Συχνά οι γυναίκες παραπονιούνται ότι οι άντρες δεν τις καταλαβαίνουν ή ότι δεν τις ακούνε όταν τους μιλάνε. Αν και οι γυναίκες είναι αρκετά εκπαιδευμένες και απενοχοποιημένες στην έκφραση των συναισθημάτων τους σε αντίθεση με τους άντρες, συχνά μπαίνουν διάφορα εμπόδια στην επικοινωνία και χάνουν τη θέση τους ή χάνουν το παιχνίδι της έκφρασης και επομένως και της συνεννόησης.

Παρακάτω θα σας αφηγηθώ κάποιες δεξιότητες που βοηθούν τις γυναίκες στην επικοινωνία τους με τους άντρες, τις οποίες έχω αποκομίσει από την επαγγελματική  μου  εμπειρία ως ψυχοθεραπεύτρια.

  • Σαφής και συγκεκριμένη έκφραση του τι θέλω και τι νιώθω. Η έκφραση του τι με ενοχλεί και τι θέλω να αλλάξει με συγκεκριμένο τρόπο είναι πολύ βοηθητική στην επικοινωνία με τους άντρες. Συχνά, η ανάγκη της γυναίκας να επικοινωνήσει με τον άντρα την κάνει να χάνεται μέσα στην άβυσσο των συναισθημάτων της και να χάνει τελικά το στόχο της που είναι να επικοινωνήσει με τον άλλον. Η σαφήνεια, η ψυχραιμία και η πρόταση του «τι επιθυμώ», και όχι μόνο τι «με ενοχλεί» είναι πολύ βοηθητικά για τον άντρα και πώς να διαχειριστεί κάτι ενδεχομένως που δεν πολυκαταλαβαίνει αφού έχει ανατραφεί με διαφορετικό τρόπο.
  • Μιλάω με θετικό τρόπο στην επικοινωνία μου με τον σύντροφο και ενισχύω τα θετικά του στοιχεία και όχι τα αρνητικά, χωρίς να τον κατηγορώ για τη συναισθηματική μου κατάσταση.

Η επικοινωνία μέσω ενός θετικού κλίματος χωρίς κατηγόριες και αρνητισμό σίγουρα βοηθά το δέσιμο και την καλή συναισθηματική κατάσταση του ζευγαριού. Η ενίσχυση των θετικών πλευρών της σχέσης και η αναγνώριση ακόμα και της προσπάθειας που καταβάλλει ο σύντροφος βοηθά τη δίοδο  για τη  διατύπωση των οποιοδήποτε παραπόνων. Με αυτό τον τρόπο καθιστά την επικοινωνία, για τον άντρα, πιο θελκτική και δείχνει αποδοχή και αναγνώριση για τον ίδιο και κάνει πιο εύκολη τη συζήτηση ακόμα και για αυτά που ακόμα  «δεν έχει καταφέρει».

  • Νιώθω ότι αξίζω σαν άνθρωπος και δεν περιμένω να μου το επιβεβαιώσει ο σύντροφος. Οι άντρες που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και το ρόλο τους, είναι ευτυχείς να υποστηρίζουν και να ενισχύουν τις προσπάθειες των γυναικών αλλά τους κουράζει η συνεχής απαίτηση για επιβεβαίωση και αποδοχή. Οι γυναίκες που νιώθουν αυτοπεποίθηση και έχουν υψηλά την αίσθηση της αξιοσύνης τους, κάνουν τους άντρες να τις εκτιμούν ακόμα περισσότερο και να τις ενισχύουν όταν βρίσκονται κάτω από την πίεση αντίξοων συνθηκών. Μια γυναίκα που εξελίσσεται, που κάνει πράγματα που την ευχαριστούν  και τραβάει το δικό της δρόμο. είναι πηγή έμπνευσης και εξέλιξης και για τους ίδιους. Με αυτό τον τρόπο αποτελεί η γυναίκα την κινητήριο δύναμη στη δική τους δράση και η ενέργειά της κινητοποιεί και προχωράει και τους ίδιους σε αντίθεση με μια γυναίκα που είναι προσκολλημένη πάνω τους και απλά περιμένει  να «προχωρήσει» η σχέση.
  • Βρίσκω τον κατάλληλο χρόνο που να μπορεί και ο σύντροφος να με ακούσει, αλλά δίνω  και εγώ χώρο και χρόνο να ακούσω τον εαυτό μου απαλλαγμένο από εκνευρισμό και νεύρα.

Η απόσταση από τον εκνευρισμό, την ένταση και το θυμό είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι για μια καλή επικοινωνία. Η πρόθεση επίσης είναι σημαντική για να βοηθήσει και τον άντρα να «ανοίξει» και να αρχίσει να ακούει. Όταν η πρόθεση είναι θετική και έχει να κάνει με την εξέλιξη και των δυο και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη  της αγάπης και του δεσίματος και ο διάλογος γίνεται μέσω καλής πρόθεσης  και όχι από την πλευρά του πληγωμένου εγωισμού και του ελέγχου, τότε μπορεί να αποτελέσει βήμα μεγάλου προχωρήματος στη σχέση.

Επίσης η αναζήτηση του κατάλληλου χρόνου για να γίνει μια συζήτηση είναι πολύ σημαντικό όπλο για τη διατήρηση της ψυχραιμίας και ενός καλού κλίματος που δεν θα οδηγήσει σε «περίεργα» μονοπάτια έντασης και συγκρούσεων.

Οι δεξιότητες αυτές είναι πολύ βοηθητικές και εμπνέουν τις γυναίκες να βγουν από το «κουκούλι» του «δεν με καταλαβαίνει» και να ανοίξουν καινούργια μονοπάτια επικοινωνίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού