Αν έχετε διαγνωσθεί με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, δύο είναι οι κύριες μέθοδοι θεραπείας: η Ψυχοθεραπεία και η Φαρμακοθεραπεία, είτε η καθεμία μόνη της είτε συνδυαστικά, ανά περίπτωση. 

Σε ό,τι αφορά την Ψυχοθεραπεία, η Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία έχει βρεθεί ότι ωφελεί περισσότερο τα άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Η θεραπεία αυτή τα διδάσκει νέους και αποτελεσματικούς τρόπους να αντιμετωπίζουν τις ιδεοληψίες και τους καταναγκασμούς που χαρακτηρίζουν την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Πιο συγκεκριμένα, στη θεραπεία αυτή, μαθαίνεις να έρχεσαι αντιμέτωπος με τους φόβους σου μέσω μιας ψυχολογικής μεθόδου, η οποία ονομάζεται Έκθεση με Παρεμπόδιση της Αντίδρασης (ή Ε.μΠ.Α για συντομία).

Η Ε.μΠ.Α, της οποίας ο ρόλος στη θεραπεία της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής είναι κομβικός, περιλαμβάνει δύο εξίσου σημαντικά μέρη: (α) την σταδιακή Έκθεση του ατόμου στις καταστάσεις που του προκαλούν το αίσθημα της αμφιβολίας και της απειλής, και (β) την Παρεμπόδιση της Αντίδρασης, δηλαδή την παρεμπόδιση της εκτέλεσης των καταναγκαστικών πράξεων ή της αποφυγής.

Η Έκθεση είναι βαθμιαία και κλιμακούμενη ξεκινώντας από καταστάσεις που σου προκαλούν μέτριο βαθμό δυσφορίας και προχωρώντας σε ολοένα πιο δύσκολες καταστάσεις. Στα αρχικά στάδια της θεραπείας σου, η Ε.μΠ.Α γίνεται με τη στενή καθοδήγηση του θεραπευτή σου πάνω σε στόχους που θα θέτετε από κοινού, ενώ στην συνέχεια, καθώς θα εξοικειώνεσαι με τη μέθοδο αυτή, ο ρόλος σου θα γίνεται πιο ενεργός και πιο αυτόνομος. Ενδέχεται για την Έκθεση να χρειαστεί να βρεθείτε με τον θεραπευτή σου σε πραγματικές καταστάσεις, εκτός γραφείου.

Η συχνότητα των συνεδριών είναι συνήθως μία με δύο φορές την εβδομάδα για τα περισσότερα άτομα, κάποιοι όμως χρειάζονται πιο εντατικές συνεδρίες, ανάλογα με τη βαρύτητα και την έκταση της διαταραχής και συνήθως στα πρώτα στάδια της θεραπείας τους. Μια και η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ενδέχεται να προσπαθήσει να εισβάλει ξανά στην ζωή σου-ιδιαίτερα σε περιόδους ψυχοπιεστικές (ανεργία, ασθένεια, θάνατος, γέννηση ενός παιδιού, μετακόμιση, κ.α.)- καθώς η θεραπεία σου θα πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της, ο θεραπευτής θα σου μάθει τεχνικές ώστε να μπορείς να αναγνωρίσεις τυχόν πρώτα σημάδια της διαταραχής και να προλάβεις μια πιθανή υποτροπή στο μέλλον.

Όμως είναι καλό να γνωρίζεις ότι όση περισσότερη εξάσκηση κάνεις με τη μέθοδο Ε.μΠ.Α στη διάρκεια της θεραπείας σου τόσο λιγότερο κίνδυνο διατρέχεις να υποτροπιάσει η διαταραχή σου στο μέλλον.

Επειδή πρόκειται για μια εξειδικευμένη μέθοδο ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής σου είναι απαραίτητο να έχει ειδική εκπαίδευση και κλινική εμπειρία πάνω σε αυτήν τη μέθοδο, ώστε να μπορεί να την εφαρμόζει επιτυχώς σε άτομα με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Να θυμάσαι ότι η ψυχοθεραπεία για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή θα πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικά την μέθοδο Ε.μΠ.Α-αν και μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες ψυχολογικές μεθόδους, όπως γνωσιακές τεχνικές- διαφορετικά οι πιθανότητες σου να μην ωφεληθείς από τη ψυχοθεραπεία είναι πολλές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα