Υπολογίζεται ότι το 70% των γυναικών έχουν υπάρξει θύματα βίας σε κάποιο σημείο της ζωής τους. 

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ διάφορες οργανώσεις κάνουν έκκληση για υιοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Στην Αυστραλία, στον Καναδά, στο Ισραήλ, στη Νότια Αφρική και στις ΗΠΑ, το 40% με 70% των δολοφονηθέντων γυναικών είναι αποτέλεσμα βίας από πλευράς ερωτικού συντρόφου.
  • Πάνω από 64 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο είναι παιδιά- νύφες. Το 46% των γυναικών μεταξύ 20- 24 ετών στη Νότια Ασία και το 41% στη Δυτική και Κεντρική Αφρική αναφέρουν ότι παντρεύτηκαν πριν την ηλικία των 18 ετών. Οι γάμοι σε παιδική ηλικία οδηγούν σε πρόωρες και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των νεαρών κοριτσιών. Οι επιπλοκές εγκυμοσύνης είναι παγκοσμίως η βασική αιτία θανάτου για τα κορίτσια ηλικίας 15- 19 ετών.
  • Περίπου 140 εκατομμύρια γυναίκες και κοπέλες στον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Μικρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο αιχμάλωτα της παράδοσης υποβάλλονται ανυπεράσπιστα στο σκληρό έθιμο του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων, βιώνοντας φρικτές συνέπειες σε όλη τους τη ζωή. Στις χώρες της «πολιτισμένης» Ευρώπης, πάνω από 500.000 γυναίκες υποφέρουν για όλη τους τη ζωή από τις επιπτώσεις παρόμοιων επεμβάσεων.
  • Η εμπορία ανθρώπων παγιδεύει εκατομμύρια γυναίκες στη σύγχρονη δουλεία. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν το 55% των υπολογιζόμενων 20,9 εκατομμυρίων θυμάτων της αναγκαστικής δουλείας και το 98% των υπολογιζόμενων 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που εξωθούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση.
  • Ο βιασμός συνιστά ανεξέλεγκτη τακτική στους σύγχρονους πολέμους. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, 20.000 με 50.000 γυναίκες βιάστηκαν μεταξύ 1992-1995 στον πόλεμο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ενώ περίπου 250.000 με 500.000 γυναίκες και κοπέλες βιάστηκαν στη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.
  • Το 40-50% των γυναικών στις χώρες της ΕΕ έχει υποστεί διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • Στις ΗΠΑ, το 83% των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 12 και 16 ετών έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στα δημόσια σχολεία.
  • Οι γυναίκες στις αστικές περιοχές αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να πέσουν θύματα βίας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.


Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο καλούνται να βάλουν τέλος σε κάθε είδους σεξιστική συμπεριφορά. Η ενδοοικογενειακή βία, οι βιασμοί και κάθε είδους σεξουαλικές βιαιοπραγίες, καθώς και το εμπόριο λευκής σαρκός και οι καταναγκαστικοί γάμοι προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου στη σύγχρονη κοινωνία.

Η αύξηση των κρουσμάτων, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, καθιστά επιβεβλημένη τη δημιουργία λειτουργικών υπηρεσιών υποστήριξης. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης ωστόσο, είναι δύσκολο να βρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κατά της βίας.

Η διαμάχη για τις κυβερνητικές προτεραιότητες μαίνεται και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δυσκολεύονται να βρουν χορηγίες. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των θυμάτων εφαρμόζεται σταδιακά από τα κράτη μέλη και οι πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση του κοινού συγχρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες. Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών συμβάλλει στην προστασία των θυμάτων. Τα καταφύγια προσφέρουν ασφάλεια στις κακοποιημένες γυναίκες.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια