Η ρινοπλαστική είναι μία μοναδική συνδυαστική επέμβαση που αφορά τη διόρθωση στο σχήμα της μύτης μαζί με τη φροντίδα της αναπνευστικής διόδου.

Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές ρινοπλαστικής, αλλά και πρόσφατες εξελίξεις που κάνουν τη διαφορά ως προς τη διαδικασία αλλά και τη μετεγχειρητική πορεία της επέμβασης.

Ας δούμε λοιπόν πώς καταρρίπτονται οι μύθοι αλλά και πώς διαμορφώνεται η σύγχρονη πραγματικότητα για τη ρινοπλαστική.

Η ρινοπλαστική είναι επώδυνη επέμβαση: Είναι πράγματι ένας μύθος. Η εμπειρία και η τεχνική του χειρουργού συμβάλλουν ώστε οι αποκολλήσεις των ιστών να γίνονται απαλά. Τα εργαλεία και οι ραφές είναι πολύ λεπτά, έτσι ώστε δεν υπάρχει πόνος μετά την επέμβαση αλλά και τα οιδήματα είναι πολύ περιορισμένα. Η ανάρρωση είναι πολύ γρήγορη και δεν χρειάζονται ταμπόν ή γάζες μέσα στη μύτη.

Η ρινοπλαστική δεν εξασφαλίζει ελεύθερη αναπνοή: Το αντίθετο: H σύγχρονη ρινοπλαστική είναι απαραιτήτως λειτουργική. Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχουν εξειδικευμένοι ρινοπλαστικοί που έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση επάνω σε αυτή την επέμβαση. Η προεγχειρητική μελέτη θα καθορίσει ποια είναι τα σημεία που εμποδίζουν την αναπνοή. Θα φροντίσουμε λοιπόν να ισιώσει το στραβό διάφραγμα και να μικρύνουμε τις ρινικές κόγχες αλλά και να στηρίξουμε τα πλάγια ρινικά τοιχώματα (ρινικές βαλβίδες) την ίδια στιγμή που βελτιώνουμε το σχήμα της μύτης. Οι δύο επεμβάσεις εξελίσσονται παράλληλα και η μία στηρίζει την άλλη ώστε να έχουμε όμορφη μύτη και απόλυτα λειτουργική.

Οι μύτες αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και συνήθως πέφτουν: Αυτό είναι αλήθεια. Όλες οι μύτες- και αυτές που έχουν ήδη πτωτικό σχήμα περισσότερο- έχουν τάση να πέφτουν με το πέρασμα του χρόνου, καθώς χάνουν τη στήριξη από τη μείωση παραγωγής κολλαγόνου με αποτέλεσμα οι χόνδροι και το δέρμα να αδυνατίζουν.

Μετά από μία απλή μειωτική ρινοπλαστική, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται γρηγορότερα. Η μύτη έχει χάσει τις στηρικτικές δομές της, έχουν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα χόνδρου, κυρίως στο ακρορρίνιο για να δείξει η μύτη πιο μικρή, και έτσι έχουμε τις παραπάνω συνέπειες.

Η σύγχρονη ρινοπλαστική όμως, χρησιμοποιεί πάντα στηρικτικά μοσχεύματα για τη διάπλαση του ακρορρινίου και έτσι κατορθώνει να μικραίνει η μύτη, να αλλάζουν οι κλίσεις και το πλάτος του με απόλυτη ασφάλεια. Έτσι μπορούμε να έχουμε σταθερά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου και η στήριξη της μύτης δεν αλλάζει.

Οι ρινοπλαστικές δεν έχουν επιτυχία: Η επιτυχία της επέμβασης ορίζεται ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα .
Η μύτη πρέπει να είναι όμορφη, να έχει άριστες αναλογίες με το υπόλοιπο πρόσωπο και να μη φαίνεται χειρουργημένη. Δεν πρέπει να αφαιρείται πολύ οστό στη ράχη, γιατί τότε το ακρορρίνιο μοιάζει να προέχει, ενώ τα ρουθούνια φαίνονται μεγάλα και ανασηκωμένα προς τα πάνω.

Η σύγχρονη ρινοπλαστική ορίζει αλλά και εξασφαλίζει τα αποτελέσματά της.
Η προεγχειρητική φωτογράφηση και πρόβλεψη του μετεγχειρητικού αποτελέσματος είναι απαραίτητη.

Οι δυνατότητες είναι μεγάλες, τόσο στην πρώτη επέμβαση όσο και στις επανορθωτικές ρινοπλαστικές. Έτσι αυτό που θα δείξουμε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορούμε να το πετύχουμε στην πραγματικότητα.

Η εξέλιξη αυτή πράγματι αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα και ανεβάζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η ρινοπλαστική στα κατάλληλα χέρια είναι η επέμβαση που δουλεύει στη μύτη ως την παραμικρή λεπτομέρεια, μετρώντας όλες τις αναλογίες και υπολογίζοντας όλες τις πιθανές μετεγχειρητικές μεταβολές.

Η αξιοπιστία των νέων τεχνικών ελέγχεται από τα άριστα και σταθερά αποτελέσματα στην πορεία του χρόνου.
Μπορούμε λοιπόν με επιτυχία και ασφάλεια να αναλάβουμε κάθε τύπο μύτης και κάθε είδους αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.

Δεν πρέπει κανείς να απογοητεύεται και να μένει με προβλήματα αφού υπάρχουν λύσεις, αρκεί να απευθυνθεί στον ειδικό ρινοπλαστικό.