρχουν σήμερα. Όμως, ο πλαστικός χειρουργός σας μπορεί να σας βοηθήσει. Για να αποφασισθεί ποια είναι η σωστή θεραπευτική προσέγγιση στην περίπτωσή σας, ο ιατρός θα μελετήσει την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, το κόστος και την καταλληλότητά της σε σχέση με τις ανάγκες σας. Αυτό είναι που ονομάζουμε "επιστημονική κρίση", μία ικανότητα που διαμορφώνεται μέσα από τη χειρουργική εκπαίδευση και εμπειρία. Ο ιατρός χρησιμοποιεί επίσης την κρίση του για να προλάβει τις επιπλοκές, για να χειριστεί τυχόν ανεπιθύμητα συμβάματα κατά την επέμβαση και για να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές αν εμφανισθούν.
Για τους άνδρες, συνηθισμένα σημεία είναι η περιοχή κάτω από το σαγόνι και γύρω από τη μέση. Η λιποαναρρόφηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μείωση του διογκωμένου στήθους ενός άνδρα, μία πάθηση που ονομάζεται γυναικομαστία.
Η εκπαίδευση και η εξάσκηση του/της χειρουργού σας τον/την βοήθησαν να σχηματίσει τη χειρουργική του/της κρίση, γι' αυτό αφιερώστε χρόνο στο να βρείτε τον κατάλληλο ιατρό. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό που ανήκει στην Ένωση Πλαστικών Χειρουργών. Επιλέγοντας έναν πλαστικό χειρουργό που ανήκει στην ΕΠΧ, ο ασθενής είναι σίγουρος ότι ο ιατρός απεφοίτησε από πιστοποιημένη ιατρική σχολή και ολοκλήρωσε τουλάχιστον πέντε χρόνια ειδικότητας - συνήθως τρία χρόνια γενικής χειρουργικής (ή αντίστοιχης ειδίκευσης) και δύο χρόνια πλαστικής χειρουργικής. Για να πιστοποιηθεί από την ΕΠΧ, ο ιατρός πρέπει να ασκεί τη χειρουργική για 2 χρόνια και να έχει επιτύχει σε πλήρεις γραπτές και προφορικές εξετάσεις.

Λιποαναρρόφηση για
διόρθωση γυναικομαστίας

Η προετοιμασία της επέμβασής σας
Ο χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για την επέμβαση, όπως οδηγίες για τη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη λήψη ή αποφυγή βιταμινών, δισκίων σιδήρου και ορισμένων φαρμάκων. Εάν κρυολογήσετε ή παρουσιάσετε οποιαδήποτε λοίμωξη, ιδιαίτερα δερματική λοίμωξη, η επέμβαση θα πρέπει να αναβληθεί.
Αν και σπανίως είναι απαραίτητο, ο ιατρός μπορεί να συστήσει να δώσετε αίμα πριν την επέμβαση για την περίπτωση που το χρειαστείτε στη διάρκειά της.
Επίσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας σας, φροντίστε να κανονίσετε να σας πάει κάποιος στο σπίτι σας με το αυτοκίνητο και αν χρειάζεται, να σας βοηθήσει για 1-2 ημέρες.

Πού θα πραγματοποιηθεί η επέμβασή σας
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει στο ιατρείο ενός χειρουργού, σε χειρουργικό κέντρο ή σε νοσοκομείο. Οι μικρές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης γίνονται χωρίς ο ασθενής να εισαχθεί σε νοσοκομείο για λόγους κόστους και ευκολίας. Όμως, εάν πρόκειται να αφαιρεθεί μεγάλος όγκος λίπους ή η λιποαναρρόφηση θα γίνει σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις, μπορεί να χρειασθεί να παραμείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο.

Αναισθησία για λιποαναρρόφηση
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι αναισθησίας για τη λιποαναρρόφηση. Μαζί, εσείς και ο χειρουργός σας θα επιλέξετε τον τύπο της αναισθησίας που προσφέρει το ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό επίπεδο άνεσης για την επέμβασή σας.
Εάν η ποσότητα του λίπους είναι μικρή και σε λίγα σημεία του σώματος, η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία που μουδιάζει μόνο τις εν λόγω περιοχές. Όμως, εάν προτιμάτε, η τοπική αναισθησία χρησιμοποιείται μαζί με ενδοφλέβια νάρκωση για να είστε πιο χαλαρωμένος κατά την επέμβαση. Για πιο εκτεταμένες επεμβάσεις, η περιφερειακή αναισθησία μπορεί να είναι καλή επιλογή. Ένας τύπος περιφερειακής αναισθησίας είναι η επισκληρίδειος ένεση, ο ίδιος τύπος αναισθησίας που χρησιμοποιείται συχνά στον τοκετό.
Όμως, ορισμένοι ασθενείς προτιμούν τη γενική αναισθησία, ιδιαίτερα αν πρόκειται να αφαιρεθεί μεγάλος όγκος λίπους. Εάν γίνει αυτό, στην επέμβαση θα μετάσχει αναισθησιολόγος για να βεβαιωθεί ότι είστε υπό πλήρη νάρκωση κατά την επέμβαση.
Υγιή άτομα φυσιολογικού βάρους με ελαστικό δέρμα και θήκες περιττού λίπους αποτελούν καλούς υποψήφιους για την επέμβαση.
Οι καλύτεροι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση έχουν φυσιολογικό βάρος με τοπικές περιοχές περιττού λίπους, για παράδειγμα, στα οπίσθια, στους γοφούς και στους μηρούς.
Ο χειρουργός τοποθετεί ένα σωληνάριο μέσα από μία τομή που κάνει στο δέρμα. Στο άλλο άκρο του σωληναρίου βρίσκεται μία μονάδα κενού-πίεσης που αναρροφά το λίπος.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής φορά ένα στενό ένδυμα πίεσης που βοηθά στο να μειωθεί το οίδημα.

Η χειρουργική επέμβαση
Ο χρόνος που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η λιποαναρρόφηση μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής, την ποσότητα του λίπους που αφαιρείται, τον τύπο της αναισθησίας και την τεχνική που χρησιμοποιείται. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές λιποαναρρόφησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει η επέμβαση πιο εύκολη και να ενισχυθεί το αποτέλεσμα.
Η λιποαναρρόφηση είναι μία επέμβαση όπου αφαιρούνται τοπικά αποθέματα λίπους για να σμιλευθεί μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος. Μέσα από μία πολύ μικρή τομή, εισάγεται ένα πολύ μικρό σωληνάριο και χρησιμοποιείται για να ρουφήξει το στρώμα λίπους που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Το σωληνάριο περνά μέσα από το στρώμα λίπους, σπάζοντας τα κύτταρα λίπους και αναρροφώντας τα. Η αναρρόφηση γίνεται με μία αντλία κενού αέρος ή μεγάλη σύριγγα, ανάλογα με την προτίμηση του χειρουργού. Εάν η επέμβαση αφορά πολλά σημεία, ο χειρουργός θα προχωρήσει στην επόμενη περιοχή, προσπαθώντας να κρατήσει τις τομές όσο το δυνατόν πιο αόρατες. Μαζί με το λίπος χάνονται και υγρά και είναι σημαντικό αυτά να αντικατασταθούν κατά την επέμβαση για να αποφευχθεί το shock. Για αυτό τον λόγο, οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά και να παίρνουν υγρά ενδοφλεβίως κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την επέμβαση.

Παραλλαγές τεχνικής
Η βασική τεχνική της λιποαναρρόφησης, όπως περιγράφηκε πιο πάνω, χρησιμοποιείται σε όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία. Όμως, καθώς έχει εξελιχθεί η επέμβαση, έχουν προκύψει νέες παραλλαγές.
Ένεση υγρού, τεχνική όπου ενίεται διάλυμα φαρμάκου στις περιοχές λίπους πριν αυτό αφαιρεθεί, χρησιμοποιείται συχνά από πλαστικούς χειρουργούς. Το υγρό - μίγμα ενδοφλέβιου διαλύματος άλατος, λιδοκαϊνης (τοπικό αναισθητικό) και επινεφρίνης (φάρμακο που συσπά τα αγγεία του αίματος) - βοηθά ώστε να αφαιρεθεί πιο εύκολα το λίπος, μειώνει την απώλεια αίματος και προσφέρει αναισθησία κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Η ένεση υγρού βοηθά επίσης να μειωθεί ο αριθμός των εκχυμώσεων μετά την επέμβαση.
Η ποσότητα του υγρού που θα ενεθεί ποικίλει ανάλογα με την προτίμηση του χειρουργού. Στην τεχνική διόγκωσης ενίεται μεγάλος όγκος υγρού, μερικές φορές ακόμα και τρεις φορές την ποσότητα λίπους που θα αφαιρεθεί. Η λιποαναρρόφηση διόγκωσης, συνήθως γίνεται σε ασθενείς που χρειάζονται μόνο τοπική αναισθησία, συνήθως διαρκεί περισσότερο από την παραδοσιακή λιποαναρρόφηση (μερικές φορές έως και 4-5 ώρες). Όμως, επειδή το ενιόμενο υγρό περιέχει αρκετή ποσότητα αναισθητικού, μπορεί να μην χρειασθεί πρόσθετη αναισθησία. Η ονομασία αυτής της τεχνικής οφείλεται στην διόγκωση των ιστών λίπους όταν γεμίζουν με το διάλυμα.
Η τεχνική super-wet είναι παρόμοια με την τεχνική διόγκωσης, εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται μικρότερες ποσότητες υγρού. Συνήθως η ποσότητα υγρού που ενίεται είναι ίση με την ποσότητα του λίπους που αφαιρείται. Αυτή η τεχνική συχνά απαιτεί ενδοφλέβια νάρκωση ή γενική αναισθησία και συνήθως διαρκεί 1-2 από τις ώρες του χειρουργείου.
Λιποπλαστική με υπέρηχους (UAL). Προϋποθέτει τη χρήση ειδικού σωληναρίου που παράγει υπερηχητική ενέργεια. Καθώς περνά μέσα από περιοχές λίπους, η ενέργεια εκρύγνει τα τοιχώματα των κυττάρων λίπους, υγροποιώντας το λίπος. Στη συνέχεια το λίπος αφαιρείται με την παραδοσιακή τεχνική λιποαναρρόφησης.
Η UAL έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευκολία και την αποτελεσματικότητα της λιποαναρρόφησης στις ινώδεις περιοχές του σώματος, όπως στο πάνω μέρος της ράχης ή στο διογκωμένο στήθος του άνδρα. Χρησιμοποιείται επίσης σε δευτεροβάθμιες επεμβάσεις, όταν απαιτείται ιδιαίτερη ακρίβεια. Γενικά, η UAL διαρκεί περισσότερο από ό,τι η παραδοσιακή λιποαναρρόφηση.

Λιποαναρρόφηση 1700 κ.ε.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου και αβεβαιότητας
Η λιποαναρρόφηση είναι συνήθως ασφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς έχουν επιλεγεί προσεκτικά, ο χώρος όπου θα γίνει η επέμβαση διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και ο χειρουργός είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος.
Ο ιατρός θα πρέπει τουλάχιστον να έχει περάσει τη βασική χειρουργική εκπαίδευση με ειδίκευση στη σμίλευση του σώματος. Επίσης, αν και πολλές επεμβάσεις σμίλευσης του σώματος γίνονται εκτός νοσοκομείου, να είστε σίγουρος ότι ο χειρουργός σας έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει επέμβαση λιποαναρρόφησης σε πιστοποιημένο νοσοκομείο.
Ο ιατρός πρέπει να είναι έμπειρος χειρουργός και να έχει πραγματοποιήσει επεμβάσεις που συνίστανται στην αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους (περισσότερα από 5 λίτρα ή 5000ccs). Ρωτείστε τον χειρουργό σας για άλλους του πελάτες που υποβλήθηκαν σε παρόμοια επέμβαση και για τα αποτελέσματα που είχαν. Επίσης, πιο εκτεταμένες επεμβάσεις λιποαναρρόφησης απαιτούν προσεκτική μετεγχειρητική φροντίδα. Μάθετε πώς θα παρακολουθεί ο χειρουργός την κατάστασή σας μετά την επέμβαση.

Όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένας καλά εκπαιδευμένος χειρουργός και ένα χειρουργικό κέντρο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητές σας για ικανοποιητικό αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αν και σπάνιες, μπορούν να συμβούν επιπλοκές. Οι κίνδυνοι αυξάνονται εάν θεραπευθεί μεγάλος αριθμός περιοχών ταυτόχρονα ή αν τα σημεία όπου θα γίνει η επέμβαση είναι μεγάλου μεγέθους. Η αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους και υγρού μπορεί να χρειασθεί μεγαλύτερο χρόνο επέμβασης από ό,τι οι μικρότερης κλίμακας εγχειρήσεις.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης, καθυστέρηση στην ίαση, σχηματισμό θρόμβων λίπους ή αίματος που μπορεί να μεταναστεύσουν στους πνεύμονες και να επιφέρουν τον θάνατο. Επίσης μπορεί να υπάρξει υπερβολική απώλεια υγρών που μπορεί να οδηγήσει σε shock ή συσσώρευση υγρού που θα πρέπει να παροχετευθεί, εγκαύματα τριβής ή άλλη βλάβη στο δέρμα ή στα νεύρα ή διάτρηση στα ζωτικά όργανα και ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων.

Υπάρχουν επίσης κάποια θέματα που πρέπει να μελετηθούν στην περίπτωση των νεότερων τεχνικών. Για παράδειγμα, στην UAL, η ζέστη από τη συσκευή υπέρηχων που χρησιμοποιείται για να υγροποιηθούν τα κύτταρα λίπους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα ή σε βαθύτερους ιστούς. Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι αν και η UAL έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο, οι μακροχρόνιες επιδράσεις της ενέργειας των υπερήχων στο σώμα δεν είναι ακόμα γνωστές.
Στην τεχνική διόγκωσης και στην τεχνική super-wet, το αναισθητικό υγρό που ενίεται μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα λιδοκαϊνης (εάν η περιεκτικότητα του διαλύματος σε λιδοκαϊνη είναι πολύ υψηλή) ή συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες (εάν χορηγηθεί μεγάλη ποσότητα υγρού).

Οι ουλές από τη λιποαναρρόφηση είναι μικρές και στρατηγικά τοποθετημένες ώστε να μην φαίνονται. Όμως, μετά τη λιποπλαστική είναι συνηθισμένες οι ατέλειες στην τελική εμφάνιση. Η επιφάνεια του δέρματος μπορεί να είναι ανομοιογενής, ασύμμετρη ή ακόμα και πλαδαρή, ιδιαίτερα στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να υπάρχει μούδιασμα και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Μερικές φορές, μπορεί να χρειασθεί και άλλη χειρουργική επέμβαση.
Η βελτίωση θα φανεί μετά από περίπου 6 εβδομάδες, όταν θα έχει υποχωρήσει η μεγαλύτερη έκταση του οιδήματος.

Μετά την επέμβασή σας
Μετά την επέμβαση, θα έχετε μάλλον κάποια έκκριση υγρού από τις τομές. Μερικές φορές, τοποθετείται ένα σωληνάριο παροχέτευσης κάτω από το δέρμα για μερικές ημέρες για να αποφευχθεί η συσσώρευση υγρού. Για να ελεγχθεί το οίδημα και να βοηθηθεί το δέρμα να εφαρμόσει καλύτερα στις νέες του γραμμές, μπορεί να χρειασθεί να φορέσετε ένα στενό ελάστικό ένδυμα πάνω από τη χειρουργημένη περιοχή για μερικές εβδομάδες. Ο ιατρός μπορεί επίσης να σας συστήσει αντιβιοτικά για να προληφθεί η λοίμωξη. Μην περιμένετε να φαίνεστε ή να αισθάνεστε πολύ καλά αμέσως μετά την επέμβαση. Αν και οι νεότερες τεχνικές θεωρείται ότι μειώνουν ποιες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις, μπορεί και πάλι να έχετε πόνο, κάψιμο, οίδημα, αιμορραγία και προσωρινό μούδιασμα. Ο πόνος μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα που θα σας συστήσει ο χειρουργός, αν και μπορεί να αισθάνεστε "πιάσιμο" και πόνο για μερικές ημέρες.
Είναι φυσιολογικό να έχετε κάποια ανησυχία ή κατάθλιψη τις ημέρες ή εβδομάδες μετά την επέμβαση. Όμως, αυτό το συναίσθημα θα υποχωρήσει καθώς θα αρχίσετε να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα.

Η επιστροφή στα φυσιολογικά
Η ίαση είναι σταδιακή διαδικασία. Ο χειρουργός θα σας συστήσει μάλλον να αρχίσετε να περπατάτε το συντομότερο δυνατόν για να μειωθεί το οίδημα και να προληφθεί ο σχηματισμός θρόμβων του αίματος στα πόδια σας. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από 1-2 εβδομάδες και θα επιστρέψετε στην εργασία σας λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Τα ράμματα αφαιρούνται ή διαλύονται μόνα τους μέσα στην πρώτη εβδομάδα ως 10 ημέρες.
Η έντονη δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται για περίπου ένα μήνα, καθώς το σώμα σας εξακολουθεί να αναρρώνει. Αν και οι περισσότερες εκχυμώσεις και τα οιδήματα συνήθως εξαφανίζονται εντός 3 εβδομάδων, κάποιο οίδημα μπορεί να παραμείνει για 6 μήνες ή και περισσότερο.
Ο χειρουργός θα προγραμματίσει επισκέψεις παρακολούθησης για να ελέγξει την πρόοδό σας και για να δει αν χρειάζονται άλλες επεμβάσεις.
Εάν έχετε ασυνήθιστα συμπτώματα μεταξύ των επισκέψεων, πχ. έντονη αιμορραγία ή ξαφνική αύξηση του πόνου ή αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε και τι όχι, τηλεφωνείστε στον ιατρό σας.

Η νέα σας εμφάνιση
Θα δείτε σαφή διαφορά στη σιλουέτα σας λίγο μετά την επέμβαση. Όμως, η βελτίωση θα γίνει πιο εμφανής μετά από περίπου 4-6 εβδομάδες, όταν θα έχει υποχωρήσει το περισσότερο οίδημα. Μετά από περίπου 3 μήνες, υποχωρεί κάθε επίμονο, ήπιο οίδημα και γίνεται ορατή η τελική γραμμή του σώματος.
Εάν οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές, θα είστε πολύ ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της επέμβασης. Θα αισθάνεστε πιο άνετα σε περισσότερα ρούχα και θα αισθάνεστε καλύτερα με το σώμα σας. Και, ακολουθώντας μία υγιή διατροφή και με τακτική άσκηση, θα μπορέσετε να διατηρήσετε τη νέα σας σιλουέτα.
Καθώς προχωρά η ανάρρωση, θα αποκτήσετε μία πιο αρμονική στις αναλογίες της, εμφάνιση.
Μία πιο κομψή σιλουέτα θα σας κάνει να αισθανθείτε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άνεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"