Αργυρώ Κυπραίου Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός ΜΗΤΕΡΑ

Η βλάβη στις ρινικές βαλβίδες είναι ένα θέμα τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό.

Η περιοχή των ρινικών βαλβίδων είναι η στενότερη δίοδος του αέρα μέσα στη μύτη και βρίσκονται μεταξύ ρινικού διαφράγματος και πλάγιου ρινικού τοιχώματος. Κατά την εισπνοή η περιοχή αυτή καταρρέει όταν δεν έχει στήριξη και έτσι όλο το πλάγιο τοίχωμα, πολλές φορές και όλο το ρουθούνι, κολλάει προς τα έσω εμποδίζοντας τη ροή του αέρα.

Αίτια

Το πρόβλημα στις ρινικές βαλβίδες ενδέχεται να είναι κατασκευαστικό, μπορεί να παρουσιαστεί με την πάροδο των ετών λόγω της γήρανσης των ιστών αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μιας προηγούμενης επέμβασης. Πολύ συχνά παρατηρούνται τέτοιες σοβαρές αδυναμίες στη δομή της μύτης επειδή αφαιρέθηκαν οι χόνδροι από τα πλάγια τοιχώματα στο πλαίσιο μιας μειωτικής ρινοπλαστικής.

Συμπτώματα

Η κατάσταση αυτή είναι πολύ κουραστική αλλά και επικίνδυνη για την υγεία. Οι ασθενείς παρουσιάζουν κακό ύπνο, ροχαλητό καθώς και σύνδρομο υπνικής άπνοιας με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς και κατ’ επέκταση σε όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Μειωτικές ρινοπλαστικές

Οι παλαιού τύπου μειωτικές ρινοπλαστικές ενώ διενεργούνται σε διάστημα περίπου μιας ώρας συχνά προκαλούν πολλές καταστροφές, από τη μεγάλη και βιαστική αφαίρεση οστών και χόνδρων προκειμένου να μικρύνουν τη μύτη. Συνήθως δεν προβλέπονται σωστά τα κενά που θα αφήσουν τι αντίκτυπο θα έχουν τόσο στην εικόνα όσο και στη λειτουργία της μύτης.

Παρατηρούνται λοιπόν, μέσα στο πρώτο έτος μετά την επέμβαση, αλλαγές στη στήριξη, πτώση του ακρορρινίου, σκιές στη ράχη της μύτης, βαθουλώματα στα πλάγια των ρουθουνιών με ανεπάρκεια των ρινικών βαλβίδων.

Νέα ενισχυτική ρινοπλαστική

Η νέα ενισχυτική ρινοπλαστική λειτουργεί προληπτικά και επανορθωτικά στην περιοχή των ρινικών βαλβίδων. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται προεγχειρητική μελέτη και βιντεοσκόπηση του ενδιαφερόμενου ώστε να παρατηρηθούν  οι περιοχές που υποχωρούν κατά την εισπνοή αλλά και οι εκφράσεις του προσώπου.

Έτσι προχωρούμε στο σχεδιασμό μιας επέμβασης με στοχευμένη σμίλευση των ιστών, τροποποίηση των γωνιών της μύτης με παράλληλη στήριξη των αδύναμων περιοχών. Οι πλάγιοι χόνδροι που σχηματίζουν τα ρουθούνια δεν αφαιρούνται αλλά αναδιπλώνονται για να στενέψουν. Το λοξό πρόσθιο διάφραγμα αντικαθίσταται από άλλο ευθύ τμήμα και δεν αφαιρείται. Οι λακκούβες στα πλάγια τοιχώματα γεμίζουν με μοσχεύματα κατάλληλα σχηματισμένα και ενώνονται με το μέσο τμήμα της μύτης σχηματίζοντας μια ισχυρή δομή σαν “τέντα” που δίνει αισθητικές άψογες φωτοσκιάσεις στο en face αλλά και άριστη αντίσταση στη ροή του αέρα κατά την εισπνοή. Η αντιμετώπιση της πλατιάς κορυφής δεν γίνεται πλέον με αφαίρεση χόνδρων αλλά κυρίως με μοσχεύματα που αλλάζουν την κυρτότητα ενός πλατύ και άμορφου χόνδρου.

Με τις νέες τεχνικές ενισχυτικής ρινοπλαστικής και αντιμετώπισης ανεπάρκειας ρινικών βαλβίδων αντιμετωπίζεται μια πληθώρα περιστατικών που μπορεί να κυμαίνονται από μικρές διορθώσεις έως την ολική επανορθωτική ρινοπλαστική. Τα μοσχεύματα προέρχονται από το ρινικό διάφραγμα του ίδιου του ασθενή ή εάν δεν υπάρχουν επειδή αφαιρέθηκαν σε προηγούμενες επεμβάσεις, λαμβάνονται από ωτικούς ή πλευρικούς χόνδρους του ίδιου ατόμου. Τα αυτομοσχεύματα αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό και παραμένουν για πάντα.

Η νέα μύτη είναι όμορφη, αρμονική με όλο το πρόσωπο, δεν προδίδει ότι είναι χειρουργημένη αφού έχει ομαλό και ισχυρό περίγραμμα και φυσικό σχήμα στα ρουθούνια. Η μέθοδος είναι ανώδυνη και αναίμακτη αφού αφορά τη σμίλευση των χόνδρων Δεν τοποθετούνται γάζες ή ταμπόν μέσα στη μύτη, και η αποθεραπεία είναι άμεση, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1o Διεθνές υβριδικό συνέδριο ψυχικής υγείας
Υπουργείο Υγείας: Προστασία από την αφρικανική σκόνη - Αναλυτικές οδηγίες [πίνακας]
Γερμανία: φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για τις ελλείψεις γιατρών