Γιατί τα Χριστούγεννα προκαλούν στους περισσότερους ευφορία; Οι ειδικοί προσπαθούν να δώσουν απάντηση. Τις ημέρες των γιορτών, ποικίλα ερεθίσματα και καταστάσεις προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο ευφορία: η διάθεση για προσφορά και αγάπη αλλά και η προοπτική της ξεκούρασης και της  διασκέδασης είναι  κίνητρα για θετικές σκέψεις και συναισθήματα.

Αλλά και το γενικότερο αίσθημα της προσμονής των εορτασμών με φίλους και συγγενείς μετά από μια δύσκολη εποχή,  μοιάζει να ενεργοποιεί θετικά το λεγόμενο εγκεφαλικό "σύστημα της ανταμοιβής".

To πιο περίπλοκο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού είναι αναμφίβολα ο εγκέφαλος. Η έρευνα του εγκεφάλου στοχεύει όχι μόνο στη μελέτη του τρόπου λειτουργίας του αλλά και στη μελέτη της δημιουργίας συναισθημάτων. Δισεκατομμύρια νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους και προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις. Έτσι ενεργοποιείται και το "σύστημα ανταμοιβής" με τα ερεθίσματα που έχουν να κάνουν με την προσμονή των εορτών.

Οι  νευρολόγοι λένε ότι τα θετικά ερεθίσματα οδηγούν στην έκκριση μιας ουσίας, της ντοπαμίνης, η οποία κατ´ επέκταση ευθύνεται για τη δημιουργία του συναισθήματος της χαράς. Όσο μάλιστα πλησιάζουμε προς την υλοποίηση του αντικειμένου της αναμονής, τόσο το αίσθημα της χαράς αυξάνεται.

Αυτή είναι η θετική πλευρά. Δυστυχώς υπάρχει και μία άλλη. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τις μέρες των γιορτών, πολλοί άνθρωποι να κατακλύζονται από  άγχος και τάσεις κατάθλιψης.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό; Με τη διαχείριση των προσδοκιών. Όσο πιο ρεαλιστικές είναι τόσο λιγότερο κινδυνεύει κανείς να αισθανθεί ... απογοήτευση.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"