Νιώθεις ότι έχεις δώσει τα πάντα.. Πως έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες..Και όμως υπάρχουν στιγμές που σκέφτεσαι ότι δεν πάει άλλο και θέλεις να τερματίσεις τη σχέση αυτή. Από την άλλη όμως δεν είσαι και απόλυτα σίγουρος/η αν η απόφαση αυτή είναι η σωστή και αναρωτιέσαι αν πρέπει να δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία. Αναμφισβήτητα η πλειοψηφία των ανθρώπων στη διαδρομή για την απόκτηση μιας ευτυχισμένης, αρμονικής και ισορροπημένης σχέσης θα περάσουν από σχέσεις που δεν ήταν ικανοποιητικές, τους πλήγωσαν και πολλές φορές τους απογοήτευσαν πολύ. 

Πότε είναι λοιπόν η ώρα που πρέπει να βάλεις το τέλος σε μία σχέση; Η απάντηση χωράει σε μία μόνο φράση και είναι η εξής: όταν δεν παίρνεις αυτό που έχεις ανάγκη και χρειάζεσαι από τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Πολλοί θα χαρακτηρίσουν την απάντηση αυτή εγωιστική. Οφείλεις όμως να έχεις στο νου σου ότι μία σχέση δεν μπορεί να είναι υγιής και να προχωρήσει όταν έστω το ένα από τα δύο άτομα δεν είναι ικανοποιημένο από τη σχέση.

Ποια είναι όμως τα βασικά σημάδια που πρέπει να σε ανησυχήσουν και να σε κάνουν να αναλογιστείς αν και κατά πόσο σε καλύπτει η σχέση που έχεις;

  •  Όταν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τον/η σύντροφό σου. Η επικοινωνία, ο σεβασμός και η αλληλοκατανόηση αποτελούν τα βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης σχέσης. Όταν λοιπόν δύο άνθρωποι που είναι μαζί δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, τότε ίσως είναι καλύτερο να χωρίσουν γιατί τα προβλήματα στην επικοινωνία τις περισσότερες φορές δεν βελτιώνονται.
  • Όταν προσπαθείς να αλλάξεις τον/η σύντροφο ή τον/την συγκρίνεις με άλλους. Όταν σου αρέσει ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου δεν ενδιαφέρεσαι ούτε να τον αλλάξεις ούτε και να τον συγκρίνεις με άλλους/ες. Πολλές φορές ερωτευόμαστε άτομα που δεν κάνουν για εμάς πιστεύοντας ότι έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να τα αλλάξουμε. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει.
  • Όταν δεν έχεις εμπιστοσύνη στον άνθρωπό σου. Η εμπιστοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ευτυχισμένης σχέσης. Εάν λοιπόν έχεις αμφιβολίες για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου ή πιστεύεις ότι σου κρύβει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό του και τη ζωή του οφείλεις να το ξανασκεφτείς.
  • Όταν δε νιώθεις άνετα να είσαι ο αληθινός σου εαυτός. Αν πιέζεσαι μόνο και μόνο για να ταιριάζεις σε αυτά που θέλει ο άλλος να είσαι και δεν εκφράζεις ανοιχτά τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, τότε σίγουρα η σχέση αυτή δεν πρόκειται να είναι ισορροπημένη.
  • Οι δικοί σου άνθρωποι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για σένα. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας και μας αγαπούν μπορούν να καταλάβουν πολύ γρηγορότερα από εμάς, εάν η σχέση δεν είναι καλή ή αν εμείς δεν είμαστε καλά σε μία σχέση. Πριν λοιπόν εναντιωθείς σε ό,τι σου πουν, πάρε λίγο χρόνο και σκέψου αυτά που σου είπαν. Μήπως τελικά έχουν δίκιο;

Παραπάνω αναφέρθηκαν ορισμένα από τα σημάδια που πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις αναφορικά με το μέλλον της σχέσης σου. Οφείλουμε στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση ένας χωρισμός δεν είναι εύκολος και για τους δύο συντρόφους, ιδιαίτερα όμως για αυτόν που μένει πίσω και δεν πήρε την απόφαση του χωρισμού. Για αυτό να θυμάσαι πως κάθε χωρισμός βιώνεται από τον άνθρωπο ως μία απώλεια. Το άτομο δηλαδή για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και να κλείσει τον κύκλο της σχέσης οριστικά περνά από τα στάδια του πένθους που δεν είναι άλλα από την άρνηση, το θυμό, τη διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη και την αποδοχή.

Κλείνοντας, να θυμάσαι ότι για πολλούς ανθρώπους είναι ευκολότερο να μένουν σε δυσλειτουργικές και παθολογικές σχέσεις όπου δεν υπάρχει αγάπη, στοργή και πραγματικό ενδιαφέρον από το να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για τον εαυτό τους και τη ζωή τους. Μην ξεχνάς όμως, πως δεν υπάρχει στη ζωή μεγαλύτερη ευλογία και ευτυχία από το να αγαπάς και να αγαπιέσαι! Τι περιμένεις λοιπόν;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας