O φόβος που αισθάνεστε καθώς το Σαββατοκύριακο τελειώνει λέγεται "blues της Δευτέρας" – αυτή η ληθαργική αίσθηση στην αρχή της νέας εβδομάδας.

Η μετάβαση από ένα διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο στη ρουτίνα της Δευτέρας μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική, λέει ο Wyatt Fisher, PsyD.

Αν διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε υποτονικός ή καταβεβλημένος τη Δευτέρα το πρωί, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα.

Συνεχίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας όπως την υπόλοιπη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

Μερικές φορές, αυτό που κάνει δύσκολες τις Δευτέρες είναι ότι συχνά αφήνουμε πίσω μας όλες τις συνήθειες διατροφής, ύπνου και άσκησης από το απόγευμα της Παρασκευής κιόλας, λέει η σύμβουλος Kathryn Ely.

Εάν πίνετε περισσότερο, τρώτε comfort food και έχετε τελείως διαφορετικούς τρόπους ύπνου και αφύπνισης το Σάββατο και την Κυριακή, πιθανότατα θα αισθανθείτε λίγο έξω από τα νερά σας τη Δευτέρα το πρωί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα τα Σαββατοκύριακα. Αλλά προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία που σας επιτρέπει να χαλαρώσετε, ενώ συνεχίζετε να ακολουθείτε τις συνήθειές σας.

Αποσυνδεθείτε το Σαββατοκύριακο

Τα blues της Δευτέρας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να έχετε αυστηρότερα όρια μεταξύ δουλειάς και διασκέδασης.

Αν ελέγχετε συνεχώς τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Σαββατοκύριακο αντί να χαλαρώνετε, θα ''καταρρεύσετε.''

Για να κόψετε τη συνήθεια, προσπαθήστε να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις αλληλογραφίας σας την Παρασκευή και να διώξετε για δύο έστω ημέρες, οποιαδήποτε προβλήματα σχετίζονται με την εργασία.

Μην παρεκκλίνετε πολύ από το ωράριό σας

Ακούγεται προφανές, αλλά αν δεν έχετε ξεκουραστεί το Σαββατοκύριακο, αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο πώς θα αισθάνεστε τη Δευτέρα το πρωί. Η απώλεια των συνιστώμενων 7 έως 9 ωρών ύπνου μπορεί να σας κάνει χαλάσει πολύ τη διάθεση.

Η Ely συμβουλεύει να κρατάτε το πρόγραμμα του ύπνου σας και να ξυπνάτε τις ίδιες περίπου ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, για να αποφύγετε την απορρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού σας.

Ξεκινήστε κάποιες δουλειές που έχετε να κάνετε μέσα στο Σαββατοκύριακο (αλλά μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο)

Ενώ το Σαββατοκύριακο είναι ιδανικό για να αφήσετε πίσω το άγχος, δεν είναι πάντα εύκολο να αγνοήσετε τελείως αυτά που έχετε να κάνετε.

Αν γνωρίζετε ότι θα έχετε μια εξαντλητική εβδομάδα με πολλά πράγματα που θα έχετε να κάνετε ή μια προθεσμία σας βιάζει, σκεφτείτε να δουλέψετε μια ώρα ή δύο την Κυριακή για να αφαιρέσετε λίγη πίεση από την επερχόμενη Δευτέρα.

Αν αποφασίσετε να δουλέψετε την Κυριακή, σιγουρευτείτε ότι θα χαλαρώσετε το Σάββατο. Εάν δεν χαρίσετε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα, θα είστε χάλια τη Δευτέρα το πρωί. Και όταν το έχετε παρακάνει, τείνετε να εργάζεστε λιγότερο αποτελεσματικά.

Αποφύγετε να προγραμματίζετε πολλά καθήκοντα τη Δευτέρα

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε πιεσμένοι όταν έχετε μπροστά σας πολλές συναντήσεις και συσκέψεις μετά από ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο. Όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε τον προγραμματισμό συναντήσεων ή ογκωδών εργασιών τη Δευτέρα.

Προσπαθήστε να οργανώσετε σωστά την εβδομάδα σας, ώστε να μην έχετε να αντιμετωπίσετε ένα υπερβολικά γεμάτο χρονοδιάγραμμα και να αποφύγετε τον προγραμματισμό των εκκρεμών εργασιών για την επόμενη εβδομάδα.

Εάν δεν καταφέρνετε να θυμηθείτε τα πάντα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία διαχείρισης χρόνου τα οποία θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τις δραστηριότητές σας και να προγραμματίζετε αυτά που πρέπει να κάνετε πιο εύκολα και γρήγορα. Και κυρίως χωρίς να ξεχνάτε.

Καταγράψτε τις ανησυχίες σας

Όταν το μυαλό σας σκέφτεται υπερβολικά και αρχίζει να ανησυχεί για την επόμενη ημέρα, το να γράφετε τα πάντα σε μία κόλλα χαρτί μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ήρεμοι και πιο παραγωγικοί.

Καθώς γράφετε, αναρωτηθείτε:

-Ποια είναι επακριβώς τα συναισθήματα που αισθάνομαι τη δεδομένη στιγμή; Θυμός, θλίψη, φόβος;

-Τι ακριβώς με αγχώνει; Είναι ένα άτομο ή μια εργασία;

-Ποια είναι τα πράγματα που μπορώ να αναλάβω τώρα για να μην ανησυχώ; Μήπως να κάνω έναν σύντομο περίπατο; Να κανονίσω κάτι που με διασκεδάζει για την επόμενη εβδομάδα;

Αναρωτηθείτε γιατί σας λείπει το κίνητρο

Μερικές φορές, η θλίψη της Δευτέρας μπορεί να αποτελέσει σημάδι ότι δεν αγαπάτε τη δουλειά σας, λέει η Ely. Συνήθως οι άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους –μερικοί εξ αυτών- ανυπομονούν να έρθει η ημέρα που θα επιστρέψουν στο γραφείο τους.

"Αν δεν σας αρέσει αυτό που κάνετε και από Δευτέρα έως Παρασκευή νιώθετε κουρέλι, φυσικά το Σαββατοκύριακο θα σας φαίνεται σωτήριο και η Δευτέρα σαν τσιμέντο στο κεφάλι", λέει.

Δοκιμάστε να εντοπίσετε την πηγή του άγχους σας, εντοπίζοντας την πηγή του κακού. Εάν είναι το αφεντικό σας ή ένας απαιτητικός συνάδελφος, ίσως αξίζει να προγραμματίσετε μια συνάντηση μαζί τους για να αντιμετωπίσετε αυτά τα θέματα.

Εάν είναι η φύση της δουλειάς σας τέτοια και σας ρίχνει τη διάθεση, ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να σκέφτεστε να αλλάξετε το επάγγελμά σας. Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολη απόφαση, αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε για τη δική σας πνευματική υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού