Ο πλαστικός χειρουργός εκτελεί συχνά την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής ή πλαστικής κοιλίας όπως λέγεται, με σκοπό να τεντώσει το χαλαρό δέρμα της κοιλιάς που μπορεί να προέλθει μετά από εγκυμοσύνες, απώλεια βάρους και παράλληλα να τεντώσει τους κοιλιακούς μύες με σκοπό να επιτύχει μια επίπεδη κοιλιά. Η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής εκτελείται περισσότερο από μισό αιώνα.

Πρόσφατα ο Δρ Pollock από το Dallas των ΗΠΑ,άρχισε να χρησιμοποιεί προοδευτικά ράμματα για να συνδέσει το επιφανειακό δέρμα με το στρώμα των μυών και να εμποδίσει την άθροιση υγρών κάτω από αυτό. Αυτή η τεχνική λέγεται PTS κοιλιοπλαστική. Η νέα μέθοδος παίρνει περισσότερο χρόνο περίπου είκοσι λεπτά μέχρι να τοποθετηθούν τα ράμματα τάσεως.

Πώς γίνεται η επέμβαση


Η νέα τεχνική Κοιλιοπλαστική-PTS no pain-no drain:

Τι είναι και σε τι βοηθάει;

Η νέα τεχνική συνίσταται στην τοποθέτηση ειδικών ραμμάτων PTS (progressive tension sutures) μεταξύ του δέρματος και της περιτονίας των κοιλιακών μυών με ειδικά ράμματα τάσεως.


Τα ράμματα τοποθετούνται στην περιτονία του σκάρπα και στην περιτονία των μυών. Οι μύες τεντώνονται όπως γίνεται πάντα.
Η λογική των ραμμάτων αυτών είναι να κλείσουμε κάθε κενό χώρο με αποτέλεσμα να κλείσει όλη η κοιλιά από πάνω μέχρι την τελική τομή. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αποφυγή τοποθέτησης παροχετεύσεων -σωληνάκια (no drain).

Παράλληλα τοποθετούμε με ειδική τεχνική, ειδικό καθετηράκι κοντά στον ομφαλό εσωτερικά μέσω του οποίου δίνουμε ειδικό αναλγητικό τις πρώτες ώρες αμέσως μετά την επέμβαση που οδηγεί σε μια κοιλιοπλαστική χωρίς πόνο (no pain).
Οι ασθενείς νιώθουν πιο καλά χωρίς σωληνάκια και αυτό λόγω της έλλειψης πόνου τους οδηγεί σε καλύτερη ανάρρωση.
Υπάρχει περίπτωση οι ασθενείς αυτοί να έχουν περισσότερο οίδημα από τους άλλους στους οποίους μπαίνουν παροχετεύσεις αλλά σε βάθος χρόνου δεν κάνει διαφορά.

Επιπλέον δεν εξαλείφεται τελείως η δημιουργία και παραγωγή υγρών από το τραύμα. Το εάν θα μπουν σε μια κοιλιοπλαστική παροχετεύσεις η όχι εναπόκειται στον πλαστικό χειρουργό. Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί σε συνδυασμό επεμβάσεων όπως λιπο-κοιλιοπλαστική τις χρησιμοποιούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία