Βλεφαροπλαστική: η επέμβαση που -έχοντας τις ρίζες της στην αρχαιότητα- παραμένει διαχρονική αξία στην πλαστική χειρουργική. Ο Γαληνός, ο δεύτερος σπουδαιότερος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη, ασκείται, κατά τη διάρκεια της περιόδου 129-199 μ.Χ., σε μεθόδους διόρθωσης της εμφάνισης των βλεφάρων, που έχουν «κρεμάσει». Παρόλο, που μετά την πτώση της Ρώμης, πολλά από τα γαληνικά κείμενα χάθηκαν, η βλεφαροπλαστική έχει ομοιότητες με τη μέθοδο, που ο Γαληνός πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε για να διορθώσει τα «πεσμένα»βλέφαρα.

Υπερβολικά χαλαρό δέρμα, που καλύπτει τις βλεφαρίδες, «σακούλες», αύλακα (βαθούλωμα), που χωρίζει το κάτω βλέφαρο από την παρειά, μαύροι κύκλοι και στρογγυλεμένο σχήμα είναι κάποια από τα σημάδια της γήρανσης που αντιμετωπίζει η βλεφαροπλαστική. Πέρα από τα αισθητικά οφέλη της επέμβασης, υπάρχει και λειτουργικό όφελος, όπως βελτίωση της περιφερικής όρασης και θεραπεία της δακρύρροιας: αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, που εξηγεί γιατί η βλεφαροπλαστική βρίσκεται τόσο υψηλά στις προτιμήσεις του γυναικείου και του ανδρικού πληθυσμού.

Ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής που προσφέρουν νεανικό, ξεκούραστο, φωτεινό, «ζωντανό» βλέμμα;

Άνω βλεφαροπλαστική

Η επέμβαση απομακρύνει την περίσσεια δέρματος και λίπους από τα άνω βλέφαρα. Οι τομές είναι αδιόρατες, αφού γίνονται στη φυσική πτυχή των βλεφάρων. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές η περίσσεια δέρματος στα βλέφαρα συνυπάρχει με πτώση των φρυδιών. Έτσι, παράλληλα με την αντιμετώπιση της χαλάρωσης των άνω βλεφάρων, με την άνω βλεφαροπλαστική προσεγγίζουμε, μέσω της ίδιας τομής, το άνω τμήμα του κόγχου, επιτυγχάνοντας εσωτερική ανόρθωση του φρυδιού χωρίς πρόσθετες τομές ή επεμβάσεις.

Σύνθετη βλεφαροπλαστική των πέντε σημείων (composite blepharoplasty)

Αποτελεί την πιο πλήρη και εξελιγμένη τεχνική βλεφαροπλαστικής, η οποία αναπλάθει αρμονικά και με φυσικό τρόπο την περιοχή των κάτω βλεφάρων και της παρειάς.

Ποια είναι, όμως, τα πέντε σημεία που αφορά η composite blepharoplasty;

  • Ανόρθωση των ζυγωματικών (cheek lift)
  • Ανακατανομή –και όχι αφαίρεση- του λίπους
  • Ανάρτηση του χαλαρωμένου σφιγκτήρα μυός στην κροταφική περιτονία (εξαφανίζει την αύλακα που χωρίζει το κάτω βλέφαρο από το μάγουλο)
  • Κανθοπηξία (στήριξη της έξω γωνίας) για διατήρηση του «αμυγδαλωτού» σχήματος και
  • Ελάχιστη αφαίρεση δέρματος.

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό: νεανικά μάτια χωρίς το στίγμα της επέμβασης και αναζωογόνηση της συνολικής εικόνας του προσώπου.

Υπάρχουν μη επεμβατικές τεχνικές βλεφαροπλαστικής;

Όταν συνυπάρχουν όλα τα προηγούμενα σημεία καμία, δυστυχώς, μη επεμβατική  τεχνική δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το νυστέρι. Αντίθετα μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές, όπως πρήξιμο που αργεί να υποχωρήσει, αλλαγή στην υφή του δέρματος, αδυναμία να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα σημεία πέραν του δέρματος, καθώς και μικρή διάρκεια του αποτελέσματος.

Όταν, όμως, υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα, όπως «βαθουλωμένα» μάτια ή η αύλακα των δακρύων δίπλα στη μύτη μαζί με μαύρους κύκλους, συστήνεται η χρήση ειδικού υαλουρονικού οξέος ή η έγχυση αυτόλογου λίπους με τη χρήση βλαστοκυττάρων (αυξητική βλεφαροπλαστική). Στη δεύτερη περίπτωση ο πλαστικός χειρουργός με τοπική αναισθησία λαμβάνει μικρή ποσότητα λίπους από τα σημεία του σώματος, όπου υπάρχει διαθέσιμο και μετά από ειδική επεξεργασία το εγχύει με την τεχνική micro fat grafting στις περιοχές όπου υπάρχει ατροφία του λίπους.

Η εξατομικευμένη προεγχειρητική αξιολόγηση από τον πλαστικό χειρουργό θα καθορίσει την τεχνική, που χρειάζεστε, για να ξαναδώσετε στο βλέμμα σας την εκφραστική δυναμική του! 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα