Η πρώτη φορά στο γραφείο του ψυχιάτρου είναι περίεργη εμπειρία. Υπάρχουν σκέψεις που μας τρομάζουν, που μας γεμίζουν ανασφάλεια. Για όλο αυτό ευθύνεται το στίγμα που εξακολουθεί να περιτριγυρίζει τις ψυχικές νόσους, και όλες οι προκαταλήψεις του κόσμου.

Αυτές είναι οι πιο κοινές “κακές” σκέψεις που μπορεί να μας έρθουν κατά την πρώτη μας επίσκεψη, και ήρθε η ώρα να τις κάνουμε να εξαφανιστούν.

Αν πέσω πάνω σε κάποιον γνωστό;

Δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Ο γνωστός αυτός βρίσκεται εκεί για τον ίδιο λόγο με εσάς και καταλαβαίνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Αν ο γιατρός δεν πιστέψει ότι έχω κάποιο πρόβλημα;

Απίθανο. Δεν είναι και πολύ λογικό να έχετε πάρει την απόφαση και να καταφέρετε να φτάσετε μέχρι το γραφείο (το στίγμα που λέγαμε, ξανά) και να μην υπάρχει λόγος. Ακόμα όμως και αν ο συγκεκριμένος γιατρός δεν μπορεί να σας βοηθήσει, υπάρχουν πολλοί, πολλοί άλλοι.

Μπορώ να κρύψω πράγματα;

Δεν είναι ζήτημα το αν μπορείτε να επιλέξτε να μην μιλήσετε για ό,τι σας απασχολεί, αλλά αν πρέπει. Όσο πιο αναλυτικοί είστε, τόσο καλύτερη βοήθεια θα λάβετε.

Θα κλάψω;

Όχι απαραίτητα, και πιθανότατα όχι στην πρώτη συνεδρία, η οποία είναι συνήθως εισαγωγική. Αλλά ακόμα και αν συμβεί, είναι καλό. Το κλάμα είναι ξέσπασμα, είναι αναμενόμενο, και κανείς δεν πρόκειται να σας κρίνει αρνητικά.

Θα πρέπει να ξαπλώσω στον καναπέ;

Αν είστε ηθοποιός και βρίσκεστε στα σκηνικά μιας ταινίας που μιλάει για την ψυχανάλυση… πριν από εκατό χρόνια, ναι. Αλλιώς δεν είναι πιθανό.

Θα περάσω υπνωτισμό;

Όχι. Εκτός και αν είναι κάτι που ζητήσετε εσείς εξαρχής. Ο υπνωτισμός είναι εντελώς διαφορετική μορφή θεραπείας.

Θα πρέπει να μιλήσω για τη μητέρα μου;

Αν αισθάνεστε πως είναι αναγκαίο.

Και αν ο ψυχίατρος καταλάβει τι σκέφτομαι;

Αυτή είναι πολύ συχνή ανησυχία των νέων ασθενών και πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ψυχίατρος δεν είναι μέντιουμ. Είναι, όμως, εκπαιδευμένος να “διαβάζει” την ανθρώπινη συμπεριφορά, άρα σίγουρα θα καταφέρει να καταλάβει πράγματα από τον τρόπο ομιλίας, από τα συμφραζόμενα και από τη γλώσσα του σώματος. Και αυτό είναι καλό, γιατί θα σας βοηθήσει περισσότερο.

Αν με κλείσουν στο νοσοκομείο παρά τη θέλησή μου;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί αυτό και συνήθως σημαίνει ότι ήσασταν έτοιμοι να βλάψετε τον εαυτό σας.

Ο/Η γραμματέας θα με κοιτάει περίεργα;

Όχι. Η δουλειά ενός γραμματέα είναι να οργανώνει τα ραντεβού και να παίρνει τις αναγκαίες πληροφορίες. Είναι επαγγελματίας και θα φερθεί αναλόγως.

Αν μου γράψει χάπια με άσχημες παρενέργειες;

Αν φτάσετε στο σημείο να μιλήσετε για φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να κάνετε όσες περισσότερες ερωτήσεις χρειάζεστε για να ηρεμήσετε. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα περισσότερα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες, όπως και το γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρείτε απευθείας το κατάλληλο φάρμακο για εσάς, άρα θα χρειαστεί λίγος πειραματισμός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD