Πλαίσιο στη δουλειά, στην οικογένεια και στην κοινωνία, και αναγνώριση. Αυτά ακριβώς χάνουν τώρα εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας στην δίνη της παγκοσμιοποίησης. Όλο και περισσότεροι πρέπει να εργάζονται πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά, περισσότερες ώρες. Έτσι χάνεται η επαφή με την οικογένεια, τους φίλους, το περιβάλλον, με το άγχος σε όλες διαβαθμίσεις του πανταχού παρόν.

Αποτέλεσμα του άγχους είναι η αύξηση των ψυχικών ασθενειών, οι οποίες όμως δεν εμφανίζονται ως καθαρά ψυχικές διαταραχές, αλλά ως ψυχοσωματικές ασθένειες. Τέτοιες είναι, σύμφωνα με επιστήμονες, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, οι αλλεργίες, το άσθμα ή οι δερματοπάθειες. Το άγχος αποτελεί σίγουρα έναν σημαντικό παράγοντα, που αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής. Εντούτοις δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας που συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση έχει αλλάξει άρδην το εργασιακό περιβάλλον, με αποτέλεσμα συχνά να ξεχνούμε πώς ήταν τα πράγματα δέκα χρόνια πριν. Όσο περίεργο κι αν ηχεί εν πρώτοις, μία από τις βασικές αιτίες που προκαλούν εκνευρισμό αλλά και στρες στους εργαζομένους, είναι το γεγονός ότι πρέπει να είναι διαθέσιμοι στα τηλέφωνά τους αδιάλειπτα, αλλά και να διαβάζουν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία ακόμη και μετά τη δουλειά, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Έτσι είναι δύσκολο να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους μακριά από τις εργασιακές ευθύνες αλλά και να ανακτήσουν δυνάμεις για τη νέα εβδομάδα.

Μία άλλη πηγή αντιπαραγωγικού άγχους είναι, κατά γενική ομολογία, η πίεση των προθεσμιών, άλλα και το λεγόμενο «multitasking», με άλλα λόγια, η ταυτόχρονη εκτέλεση διαφορετικών καθηκόντων και εργασιών. Ένας επιπρόσθετος παράγοντας που συχνά εμποδίζει τους εργαζομένους να χαλαρώνουν και να είναι παραγωγικοί έχει να κάνει με τη μετατόπιση των ωρών εργασίας. Η ψυχική κατάσταση ενός ανθρώπου «μπορεί να επηρεαστεί από τις πολλές ώρες εργασίας, από τη δουλειά το βράδυ ή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επίσης από την αύξηση των ωρών εργασίας ή ακόμη και από το συνεχές ωράριο.

Η παγκοσμιοποίηση είναι μια από τις σοβαρότερες αιτίες άγχους, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί ψυχοσωματικές και ψυχικές διαταραχές καθώς και δερματοπάθειες.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο