Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να υπάρχουν σχεδόν σε οποιοδήποτε πλαίσιο, από την παιδική χαρά έως την αίθουσα συνεδριάσεων, ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα.

Μια σχέση λέγεται ότι είναι τοξική όταν απειλείται η ευημερία σας, είτε είναι η συναισθηματική σας ευημερία, η ψυχολογική σας ευεξία, ή ακόμα και η σωματική σας ευεξία.

Οι σχέσεις που περιλαμβάνουν σωματική κακοποίηση είναι σίγουρα ταξινομημένες ως τοξικές. Οι σχέσεις στις οποίες ένα άτομο δίνει σταθερά περισσότερα από ό, τι παίρνει μπορεί να είναι και τοξικές, ειδικά αν ο άνθρωπος που δίνει περισσότερο αισθάνεται υποτιμημένος και εξαντλημένος εξαιτίας του φίλου ή συντρόφου του. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό το άτομο δεν μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της σχέσης.

Ομοίως, εάν βρίσκεστε σε μια σχέση στην οποία αισθάνεστε ότι δεν καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες σας  μπορεί να αισθανθείτε μείωση της αυτοεκτίμησής σας με την πάροδο του χρόνου.

Οι σχέσεις στις οποίες αισθάνεστε ότι δεν σας υποστηρίζουν, ότι παρεξηγείστε, ότι σας επιτίθενται απροκάλυπτα ή με το «γάντι» μπορούν να ταξινομηθούν ως τοξικές. Σε ένα βασικό επίπεδο, κάθε σχέση που σας κάνει να αισθάνεστε χειρότεροι και όχι καλύτεροι μπορεί να γίνει τοξική με την πάροδο του χρόνου.

Μόνο εσείς μπορείτε να καταλάβετε αν το κακό υπερισχύει του καλού σε μια σχέση, αλλά αν κάποιος απειλεί σταθερά την ευημερία σας με αυτό που κάνει ή με αυτό που δεν κάνει, ήρθε η ώρα να επικεντρωθείτε σε λύσεις.

Τοξική δυναμική

Δεν είναι όλες οι σχέσεις τοξικές λόγω του άλλου προσώπου. Μερικές φορές είναι ο τρόπος που αλληλεπιδράτε μεταξύ σας και αναδεικνύει το χειρότερο και στους δυο σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε έναν ανταγωνιστικό φίλο. Εάν και οι δύο απολαμβάνετε την απόλαυση από τη δυναμική, αυτό μπορεί να είναι εντάξει. Ωστόσο, εάν αναζητάτε κάποιον να επικυρώσει τη σκληρή δουλειά σας με κάποια συναισθηματική υποστήριξη και ο φίλος σας συνεχώς σας «ρίχνει», αυτό μπορεί να μην είναι μια υγιής δυναμική για σας. Ανεξάρτητα από την πρόθεση του φίλου σας, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αν αναπτύξετε μια ανταγωνιστική ροπή η οποία δεν είναι ευχάριστη για εσάς.

Ομοίως, εάν διαπιστώσετε ότι δεν είστε ο καλύτερος εαυτός σας κοντά σε κάποιον - μπορεί να βγάλει τον «κουτσομπολίστικο» εαυτό σας προς τα έξω, ή φαίνεται να βγάζει προς τα έξω ένα χαρακτηριστικό που συνήθως δεν έχετε - θα μπορούσε να σημαίνει ότι δημιουργείτε μαζί την τοξικότητα.

Τι να κάνω

Αν βρεθείτε σε μια τοξική σχέση όπου βγάζετε το χειρότερο ο ένας στον άλλο (ή απλά αποτυγχάνετε να αναδείξετε το καλύτερο), ίσως θελήσετε να εργαστείτε στη σχέση και να αλλάξετε τη δυναμική, ιδιαίτερα αν υπάρχουν άλλα οφέλη που παίρνετε από τη σχέση. Μπορείτε να προσπαθήσετε να μιλήσετε με το άλλο άτομο για αυτό.

Να διεκδικείτε σχετικά με τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας, ενώ ταυτόχρονα να αναλαμβάνετε την ευθύνη για το ρόλο σας στην κατάσταση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι συχνά  καλή ιδέα να συζητήσετε αυτό που βλέπετε ως πρόβλημα και να αποφασίσετε μαζί, εάν θέλετε να αλλάξετε τη δυναμική και τον τρόπο. Ίσως να μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε, ώστε να αρχίσετε και οι δύο να ικανοποιείτε τις ανάγκες σας με έναν καλύτερο τρόπο, αφού βγάζετε το καλύτερο ο ένας στον άλλο. Η σθεναρή επικοινωνία και τα υγιή όρια μπορεί να είναι το κλειδί.

Ερεθιστική τοξικότητα

Δεν είναι όλες οι τοξικές σχέσεις αμοιβαίες. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ρουφούν την ενέργειά σας με ένα διαρκές παράπονο ή βλέποντας το ποτήρι ως μισο- άδειο και να μοιράζονται συνεχώς αυτήν την προοπτική μαζί σας.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να διαφωνούν με τους άλλους συνεχώς, να εξηγούν γιατί γνωρίζουν καλύτερα ή να επισημαίνουν τις ατέλειες άλλων, το οποίο μπορεί και να μην το υποφέρετε. Αυτό το άτομο μπορεί να ενεργεί με τέτοιον τρόπο με όλους, και πιθανότατα δεν γνωρίζει ούτε την επίδρασή του σε άλλους. Μπορεί να μην γνωρίζει πιο υγιεινούς τρόπους για να επικοινωνήσει την ανάγκη του. Είναι πιθανό ότι δεν ξέρει πώς να διαβάζει τα κοινωνικά συνθήματα αρκετά καλά για να ξέρει πότε απογοητεύει τους ανθρώπους ή τους κάνει να αισθάνονται σαν να μην ακούγονται.

Τι να κάνω

Μπορεί απλώς να θέλετε να περιορίσετε το χρόνο που αφιερώνετε σε ανθρώπους που φέρνουν απογοήτευση ή δυστυχία στη ζωή σας. Ωστόσο, μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους σχετικά με τα προβλήματά σας και να δείτε τι συμβαίνει.

Με ανθρώπους που δεν έχουν αυτογνωσία ή κοινωνικές δεξιότητες, μπορεί να είναι μάταιο να περιμένετε να αλλάξουν. Ωστόσο, σε μικρότερες δόσεις, μπορεί  μια τοξική δύναμη στη ζωή σας μα μετατραπεί σε μια απλή ενόχληση.

Αν αυτό το πρόσωπο είναι κάποιος με τον οποίο πρέπει να αλληλεπιδράσετε, όπως ένα μέλος της οικογένειας ή ένας συνάδελφος, ίσως προτιμάτε να περιορίσετε τις αλληλεπιδράσεις και να προσπαθήσετε να αμυνθείτε χωρίς επιθετικότητα όταν η κατάσταση το δικαιολογεί.

Πολύ τοξικά άτομα

Μερικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ναρκισσιστές (και οι λιγότερο συνηθισμένοι ξάδελφοί τους, οι κοινωνιοπαθείς) τείνουν να τροφοδοτούνται από την προσοχή και τον θαυμασμό των άλλων ανθρώπων.

Οι ναρκισσιστές αισθάνονται την ανάγκη να έχουν δίπλα τους ένα άτομο και να το κάνουν να νιώθει "λίγο", σε μια αναζήτηση για αισθήματα ανωτερότητας. Μπορούν να σας κάνουν σκόπιμα να νιώσετε άσχημα, να σας προσβάλλουν αν μοιραστείτε ένα επίτευγμα για το οποίο είστε υπερήφανοι ή μπορεί σας αφήνουν σε αγωνία για το αν θα αποφασίσουν να είναι καλοί μαζί σας ή όχι.

Πιθανές λύσεις

Με έναν αληθινό ναρκισσιστή ή κοινωνιοπαθή, ή με κάποιον που σας ρουφάει την ευτυχία, η καλύτερη λύση είναι να κρατήσετε απόσταση. Πιθανότατα δεν πρόκειται να τον αλλάξετε και η αντίδραση του θα φέρει μόνο την οργή σας.

Οι ναρκισσιστές, για παράδειγμα, είναι κακοί στο να παραδεχτούν το λάθος τους επειδή πραγματικά δεν πιστεύουν ότι κάνουν λάθη. Πιστεύουν ότι είναι απειλή να δουν τους εαυτούς τους ως λιγότερο από τέλειους. Γενικά, μπορεί να έχετε δοκιμάσει να συζητήσετε για τα συναισθήματά σας, ανεπιτυχώς, με το άλλο άτομο στην τοξική σας σχέση. Ακόμα και αν είστε σε θέση να εκφράσετε αυτό που θέλετε, μπορεί να αισθάνεστε ότι τα λόγια σας πέφτουν στο κενό.

Είναι συχνά καλύτερο να αποστασιοποιήσετε τον εαυτό σας από αυτό το άτομο ή τουλάχιστον να δεχτείτε ότι πρέπει να είστε σε εγρήγορη. Αυτή η αποδοχή δεν θα τους αλλάξει, αλλά μπορεί να βοηθήσει να ελαχιστοποιηθεί το άγχος της αντιμετώπισής τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο