‘Τελευταία δεν έχω διάθεση, αισθάνομαι διαρκώς κουρασμένη, δεν μ’ ενδιαφέρει να βγω έξω για διασκέδαση, νιώθω μια ατονία από το πρωί που ξυπνάω, δεν έχω όρεξη να πάω για δουλειά. Τι έχω πάθει;’

Το ερώτημα τίθεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας στους ειδικούς. Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, όπως αποκαλείται επιστημονικά η κούραση από την οποία υποφέρουν κάποια άτομα, πλήττει πλούσιους και φτωχούς, άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα, το 20% των ανδρών και το 30% των γυναικών παραδέχονται ότι νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ‘πλήττει’ περί τα 17 εκατ. άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται πολύ, καθώς τα συμπτώματα του συνδρόμου, η χρόνια κόπωση και οι πόνοι στα άκρα, δεν βελτιώνονται ούτε όταν το άτομο ξεκουράζεται.

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι ένα φαινόμενο που οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους των μεγάλων πόλεων στο κατώφλι των γιατρών και των ψυχολόγων. Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, ή σύνδρομο της κούρασης όπως αποκαλείται είναι μια ασθένεια της εποχής μας, που τα περισσότερα ‘θύματά’ της είναι γυναίκες.

Γυναίκες κυρίως νέες στην ηλικία, που πρόσφατα έχουν αποκτήσει οικογένεια, ενώ συγχρόνως εργάζονται ή βρίσκονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και γυναίκες μεγαλύτερες στην ηλικία. Η επαγγελματική υπερδραστηριότητα, οι ευθύνες του σπιτιού, η φροντίδα των παιδιών και οι κοινωνικές υποχρεώσεις φορτίζουν ψυχολογικά και σωματικά το άτομο, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία να παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα.

Η συμπτωματολογία αρχίζει κυρίως με το αίσθημα κόπωσης που βιώνεται σαν

  • Συνεχής κόπωση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και ανήσυχος ύπνος
  • σωματική εξάντληση με τρεμούλες,
  • μείωση της αντίστασης στην προσπάθειαμυαλγίες,
  • δυσκολίες στη συγκέντρωση,
  • αναποφασιστικότητα,
  • μειωμένη προσοχή και μνήμη, και γενικά σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές;
  • Ναυτία και συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης φαίνεται να είναι μια δέσμη δυσλειτουργιών του οργανισμού, ένα σήμα κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοηθεί, αλλά να διερευνηθούν τα αίτια και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Πριν από όλα όμως θα πρέπει να διαχωριστεί από την παροδική κούραση, που οφείλεται σε σωματική εξάντληση, η οποία εξαφανίζεται με ένα χλιαρό μπάνιο και ένα καλό ύπνο. Από την άλλη ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη κλονισμένης υγείας.

Μια χρόνια κόπωση μπορεί επίσης να οφείλεται στην υπερβολική εργασία που κάνουμε και δεν μας αρέσει, σε χρόνια δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις, σε κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα, σε συνδυασμό με κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης και διαταραχές στον ύπνο, όπου το άτομο, προσπαθώντας να αντεπεξέλθει σε όλες τις εξωτερικές απαιτήσεις και πιέσεις, εξαντλεί τα οργανικά και ψυχικά αποθέματά του.

Οι έρευνες έδειξαν ότι και άλλοι παράγοντες, όπως κάποια νόσος σε εξέλιξη ( γρίπη, ίωση, διαβήτης, ηπατίτιδα, καρκίνος, Έιτζ ) ευθύνονται για το ένα τρίτο των περιστατικών. Οι αλλεργίες, ο διαβήτης, οι μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, το έλκος, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα, καθώς επίσης και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισταμινικά και οι βήτα αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν κούραση και εξάντληση.

Από την στιγμή που αποκλειστούν τα ιατρικά αίτια της κόπωσης, θα πρέπει να αναζητηθούν οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Γι αυτό ο ύπνος και η ξεκούραση μπορεί να μην αποτελέσουν τη λύση. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις , εφ΄ όσον το σύνδρομο είναι ψυχολογικής προέλευσης, είναι εκτός της συστηματικής ψυχοθεραπείας η αλλαγή κάποιων δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και η αναδιοργάνωση του τρόπου ζωής του ατόμου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια: Κυρίαρχα αφηγήματα και προκλήσεις
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ
Μεγιστάνες επενδύουν τεράστια ποσά στην αντιγήρανση - Θέλουν να ζήσουν περισσότερο