Εάν σκέφτεστε την κοιλιοπλαστική
Η κοιλιοπλαστική, που είναι γνωστή συχνά σαν κρεμάμενη κοιλιά, είναι μια σημαντική χειρουργική διαδικασία για να αφαιρέσει το υπερβολικό δέρμα και το λίπος από τη μέση και χαμηλότερη κοιλία και για να σφίξει τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος.

Η διαδικασία μπορεί να μειώσει εντυπωσιακά την εμφάνιση μιας φουσκωμένης και χαλαρής κοιλίας. Αλλά λάβετε υπόψη ότι παράγει ένα μόνιμο σημάδι, το οποίο, ανάλογα με το βαθμό του αρχικού προβλήματος και της χειρουργικής επέμβασης που απαιτείται για να το διορθώσει, μπορεί να επεκτείνεται από το ένα ισχίο στο άλλο.

Παρ' όλα αυτά βρίσκεται χαμηλά και καλύπτεται πλήρως από το εσώρουχο.
Εάν σκέφτεστε την κοιλιοπλαστική, αυτό θα σας δώσει μια βασική κατανόηση της διαδικασίας - πότε μπορεί να βοηθήσει, πώς εκτελείται, και ποια αποτελέσματα πρέπει να αναμένετε.

Δεν μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας, δεδομένου ότι πολλά εξαρτώνται από το μεμονωμένο ασθενή και το χειρουργό. Παρακαλώ ρωτήστε το χειρούργο σας για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική
Oι καλύτεροι υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική είναι άνδρες ή γυναίκες σχετικά εύμορφοι, αλλά ενοχλούνται από μεγάλη παχιά κοιλιά ή χαλαρό κοιλιακό δέρμα, τα οποία δεν φεύγουν με τη δίαιτα ή την άσκηση.

Η χειρουργική επέμβαση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις γυναίκες που, μέσω των πολλών εγκυμοσύνων, έχουν τεντώσει τους κοιλιακούς μυς και το δέρμα τους πέρα από το σημείο όπου μπορούν να επιστρέψουν σε κανονικό. Η απώλεια ελαστικότητας δέρματος στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, που εμφανίζεται συχνά και με μικρή παχυσαρκία, μπορεί επίσης να βελτιωθεί.


Οι ασθενείς που σκοπεύουν να χάσουν πολύ βάρος πρέπει να αναβάλλουν τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, οι γυναίκες που προγραμματίζουν μελλοντικές εγκυμοσύνες πρέπει να περιμένουν, δεδομένου ότι οι κάθετοι μύες στην κοιλία (ορθοί κοιλιακοί) που ενώνονται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μπορούν να χωρίσουν πάλι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν έχετε κάποιο σημάδι από προηγούμενη κοιλιακή χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να σας αποτρέψει να κάνετε κοιλιοπλαστική ή μπορεί να σας προειδοποιήσει ότι τα σημάδια μπορεί να είναι κατ' ασυνήθιστο τρόπο εμφανή.


Η κοιλιοπλαστική μπορεί να ενισχύσει την εμφάνισή σας και την αυτοπεποίθησή σας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα μοιάζετε με αυτό που θεωρείτε εσείς ιδανικό, ή να κάνει τους άλλους ανθρώπους να σας μεταχειρίζονται διαφορετικά.

Προτού αποφασίσετε να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητήστε τις με το χειρούργο σας.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν μερική αβεβαιότητα και ρίσκο
Χιλιάδες κοιλιοπλαστικές εκτελούνται επιτυχώς κάθε έτος.

Όταν γίνονται από έναν κατάλληλο πλαστικό χειρούργο που εκπαιδεύεται στη χειρουργική σωμάτων, τα αποτελέσματα είναι γενικά αρκετά θετικά. Εντούτοις, υπάρχουν πάντα κίνδυνοι που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση και συγκεκριμένες επιπλοκές που συνδέονται με αυτήν την διαδικασία.


Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως η φλεγμονή και η θρομβοεμβολική νόσος είναι σπάνιες, αλλά μπορούν να εμφανιστούν. Η φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί με παροχέτευση και αντιβιοτικά, αλλά θα παρατείνει την παραμονή σας στο νοσοκομείο.

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο θρόμβων αίματος με το να κινηθείτε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά από τη χειρουργική επέμβαση.
Κακή επούλωση με εμφανή σημάδια μπορεί να απαιτήσει μια δεύτερη εγχείρηση για να τα διορθώσουμε.

Οι καπνιστές πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα, μιας και αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών και να καθυστερήσει την θεραπεία.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών πολύ αν ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρούργου σας πριν και μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά όσον αφορά το πότε και πώς πρέπει να επανέλθετε στις φυσικές σας δραστηριότητες.

Προγραμματίζοντας τη χειρουργική επέμβασή σας
Στις αρχικές επισκέψεις, ο χειρούργος θα αξιολογήσει την υγεία σας, θα καθορίσει το βαθμό της εναπόθεσης λίπους στην κοιλιακή περιοχή σας, και θα αξιολογήσει προσεκτικά τον τόνο του δέρματος σας.

Να βεβαιωθείτε ότι έχετε πει στο χειρούργο σας εάν καπνίζετε και εάν παίρνετε οποιεσδήποτε θεραπευτικές αγωγές, βιταμίνες, ή άλλα φάρμακα.
Να είστε ειλικρινής στη συζήτηση με το χειρούργο σας για τις προσδοκίες σας.

Αυτός/ή πρέπει να είναι εξίσου ειλικρινής με σας και να σας περιγράψει τις εναλλακτικές λύσεις καθώς και τους κινδύνους και τους περιορισμούς της κάθε μιας.
Εάν, παραδείγματος χάριν, η εναπόθεση λίπους και η χαλάρωση είναι περιορισμένες στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό, μπορεί να απαιτηθεί μια λιγότερο σύνθετη διαδικασία, η μίνι κοιλιοπλαστική, που μπορείτε να την κάνετε και σαν εξωτερική ασθενής.

Επίσης, μπορεί να ωφεληθείτε περισσότερο από ένα συνδυασμό μίνι ή πλήρους κοιλιοπλαστικής με λιποαναρρόφηση, για να αφαιρεθεί η λιποδυστροφία από τα πλάγια της κοιλιάς (χερούλια του έρωτα), για ένα καλύτερο περίγραμμα. Ή ίσως η λιποαναρρόφηση από μόνη της να δημιουργούσε το καλύτερο αποτέλεσμα.


Εν πάση περιπτώσει, ο χειρούργος σας πρέπει να συνεργαστεί μαζί σας, για να συστήσει τη διαδικασία που είναι σωστή για σας και να έρθει ο ίδιος πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, ο χειρούργος σας πρέπει επίσης να εξηγήσει την αναισθησία που θα χρησιμοποιήσει, το μέρος στο οποίο θα εκτελεσθεί η χειρουργική επέμβαση και το κόστος.

Οι ασφάλειες υγείας δεν καλύπτουν το κόστος της κοιλιοπλαστικής.

Προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβασή σας
Ο χειρούργος σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για τη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για την κατανάλωση τροφών και ποτών, το κάπνισμα και τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων.


Εάν καπνίζετε, προγραμματίστε να το κόψετε τουλάχιστον μια έως δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβασή σας και να μην το ξαναρχίσετε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά στην κοιλιά σας, και μην κάνετε αυστηρή δίαιτα, δεδομένου ότι και τα δύο μπορούν να εμποδίσουν την επουλωτική σας ικανότητα.

Εάν κολλήσετε ένα κρυολόγημα ή μια μόλυνση οποιουδήποτε είδους, η χειρουργική επέμβασή σας πιθανώς θα αναβληθεί.
Όπως και να γίνει η επέμβασή σας, είτε σε βάση εξωτερικών είτε εσωτερικών ασθενών, πρέπει να φροντίσετε ώστε κάποιος να σας οδηγήσει σπίτι μετά από τη χειρουργική επέμβαση και να σας βοηθήσει για μια ή δύο ημέρες μετά από την έξοδό σας από το νοσοκομείο εάν απαιτείται.

Που θα εκτελεσθεί η χειρουργική επέμβασή σας
Πολλοί χειρούργοι εκτελούν και την μερική και την πλήρη κοιλιοπλαστική σε ένα χειρουργικό κέντρο εξωτερικών ασθενών ή ένα ιδιωτικό ιατρείο.

Οι πιο πολλοί, που κατά την γνώμη μας είναι και το πιο σωστό, προτιμούν το νοσοκομείο, όπου οι ασθενείς τους μπορούν να μείνουν για μερικές ημέρες.

Οι τύποι αναισθησίας
Ο γιατρός σας συνήθως θα επιλέξει τη ολική αναισθησία, έτσι θα κοιμηθείτε κατά την διάρκεια της εγχειρήσεως. Άλλοι χειρούργοι χρησιμοποιούν την τοπική αναισθησία, που συνδυάζεται με ένα ηρεμιστικό για να σας ναρκώσει.

Θα είστε άγρυπνοι αλλά χαλαρωμένοι, και η κοιλιακή περιοχή σας θα είναι αναίσθητη. (Εντούτοις, μπορεί να αισθανθείτε κάποιο τράβηγμα ή περιστασιακή ταλαιπωρία.)

Η χειρουργική επέμβαση
Η πλήρης κοιλιοπλαστική παίρνει συνήθως δύο έως τρεις ώρες, ανάλογα με το βαθμό της εργασίας που απαιτείται. Η μερική κοιλιοπλαστική μπορεί να πάρει μια ώρα ή δύο.

1. Μια τομή ακριβώς επάνω από την ηβική περιοχή χρησιμοποιείται για να αφαιρέσει το υπερβολικό δέρμα και το λίπος από τη μέση και τη χαμηλότερη κοιλία.
Συνήθως ο χειρούργος θα κάνει μια μακριά τομή από το ένα κόκαλο ισχίου στο άλλο, ακριβώς επάνω από την ηβική περιοχή.

Μια δεύτερη τομή ελευθερώνει τον ομφαλό από τον περιβάλλοντα ιστό. Στη μερική κοιλιοπλαστική, η τομή είναι πολύ κοντύτερη και ο ομφαλός μπορεί να μην κινηθεί.

2. Το δέρμα χωρίζεται από τον κοιλιακό τοίχωμα μέχρι τα πλευρά.
Έπειτα, ο χειρούργος χωρίζει το δέρμα από τον κοιλιακό τοίχωμα μέχρι τα πλευρά και σηκώνει ένα μεγάλο κομμάτι δέρματος για να αποκαλύψει τους κάθετους μυς στην κοιλία σας.

Αυτοί οι μύες σφίγγονται καθώς τραβιούνται κοντά μεταξύ τους και ράβονται στη νέα θέση τους. Αυτό παρέχει ένα σταθερότερο κοιλιακό τοίχωμα και στενεύει την γραμμή της μέσης.

3. Ο χειρούργος σύρει τους μυς και τον ιστό μεταξύ τους και τους ράβει, στενεύοντας έτσι την γραμμή της μέσης και ενισχύοντας τον κοιλιακό τοίχο.
Έπειτα το κομμάτι δέρματος τεντώνεται προς τα κάτω και το περισσευούμενο δέρμα αφαιρείται.

Μια νέα οπή κόβεται για τον ομφαλό σας, ο οποίος ράβεται στη θέση του. Τέλος, οι τομές ράβονται, τοποθετούνται γάζες και ένας ή δύο προσωρινοί σωλήνες (παροχετεύσεις) μπορεί να παρεμβληθούν για να στραγγίξει τα υγρά από τη χειρουργημένη περιοχή.

4. Το κοιλιακό δέρμα σύρεται κάτω και αφαιρείται αυτό που περισσεύει. Στην πλήρη κοιλιοπλαστική, ένα νέο άνοιγμα κόβεται για τον ομφαλό. Και οι δύο τομές ράβονται.
Στη μερική κοιλιοπλαστική, το δέρμα χωρίζεται μόνο μεταξύ της τομής και του ομφαλού.

Αυτό το κομμάτι δέρματος τεντώνεται κάτω, αυτό που περισσεύει αφαιρείται, και το κομμάτι ράβεται στη θέση του.

Μετά από τη χειρουργική επέμβασή σας
Για τις πρώτες ημέρες, η κοιλία σας πιθανώς θα πρηστεί και μπορεί να αισθανθείτε μερικούς πόνους και ταλαιπωρία που μπορούν να ελεγχθούν από φάρμακα.

Ανάλογα με το βαθμό της χειρουργικής επέμβασης, μπορείτε να εξέλθετε μέσα σε μερικές ώρες ή μπορεί να πρέπει να παραμείνετε νοσηλευμένοι για δύο έως τρεις ημέρες.
Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για την καθαριότητά σας και την αλλαγή στις γάζες σας.

Αν και δεν θα είστε σε θέση να σταθείτε κατ' ευθείαν, πρέπει να αρχίσετε να κινείστε το συντομότερο δυνατόν.
Τα επιφανειακά ράμματα θα αφαιρεθούν σε πέντε έως επτά ημέρες, και οι βαθύτερες ραφές θα αφαιρεθούν σε δύο έως τρεις εβδομάδες.

Οι γάζες στην τομή σας μπορούν να αντικατασταθούν από ένα ένδυμα υποστήριξης.

Επιστρέφοντας στην κανονική λειτουργία
Μπορεί να σας πάρει δύο εβδομάδες για να αισθανθείτε τελείως καλά. Εάν αρχίσετε με καλή φυσική κατάσταση και ισχυρούς κοιλιακούς μυς, η αποκατάσταση από την κοιλιοπλαστική θα είναι πολύ γρηγορότερη.

Συνήθως οι χειρουργημένοι επιστρέφουν στην εργασία μετά από δύο εβδομάδες.
Η άσκηση θα σας βοηθήσει να θεραπευτείτε καλύτερα. Ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ασκηθεί ποτέ, πρέπει να αρχίσουν ένα πρόγραμμα άσκησης για να μειώσουν το πάχος, να μικρύνουν την πιθανότητα των θρόμβων αίματος, και να τονώσουν τους μυς τους.

Η δυνατή άσκηση, παρόλα αυτά, πρέπει να αποφευχθεί έως ότου μπορείτε να την κάνετε άνετα.
Τα σημάδια σας μπορεί φαινομενικά να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών έως έξι μηνών καθώς θεραπεύονται, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Αναμένετε ότι τα σημάδια θα κάνουν εννέα μήνες ως ένα έτος προτού επιπεδωθούν και ανοίξουν σε χρώμα. Αν και δεν θα εξαφανιστούν ποτέ εντελώς, τα κοιλιακά σημάδια δεν θα φαίνονται κάτω από τα ρούχα, τα μαγιό και ακόμη και τα string εσώρουχα.

Η νέα σας εμφάνιση
Η κοιλιοπλαστική, είτε μερική είτε ολική, παράγει άριστα αποτελέσματα για τους ασθενείς με αποδυναμωμένους κοιλιακούς μυς ή υπερβολικό δέρμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι μακράς διαρκείας αρκεί να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείστε τακτικά.

Μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής έχει μια πιο επίπεδη κοιλία. Τα σημάδια είναι μόνιμα, αλλά θα εξασθενίσουν με το χρόνο.

Εάν είστε ρεαλιστικοί στις προσδοκίες σας και έχετε προετοιμαστεί για ένα μόνιμο σημάδι και μια άδεια δεκαπέντε ημερών, η κοιλιοπλαστική μπορεί να είναι ακριβώς η απάντηση για σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA