Tις διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούμε για να γεμίσουμε τις διάφορες αύλακες και μόνιμες ρυτίδες του προσώπου μπορούμε να τις χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα μόνιμα και τα απορροφήσιμα εμφυτεύματα. Τα ίδια υλικά χρησιμοποιούνται και για να αυξήσουμε τον όγκο διαφόρων περιοχών π.χ.

των χειλιών ή των παρειών (μάγουλα).

Σαν γενικό κανόνα θα λέγαμε ότι η χρήση των μόνιμων εμφυτευμάτων μπορεί να συνοδεύεται από μεγαλύτερο αριθμό επιπλοκών, και αν κάποιος δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος και σίγουρος για το μόνιμο υλικό που εισάγει στον ασθενή, καλό είναι να μην το χρησιμοποιεί.

Ένα από τα πρώτα μόνιμα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι η ενέσιμη υγρή σιλικόνη, που όμως απαγορεύτηκε σύντομα γιατί διαπιστώθηκε ότι δημιουργούσε αντίδραση στο σώμα, τα λεγόμενα σιλικώματα. Δεν πρέπει να συγχέουμε την ενέσιμη σιλικόνη με τα σκληρά υλικά από σιλικόνη που χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλές εφαρμογές στην ιατρική, και στην πλαστική χειρουργική είναι βασικό συστατικό πολλών ενθεμάτων.

Έκτοτε γίνονται πολλές προσπάθειες ανεύρεσης ιδανικού μόνιμου υλικού για εμφύτευση, και στο εμπόριο είναι διαθέσιμα διάφορα προϊόντα είτε σε ενέσιμη μορφή είτε σε συγκεκριμένο σχήμα που πρέπει να τοποθετηθεί στην ρυτίδα ή αύλακα.

Εικ. 3: Οι συνηθισμένες θέσεις εφαρμογής εμφυτευμάτων ή υλικών γεμίσματος
Εικ.

3: Οι συνηθισμένες θέσεις εφαρμογής εμφυτευμάτων ή "υλικών γεμίσματος". Το ίδιο ισχύει και για την αυτομεταμόσχευση λίπους ή ινοβλαστών.

 

Τα πιο γνωστά απορροφήσιμα εμφυτεύματα είναι το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ και το πολυγαλακτικό οξύ (new fill).

Το κολλαγόνο είναι το πρώτο εμφύτευμα που χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την αύξηση χαρακτηριστικών και το "γέμισμα" ρυτίδων. Χρειαζόταν δοκιμασία για να αποκλεισθεί αλλεργία, ένα μήνα πριν την εφαρμογή και ήταν ζωικής προέλευσης.

Σήμερα παρασκευάζεται κολλαγόνο που δεν χρειάζεται δοκιμασία ευαισθησίας.

Το υαλουρονικό οξύ είναι μεταγενέστερη ουσία που δεν χρειάζεται δοκιμασία ευαισθησίας και δεν έχει ζωική προέλευση. Απορροφάται περίπου στον ίδιο χρόνο με το κολλαγόνο, δηλαδή 6 - 10 μήνες μετά τη θεραπεία.

Το κόστος των θεραπειών είναι παρόμοιο, αν σκεφθεί κάποιος ότι ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής, τα παραπάνω υλικά κοστίζουν περίπου 200 - 300 ευρώ ανα κ.ε. (1 σύριγγα συνήθως περιέχει 1 κ.ε. και φθάνει για να γεμίσει τις δύο ρινοχειλικές αύλακες όταν δεν είναι πολύ βαθειές, και για μια αύξηση του ενός χείλους), χωρίς την αμοιβή του γιατρού.

Για τις λεπτές ρυτίδες τα υλικά αυτά κυκλοφορούν σε πιο λεπτόρευστη μορφή.

Το πολυγαλακτικό οξύ είναι μια καινούρια σχετικά ουσία που δρα ερεθίζοντας τα κύτταρα να παράγουν κολλαγόνο. Η δράση του φαίνεται μετά από ένα μήνα περίπου. Ακόμα δεν υπάρχει τόση εμπειρία στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως με τις προηγούμενες ουσίες.

Από τον τρόπο δράσης του, δεν είναι ακριβώς "υλικό γεμίσματος".

Εικ. 4: Εικόνες ασθενών πριν και μετά την εφαρμογή εμφυτευμάτων
Εικ.

4: Εικόνες ασθενών πριν και μετά την εφαρμογή εμφυτευμάτων.

Σημείωση: Όλες οι εικόνες που παρουσιάζονται στο κείμενο αυτό είναι από εταιρείες που εμπορεύονται αντίστοιχα προϊόντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]