Τι είναι η αυτοεκτίμηση;

Η αυτοεκτίμηση είναι η καλή άποψη που έχουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους. Αν έχετε αυτοεκτίμηση, αναμφισβήτητα θα αισθανθείτε θετικά για τις ικανότητές σας και θα προσεγγίζετε τη ζωή διαφορετικά. Ενώ αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι μελέτες έχουν συνδέσει την κακή εικόνα του εαυτού με μια ποικιλία προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν τα πάντα, από τον τρόπο που βλέπετε την καριέρα σας, μέχρι τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις σχέσεις σας.

Πώς μετράτε την αυτοεκτίμηση;

Πώς λοιπόν μετράτε την αυτοεκτίμησή σας και τι συνιστά η χαμηλή αυτοεκτίμηση; Αν αισθάνεστε αρνητικά για τον εαυτό σας ή για τη ζωή σας γενικά, σας συνιστούμε να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Ο κοινωνιολόγος Morris Rosenber εφηύρε μία κλίμακα. Η κλίμακα αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα στον τομέα της κοινωνικής επιστήμης, μετρώντας από το 0 έως το 30, όπου μια βαθμολογία μικρότερη από 15 μπορεί να υποδεικνύει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Εάν η χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία, η αντιμετώπισή της μπορεί να σας φαίνεται αδύνατη, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.

Μισείς τον εαυτό σου

Ενώ υπάρχουν στιγμές που δεν σας αρέσει ο εαυτός σας, η υποτίμηση σκέψεων και ενεργειών σας είναι ένα κλασικό σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης. Το αυτο-μίσος χαρακτηρίζεται από αισθήματα θυμού και απογοήτευσης για το ποιος είσαι και την αδυναμία να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για μηδαμινά λάθη.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Αλλαγή του εσωτερικού σας διαλόγου: Το πρώτο βήμα είναι να σιγάσετε τη φωνή στο κεφάλι σας συνειδητά κάνοντας τον εαυτό σας να δώσει μια θετική απάντηση για κάθε αρνητική σκέψη που έχετε. Γιατί να είναι ο εαυτός σας ο χειρότερος κριτής σας; Αν δεν το λέγατε στον καλύτερό σας φίλο, μην το λέτε στον εαυτό σας.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τα λάθη σας: Κανείς δεν είναι πάντα καλός ή κακός. Αν κάνατε κάτι που μετανιώσατε δε γίνεστε αυτόματα κακό άτομο, όπως κάνοντας κάτι καλό δεν σας κάνει άγιο.

Έχετε εμμονή με το να είστε 'τέλειοι'

Η τελειομανία είναι μια από τις πιο καταστροφικές πτυχές της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ένας τελειομανής είναι κάποιος που ζει με συνεχή αίσθηση αποτυχίας επειδή τα επιτεύγματά του, όσο εντυπωσιακά, δεν του φαίνονται ποτέ αρκετά καλά.

Πώς να καταπολεμήσετε την τελειομανία

Ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σας: Συνειδητά σκεφτείτε πόσο λογικοί και διαχειρίσιμοι είναι οι στόχοι σας πριν προσπαθήσετε για αυτούς, θυμηθείτε ότι η ζωή γενικά δεν είναι τέλεια.

Αναγνωρίστε ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά: ανάμεσα σε αποτυχία σε κάτι που κάνετε και σε αποτυχία ως άτομο. Μη συγχέετε τα δύο.

Σταματήστε να ιδρώνετε για μικρά πράγματα: Οι τελειομανείς τείνουν «ψειρίζουν» τα ασήμαντα προβλήματα. Ξεχνούν να δουν την ευρύτερη εικόνα και να υπερηφανεύονται για αυτή.

Μισείτε το σώμα σας

Η αρνητική εικόνα του σώματος συνδέεται συχνά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από το πώς συμπεριφέρεστε στις σχέσεις σας μέχρι τον τρόπο που προβάλλετε τον εαυτό σας στον χώρο εργασίας σας. Μπορεί ακόμη και να σας αποτρέψει από τη φροντίδα της υγείας σας, καθώς αισθάνεστε ότι δεν το αξίζετε.

Πώς να αγαπάτε το σώμα σας

Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους: Η σύγκριση οδηγεί μόνο στην ανασφάλεια. Αποδεχτείτε ότι όλοι είναι διαφορετικοί και θυμηθείτε πού βρίσκονται τα δυνατά σας σημεία.

Φροντίστε την υγεία σας: Η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή άσκηση δεν θα σας κάνει να νιώθετε φυσικά πιο ικανός, αλλά θα βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών.

Φροντίστε την εμφάνισή σας: Οι άνθρωποι με κακή εικόνα σώματος συχνά σταματούν να προσπαθούν, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει λόγος. Κάνετε τρία θετικά πράγματα σήμερα για την εμφάνισή σας.

Νομίζετε ότι δεν έχετε καμία ικανότητα

Όλοι αμφιβάλλουμε για την ικανότητά μας σε ορισμένους τομείς της ζωής μας, αλλά μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση της αξίας μας προέρχεται από την πεποίθηση ότι με κάποιο τρόπο δεν είμαστε τόσο πολύτιμοι όσο άλλοι. Αν αυτό ακούγεται οικείο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας δεν είναι κάτι που μας δίνουν άλλοι, αλλά κάτι που πρέπει να οικοδομήσουμε.

Πώς να αισθάνεστε σίγουροι για τις ικανότητές σας

Αποδεχτείτε ότι όλοι έχουμε τα δικά μας μοναδικά ταλέντα: Πρέπει να υπερηφανευόμαστε για αυτά για να πιστέψουμε ότι είμαστε άξιοι άνθρωποι.

Σταματήστε να σκέφτεστε ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι από εσάς. Θαυμάστε τα χαρακτηριστικά των άλλων, αλλά όχι εις βάρος των δικών σας.

Να γνωρίζετε ότι διδάσκουμε τους άλλους πώς να μας μεταχειρίζονται: Φανταστείτε τον εαυτό σας ως κάποιον ο οποίος έχει εξίσου έγκυρες απόψεις με τους άλλους και η αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας αρχίζει να αυξάνεται.

Είστε υπερευαίσθητοι

Η υπερβολική ευαισθησία είναι μια από τις πιο οδυνηρές πτυχές της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είτε σας αγχώνει η κριτική ή κυριολεκτικά αισθάνεστε χάλια από οποιοδήποτε σχόλιο που γίνεται σε σας, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να γίνετε λιγότερο ευαίσθητος.

Πώς να κάνετε εποικοδομητική κριτική

Ακούστε πραγματικά τι λέγεται: Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αξιολογήσετε αν ένα σχόλιο είναι αλήθεια ή όχι, πριν αποφασίσετε πώς θα αισθανθείτε για αυτό.

Υποστηρίξτε τον εαυτό σας: Εάν η κριτική είναι άδικη, πείτε ότι διαφωνείτε.

Εάν υπάρχει κάποια αλήθεια στην κατηγορία, μάθετε κάτι από αυτήν (εκμεταλλευτείτε την), αντί να χτυπάτε τον εαυτό σας. Η εποικοδομητική κριτική μπορεί να είναι ακριβώς αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβετε τα σχόλια θετικά και θα κάνετε αλλαγές προς το καλύτερο.

Προχωρήστε. Δεν θα επωφεληθείτε από το να αναπαράγετε αυτή την ανάμνηση συνέχεια.

Είστε φοβισμένοι και ανήσυχοι

Ο φόβος και η πεποίθηση ότι είστε ανίκανοι να αλλάξετε οτιδήποτε στον κόσμο σας είναι αναμφισβήτητα συνδεδεμένοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πώς να καταπολεμήσετε το άγχος και τον φόβο

Διακρίνετε τους φόβους σε αβάσιμους και πραγματικούς: Κρίνετε τις ανησυχίες σας με βάση τα γεγονότα. Για παράδειγμα, ίσως αισθάνεστε ότι είναι άσκοπο να ζητήσετε προαγωγή επειδή νομίζετε ότι δεν μπορείτε να την πάρετε. Πόσο πιθανό μπορεί να είναι αυτό;

Δημιουργήστε αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζοντας τους φόβους σας: Σχεδιάστε αυτό που είναι γνωστό ως πυραμίδα φόβου, τοποθετώντας τον μεγαλύτερο φόβο σας στην κορυφή και τους πιο μικρούς σας φόβους στο κάτω μέρος. Η ιδέα είναι να φτάσετε στην κορυφή της πυραμίδα, αντιμετωπίζοντας κάθε φόβο και ενισχύοντας την πίστη σας στις ικανότητές σας καθώς ανεβαίνετε.

Συχνά αισθάνεστε θυμωμένος

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, αλλά παραμορφώνεται όταν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν δεν σκέφτεστε ιδιαίτερα τον εαυτό σας, αρχίζετε να πιστεύετε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας δεν είναι σημαντικά για τους άλλους. Η καταπιεσμένη στενοχώρια και ο θυμός μπορεί να γιγαντωθούν, έτσι κάτι φαινομενικά μικρό μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις μανίας.

Πώς να εκφράζετε τον θυμό σας με υγιεινό τρόπο

Μάθετε πώς να παραμείνετε ήρεμοι: Ένας τρόπος είναι να μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να σιγοβράζουν μέχρι να εκραγούν. Αντ 'αυτού, εκφράστε το πώς νιώθετε εκείνη τη στιγμή.

Αν τα παραπάνω δεν λειτουργούν, αποφύγετε την κατάσταση και αναπνέετε πολύ αργά για να μειώσετε τον καρδιακό ρυθμό σας και να επαναφέρετε το σώμα σας σε χαλαρή κατάσταση.

Μην το παρακάνετε: Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά υπόσχονται πολλά και μετά δυσκολεύονται να τα τηρήσουν. Προσπαθήστε να αναλάβετε μόνο ό, τι θα θέλατε να κάνετε.

Προσπαθείτε να ευχαριστείτε τους άλλους

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι να αισθάνονται ότι πρέπει να ευχαριστήσουν τους άλλους ώστε να αρέσουν, να τους αγαπούν και τους σεβαστούν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς νιώθουν ότι τους χρησιμοποίησαν.

Πώς να ορίσετε προσωπικά όρια

Μάθετε πώς να πείτε όχι: Η αξία σας δεν εξαρτάται από την έγκριση των άλλων - οι άνθρωποι σας αγαπούν για το ποιοι είστε, όχι για αυτό που κάνετε για αυτούς.

Να είστε εγωιστές μερικές φορές: Ή τουλάχιστον σκεφτείτε τις ανάγκες σας για αλλαγή. Τα άτομα με υγιή αυτοεκτίμηση γνωρίζουν πότε είναι σημαντικό να βάλουν προτεραιότητα τους εαυτούς τους.

Βάλτε όρια στους άλλους: Αρχίστε να τοποθετείτε όρια σε ό, τι θέλετε και ό,τι δεν θέλετε να κάνετε και η δυσαρέσκεια σας θα μειωθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]