Η αυξητική των μαστών είναι μία χειρουργική επέμβαση για την αύξηση του μεγέθους και του σχήματος των μαστών της γυναίκας για διάφορους λόγους :

  • Για να τονωθεί το περίγραμμα του σώματος στη γυναίκα που, για προσωπικούς λόγους, πιστεύει ότι το μέγεθος των μαστών της είναι πολύ μικρό.
  • Για να διορθωθεί η μείωση του όγκου των μαστών μετά από μία εγκυμοσύνη.
  • Για να εξισορροπηθεί η διαφορά σε μέγεθος ανάμεσα στους δύο μαστούς (ανισομαστία).
  • Ως τεχνική επανόρθωσης μετά από χειρουργική επέμβαση στους μαστούς, συνήθως μετά από καρκίνο του μαστού.

Τοποθετώντας ένα ένθεμα πίσω από κάθε μαστό, οι χειρουργοί μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος των μαστών μίας γυναίκας κατά ένα ή περισσότερα μεγέθη στηθόδεσμου. Εάν σκέφτεστε να κάνετε αυξητική των μαστών, οι πληροφορίες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα βασικά γύρω από την επέμβαση - πού μπορεί να βοηθήσει, πώς γίνεται και ποια είναι τα αποτελέσματα που μπορεί κανείς να προσδοκά.

Δεν θα απαντηθούν όλα σας τα ερωτήματα, καθώς πολλά εξαρτώνται από τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου ξεχωριστά. Παρακαλούμε, συμβουλευθείτε τον χειρουργό σας εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι σχετικά με την επέμβαση.

Οι καλύτερες υποψήφιες για την αυξητική των μαστών
Η αυξητική των μαστών μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή σας, αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα την εμφάνισή σας ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στο ιδανικό σας ή να κάνει τους άλλους να σας συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε την επέμβαση, σκεφτείτε προσεκτικά τις προσδοκίες σας και συζητείστε τις με τον χειρουργό σας.
Οι καλύτερες υποψήφιες για αυξητική των μαστών είναι γυναίκες που αναζητούν τη βελτίωση, όχι την τελειότητα, στην εμφάνισή τους.

Εάν είστε σωματικά υγιής και έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, μπορεί να είστε η κατάλληλη υποψήφια.

Τύποι ενθεμάτων
Το ένθεμα των μαστών είναι ένα κέλυφος σιλικόνης γεμάτο είτε με γέλη σιλικόνης ή με διάλυμα άλατος-νερού που είναι γνωστό ως φυσιολογικός ορός.
Στην Ευρώπη, τα ενθέματα που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι αυτά με την γέλη σιλικόνης.

Φαίνεται ότι είναι πιο σταθερά στο χρόνο και στην αφή δίνουν την αίσθηση φυσιολογικού εφηβικού μαστού.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εμπεριέχουν κάποια αβεβαιότητα και κίνδυνο
Η αυξητική των μαστών είναι σχετικά απλή επέμβαση. Όπως όμως, με κάθε επέμβαση, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χειρουργική και συγκεκριμένες επιπλοκές που συνδέονται με αυτή την επέμβαση.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα, η συστολή της κάψουλας, παρατηρείται αν η ουλή ή η κάψουλα γύρω από το ένθεμα αρχίζει να ρικνώνεται.

Αυτή η συμπίεση του μαλακού ενθέματος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε τον μαστό σκληρό. Η συστολή της κάψουλας μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάφορους τρόπους και μερικές φορές απαιτείται είτε αφαίρεση ή επαναδιαμόρφωση του ιστού της ουλής ή ίσως αφαίρεση ή αντικατάσταση του ενθέματος.

Η επιπλοκή αυτή ήταν πιο συνηθισμένη με τα παλαιότερα ενθέματα, που είχαν λεία επιφάνεια. Τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιούνται ενθέματα με τραχεία εξωτερική επιφάνεια, και η συχνότητα δημιουργίας ρικνωτικής κάψας έχει μειωθεί στο ελάχιστο.
Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, η αιμορραγία μετά την επέμβαση μπορεί να προκαλέσει κάποιο βαθμό οιδήματος και πόνου.

Εάν συνεχίζεται η αιμορραγία, μπορεί να χρειασθεί άλλη επέμβαση για να ελεγχθεί η αιμορραγία και να αφαιρεθεί το συσσωρευμένο αίμα.
Ένα μικρό ποσοστό γυναικών εκδηλώνουν λοίμωξη γύρω από το ένθεμα. Αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά συνήθως παρατηρείται εντός μίας εβδομάδας από την επέμβαση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ένθεμα ίσως πρέπει να αφαιρεθεί για αρκετούς μήνες μέχρι να υποχωρήσει η λοίμωξη. Στη συνέχεια μπορεί να τοποθετηθεί ένα νέο ένθεμα.
Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι οι θηλές τους γίνονται υπερευαίσθητες ή ακόμα και μουδιάζουν.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μικρές περιοχές που τις αισθάνεστε μουδιασμένες κοντά στις τομές. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να είναι μόνιμα σε ορισμένες ασθενείς.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ενθέματα των μαστών επηρεάζουν τη γονιμότητα, την κύηση ή την ικανότητά σας να θηλάσετε.

Εάν όμως, θηλάσατε το μωρό σας εντός ενός χρόνου πριν την αυξητική των μαστών, μπορεί να παράγετε γάλα για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κάποια ενόχληση, αλλά μπορεί να αντιμετωπισθεί με φάρμακα που θα σας συστήσει ο ιατρός σας.
Μερικές φορές, τα ενθέματα των μαστών μπορεί να σπάσουν ή να παρουσιάσουν διαρροή.

Τα ενθέματα μπορεί να σπάσουν από τραυματισμό ή ακόμα και από τη φυσιολογική συμπίεση και κίνηση των μαστών και των ενθεμάτων σας, δημιουργώντας διαρροή στο τεχνητό κέλυφος. Εάν σπάσει ένα ένθεμα που είναι γεμάτο με φυσιολογικό ορό, θα ξεφουσκώσει σε λίγες ώρες και το αλατόνερο θα απορροφηθεί χωρίς να προκαλέσει προβλήματα, από το σώμα.
Εάν σημειωθεί ρήξη σε ένθεμα που είναι γεμάτο γέλη, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν.

Εάν σπάσει το κέλυφος, αλλά η κάψουλα της ουλής γύρω από το ένθεμα όχι, μπορεί να μην διακρίνετε καμία αλλαγή. Εάν σπάσει ή σχιστεί και η ουλή, ιδιαίτερα μετά από πολύ μεγάλη πίεση, η γέλη σιλικόνης μπορεί να μετακινηθεί στον περιβάλλοντα ιστό.

Η γέλη μπορεί να συγκεντρωθεί στον μαστό και να προκαλέσει τη δημιουργία μίας νέας ουλής γύρω από αυτόν ή μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή του σώματος. Μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο σχήμα ή τη σταθερότητα του στήθους.

Και οι δύο τύποι ρήξης μπορεί να καταστήσουν απαραίτητη μία δεύτερη επέμβαση και την αντικατάσταση του ενθέματος που στάζει.
Παρ' όλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι η ρήξη ενός ενθέματος είναι πολύ σπάνια.
Για να υποβληθείτε στην τακτική σας μαστογραφία μετά την τοποθέτηση ενός ενθέματος, απευθυνθείτε σε ένα ακτινολογικό κέντρο, όπου οι τεχνικοί είναι έμπειροι στις ειδικές τεχνικές που απαιτούνται για να εξασφαλισθεί μία αξιόπιστη ακτινογραφία των μαστών με ενθέματα.

Θα χρειασθούν πρόσθετες όψεις. Στην περίπτωση ορισμένων γυναικών με ενθέματα, μπορεί να είναι χρήσιμη η πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος για να ανιχνευθούν τυχόν όγκοι στον μαστό ή να αξιολογηθεί το ένθεμα.
Ενώ η πλειονότητα των γυναικών δεν παρουσιάζουν τέτοιες επιπλοκές, θα πρέπει να συζητήσετε για κάθε μία από αυτές με τον ιατρό σας για να κατανοήσετε τους κινδύνους και τις συνέπειες μίας επέμβασης αυξητικής των μαστών.

Προγραμματίζοντας την επέμβασή σας
Στην πρώτη σας επίσκεψη, ο χειρουργός θα εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας σας και θα σας εξηγήσει ποιες χειρουργικές τεχνικές είναι πιο κατάλληλες για εσάς, βάσει της κατάστασης των μαστών σας και τον όγκο του δέρματός σας.

Εάν οι μαστοί σας είναι "πεσμένοι", ο ιατρός θα σας συστήσει επίσης την επέμβαση ανόρθωσης των μαστών.
Συζητείστε για το τι προσδοκάτε από την επέμβαση με ειλικρίνεια με τον χειρουργό σας. Θα πρέπει και αυτός/ή να είναι το ίδιο ειλικρινής μαζί σας, να περιγράψει τις εναλλακτικές λύσεις που έχετε, καθώς και τους κινδύνους και τους περιορισμούς της κάθε μίας.

Μπορείτε να ζητήσετε από τον χειρουργό αντίγραφο του φυλλαδίου του κατασκευαστή που συνοδεύει το ένθεμα που θα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να έχετε στη διάθεσή σας όλες τις πληροφορίες. Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τον χειρουργό σας αν καπνίζετε, παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή άλλες ουσίες.


Ο χειρουργός σας θα αναφερθεί επίσης στον τύπο της αναισθησίας που θα χρησιμοποιήσει, στον χώρο όπου θα γίνει η επέμβαση και το κόστος της. Καθώς οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες δεν θεωρούν την αυξητική των μαστών ως κλινικά απαραίτητη, συνήθως τα ασφαλιστικά συμβόλαια δεν καλύπτουν αυτή την επέμβαση.

Η προετοιμασία σας για την επέμβαση
Ο χειρουργός σας θα σας δώσει οδηγίες προκειμένου να προετοιμαστείτε για την επέμβαση, όπως οδηγίες για τη διατροφή, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη λήψη ή την αποφυγή ορισμένων βιταμινών και φαρμάκων.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας σας, μην ξεχάσετε να ζητήσετε από κάποιον γνωστό σας να σας μεταφέρει στο σπίτι σας με το αυτοκίνητό του μετά την επέμβαση και να σας βοηθήσει για μερικές ημέρες, στη συνέχεια, εάν χρειάζεται.

Πού θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση
Ο χειρουργός μπορεί να προτιμά να πραγματοποιήσει την επέμβαση στο ιατρείο του, σε κάποιο χειρουργικό κέντρο ή στα εξωτερικά ιατρεία κάποιου νοσοκομείου.

Συνήθως όμως η ασθενής εισάγεται κανονικά σε νοσοκομείο για την επέμβαση, στην οποία περίπτωση, θα παραμείνει στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες.

Τύποι αναισθησίας
Η αυξητική των μαστών μπορεί να γίνει με ολική αναισθησία, οπότε θα είστε ναρκωμένη σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Ορισμένοι χειρουργοί χρησιμοποιούν τοπική αναισθησία, σε συνδυασμό με κάποιο ηρεμιστικό φάρμακο, οπότε θα βρίσκεστε σε ήπια καταστολή, θα είστε χαλαρή, αλλά ξύπνια, ενώ μπορεί να αισθάνεστε κάποια ενόχληση.

Η επέμβαση
Η μέθοδος εισαγωγής και τοποθέτησης του ενθέματος εξαρτάται από την ανατομία σας και τις προτάσεις του χειρουργού σας. Η τομή μπορεί να γίνει είτε στην πτυχή όπου ο μαστός συναντά τον θώρακα (υπομάστια πτυχή), γύρω από την άλω (το σκούρο δέρμα που περιβάλλει τη θηλή) ή στη μασχάλη.

Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η τομή να τοποθετηθεί έτσι, ώστε οι ουλές που θα προκύψουν να φαίνονται όσο το δυνατόν πιο λίγο.
Δουλεύοντας μέσα από την τομή, ο χειρουργός θα ανασηκώσει τον ιστό του μαστού σας και το δέρμα για να δημιουργήσει μία "τσέπη" (ή θήκη), είτε ακριβώς πίσω από τον ιστό του μαστού ή κάτω από τον μυ του θωρακικού τοιχώματος (τον μείζονα θωρακικό μυ).

Τα ενθέματα στη συνέχεια τοποθετούνται στο κέντρο κάτω από τις θηλές σας.
Ορισμένοι χειρουργοί πιστεύουν ότι τοποθετώντας τα ενθέματα πίσω από τον θωρακικό μυ σας, μειώνονται οι πιθανότητες συστολής της κάψουλας.

Μετά την επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθούν σωληνάρια παροχέτευσης για αρκετές ημέρες. Αυτή η τοποθέτηση επηρεάζει επίσης λιγότερο την εξέταση των μαστών με μαστογραφία από ό,τι αν το ένθεμα έμπαινε ακριβώς πίσω από τον ιστό του μαστού.

Η τοποθέτηση όμως πίσω από τον μυ, μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πόνο για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση από ό,τι η τοποθέτηση ακριβώς κάτω από τον ιστό του μαστού.
Το ένθεμα του μαστού μπορεί να τοποθετηθεί ακριβώς κάτω από τον ιστό του μαστού ή πίσω από τον μυ του θωρακικού τοιχώματος.
Θα πρέπει να συζητήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των μεθόδων με τον ιατρό σας, πριν την επέμβαση, ώστε να κατανοήσετε πλήρως τις επιπτώσεις της επέμβασης που σας συνιστά.
Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 1-2 ώρες.

Χρησιμοποιούνται ράμματα για να κλείσουν οι τομές, τα οποία μπορεί επίσης να καλυφθούν με γάζες για καλύτερη στήριξη. Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί ένας επίδεσμος γάζας πάνω στους μαστούς σας για να διευκολυνθεί η επούλωση.
Μετά την επέμβαση, οι μαστοί δείχνουν πιο γεμάτοι και φυσικοί σε όγκο και περίγραμμα.

Οι ουλές θα ξεθωριάσουν με τον χρόνο.

Μετά την επέμβαση
Για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση, θα αισθάνεστε κουρασμένη και θα πονάτε λίγο, αλλά θα μπορείτε να σηκωθείτε και να κινείστε πλέον ελεύθερα σε 24 ως 48 ώρες.

Οι περισσότερες ενοχλήσεις σας θα ελεγχθούν με τα φάρμακα που θα σας συστήσει ο ιατρός.
Μετά από αρκετές ημέρες, θα αφαιρεθούν οι επίδεσμοι, αν έχετε και θα χρησιμοποιήσετε έναν χειρουργικό στηθόδεσμο. Θα πρέπει να τον φοράτε σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού σας.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ένα κάψιμο στις θηλές σας για περίπου 2 εβδομάδες, αλλά αυτό θα υποχωρήσει καθώς θα υποχωρούν οι εκχυμώσεις.
Τα ράμματά σας θα αφαιρεθούν σε μία εβδομάδα ως 10 ημέρες, αλλά για να υποχωρήσει το οίδημα στους μαστούς σας μπορεί να περάσουν 3 ως 5 εβδομάδες.

Η επιστροφή στα φυσιολογικά
Μέσα σε λίγες ημέρες θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας που απαιτεί το επάγγελμά σας.
Ακολουθείστε τις οδηγίες του χειρουργού σας για το πότε να αρχίσετε την άσκηση και τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες.

Οι μαστοί σας θα είναι ευαίσθητοι στα άμεσα ερεθίσματα για 2 ως 3 εβδομάδες και έτσι θα πρέπει να αποφεύγετε τις πολλές σωματικές επαφές. Μετά, η επαφή με τους μαστούς, αφού δεν θα σας πονούν πλέον, θα είναι φυσιολογική.

Αυτό θα συμβεί συνήθως 3-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Οι ουλές σας θα είναι σταθερές και ροζ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια μπορεί να παραμείνουν σε αυτό το μέγεθος για μερικούς μήνες ή ακόμα και να σας φανεί ότι μεγάλωσαν.

Μετά από μερικούς μήνες, οι ουλές σας θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν, αν και δεν θα εξαφανισθούν ποτέ τελείως.
Μετά την αυξητική των μαστών οι γυναίκες που βρίσκονται στην ανάλογη ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να συνεχίσουν τις τακτικές μαστογραφίες, αν και ο τεχνικός που θα πραγματοποιεί τη μαστογραφία θα πρέπει να χρησιμοποιεί μία ειδική τεχνική προκειμένου να γίνει έγκυρη εκτίμηση, όπως προαναφέρθηκε (βλέπε επίσης την παράγραφο με τίτλο Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις εμπεριέχουν κάποια αβεβαιότητα και κίνδυνο.)

Η νέα σας εμφάνιση
Πολλές γυναίκες μένουν ικανοποιημένες ή ακόμα και ενθουσιασμένες με το αποτέλεσμα της αυξητικής των μαστών, καθώς μαθαίνουν να εκτιμούν συνολικότερα την εμφάνισή τους.


Με την τακτική εξέταση από τον πλαστικό χειρουργό σας και τις τακτικές μαστογραφίες στην περίπτωση των γυναικών που βρίσκονται στην ανάλογη ηλικιακή ομάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα είστε σίγουρη ότι τυχόν επιπλοκές θα ανιχνευθούν έγκαιρα και θα αντιμετωπισθούν με επιτυχία.
Η απόφασή σας να υποβληθείτε σε αυξητική των μαστών είναι πολύ προσωπική και δεν θα γίνει απαραίτητα κατανοητή από όλους.

Το σημαντικό είναι πώς αισθάνεστε εσείς. Εάν πετύχατε τους στόχους σας, τότε η επέμβασή σας ήταν επιτυχής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας