Ανησυχείτε για την εργασία σας, τις σχέσεις και μια διαφωνία που είχατε ή ότι  αφήσατε ανοιχτό τον θερμοσίφωνα όταν φύγατε από το σπίτι…

Αν συνεχώς επαναλαμβάνετε νοερώς παλιά γεγονότα ή ανησυχίες και βασανίζεστε σχετικά με το τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά ενδεχομένως σκέφτεστε ότι είστε παραγωγικοί προσπαθώντας να λύσετε το πρόβλημα αλλά το να σκέφτεστε συνέχεια αρνητικά για περασμένα γέροντα μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αν δυσκολεύεστε πολύ να αφήσετε πίσω σας τα γεγονότα και συνέχεια αισθάνεστε την ανάγκη να προσπαθήσετε να ξεδιαλύνετε παλιές σκέψεις και συναισθήματα τότε μπορεί να πάσχετε από αναμάσημα αρνητικών σκέψεων. Ο ψυχολόγος Niels Eék μιλά για το πώς θα σταματήσετε το αναμάσημα και θα ελευθερώσετε το μυαλό σας από τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις.

Όταν οι άνθρωποι αναμασούν σκέφτονται υπερβολικά ή εμμονικά για καταστάσεις. Η διαδικασία των αρνητικών σκέψεων για γεγονότα που δεν μπορούν να αλλάξουν είναι το αναμάσημα. Ορισμένοι είναι πιο πιθανό να το εκδηλώσουν σε σχέση με άλλους, ειδικά αν έχουν προσωπικότητα που ρέπει προς το άγχος.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν την νοερή επανάληψή αρνητικών εμπειριών του παρελθόντος, επανάληψη διαλόγων, τραύματα ή αδικίες ή ερωτήσεις όπως ‘’γιατί εγώ;’’

Σε όλες τις στιγμές του αναμασήματος το πρόσωπο μένει κολλημένο σε ένα θέμα, εμπειρία ή συναίσθημα.

Το αναμάσημα μπορεί να είναι διπλό. Αν διαπιστώσετε ότι το να κοιτάτε πίσω και να αξιολογείτε καταστάσεις μπορεί να σας δώσει απαντήσεις και τέλος, τότε η επίδραση μπορεί να είναι θετική.

Ωστόσο αν δείτε ότι επανειλημμένως περνάτε από την ίδια κατάσταση χωρίς να πηγαίνετε πουθενά, η ιδιωτική κα δημόσια ζωή σας μπορεί ενδεχομένως να επηρεαστούν και να υποφέρει η ψυχική σας υγεία.

Η αρνητική επίδραση του αναμασήματος

Είναι σημαντικό να μάθετε να προχωράτε από τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα χωρίς να τα αφήνετε να καθοδηγούν τη ζωή σας.

Το αναμάσημα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία, εξηγεί ο Eék. Συνδέεται με διαταραχές άγχους και κατάθλιψη και μπορούν ακόμα να δράσει ως αίτια για αυτές.

Ερευνητές του Yale University μελετούν το φαινόμενο και ανακάλυψαν ότι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναμασούν σε σχέση με τους άντρες, που επίσης εξηγεί το γατί αυτές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης

Επίσης η έρευνα ανακάλυψε ότι εμποδίζει τους ανθρώπους από το να παραδέχονται και να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους καθώς προσπαθούν να καταλάβουν την κατάσταση αντί για τα συναισθήματα που έχει προκαλέσει αυτή.

Όσοι πιστεύετε ότι παιδεύεστε με αναμάσημα δοκιμάστε αυτά τα tips που θα σας βοηθήσουν να σιγάσετε τις σκέψεις.

Aξίζει;

Αν βλέπετε ότι το μυαλό σας έχει κολλήσει σε κάποια κατάσταση ρωτήστε τον εαυτό σας αν το αναμάσημα αξίζει το χρόνο σας.

Αναρωτηθείτε αν κοιτάζοντας μια κατάσταση θα σας βοηθήσει να τη δεχτείτε, να μάθετε από αυτήν και να θέσετε τέλος. Αν η απάντηση είναι όχι θα πρέπει να κάνετε συνειδητή προσπάθεια να ταξινομήσετε το θέμα και να προχωρήσετε.

Βρείτε χρόνο να σκεφτείτε

Ασήμαντες ανησυχίες συχνά παραμένουν στο πίσω μέρος του μυαλού αλλά χωρίς να τους δίνετε την πλήρη προσοχή.

Με την αφιέρωση χρόνου σε οτιδήποτε σας απασχολεί θα είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα μια και καλή.

Όταν αρχίσετε να επαναλαμβάνετε αρνητικές σκέψεις, γράψτε τις σε ένα χαρτί και αφιερώστε χρόνο εντός της ημέρας για να σκεφτείτε-ιδανικά μερικές ώρες αργότερα, προτείνει ο Eék.

Αυτό θα σας δώσει απόσταση από το ‘’κόλλημα’’, που πιθανόν θα σημαίνει ότι δεν θα σας ενοχλεί τόσο τις επόμενες ώρες καθώς και θα σας επιτρέψει να εστιάσετε σε άλλα πιο σημαντικά πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φανταστείτε το χειρότερο σενάριο

Αν συνεχώς αναμασάτε κάτι που έγινε, φανταστείτε το χειρότερο σενάριο και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Μπορεί να μοιάζει φοβερή ιδέα αλλά το να έχετε έτοιμη λύση θα σας αφήσει με συναισθήματα ηρεμίας και θα είστε λιγότερο αγχωμένοι, καθώς και έκπληκτοι αν τα πράγματα εξελιχθούν καλύτερα από το αναμενόμενο.

Εντοπίστε τον πυροδότη άγχους

Είναι πιθανό να υπάρχει ένα μοτίβο στις ανησυχίες σας και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσετε αίτια και να χρησιμοποιήσετε πρακτικά προληπτικά μέτρα.

Για πολλούς, το αναμάσημα θα συμβεί μετά από πυροδότη, επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσετε ποιος είναι αυτός, εξηγεί ο Eék.

Για παράδειγμα, αν πρέπει να κάνετε μια παρουσίαση στη δουλειά και η τελευταία δεν πήγε όπως τη σχεδιάσατε, αυτό μπορεί να προκαλέσει αρνητικές σκέψεις και άγχος.

Όταν εντοπίσετε αυτόν τον πυροδότη σιγουρευτείτε ότι βρίσκετε χρόνο να αξιολογήσετε προηγούμενα λάθη και να σιγουρευτείτε ότι δεν τα επαναλαμβάνετε-στη συνέχεα θα απομακρύνει το ερέθισμα του αναμασήματος.

Εστιάστε στα θετικά

Πιο συχνά, όταν βρίσκουμε τον εαυτό μας να αναμασά, συνήθως είναι για αρνητικές σκέψεις- έτσι καλή λύση θα ήταν να εστιάσουμε σε κάτι θετικό για να διώξουμε αυτές τις ανησυχίες.

Κάθε μέρα γράψτε 2-3 πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους και να θυμάστε τη λίστα όταν αρχίζετε να σκέφτεστε αρνητικά. Το μοίρασμα αυτών με φίλους και την οικογένεια μπορεί επίσης να βοηθήσει και να σας εμποδίσει από το να εστιάζετε στα αρνητικά.

Μιλήστε σε ένα φίλο

Ένα πρόβλημα που μοιράζεται είναι μισό πρόβλημα, για αυτό πρέπει να βγάλετε τα θέματα από μέσα σας όταν νιώθετε ότι σας βαραίνουν- μιλήστε σε ένα φίλο ή αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Καλός τρόπος να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις είναι να μιλήσετε με φίλο ή αγαπημένο, σημειώνει ο Eék.

Όταν αναμασάμε τείνουμε να χάνουμε την οπτική, βλέποντας μόνο ορισμένες πλευρές της κατάστασης.

Το να μιλήσετε σε ένα φίλο δεν θα σας κάνει μόνο να αισθανθείτε καλύτερα αλλά θα σας δώσει και διαφορετική οπτική γωνία-λύνοντας το πρόβλημα.

Απασχοληθείτε με κάτι

Η ανάληψη μιας εργασίας που απαιτεί την πλήρη προσοχή σας μπορεί να σας ανακουφίσει από τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις. Πριν το παρατηρήσετε θα έχει περάσει η μέρα χωρίς να έχετε αναμασήσει.

Η ολοκλήρωση μιας δουλειάς που έχετε αναβάλει, μια βόλτα ή η ακρόαση μουσικής μπορούν να βοηθήσουν, δήλωσε ο Eék. Η εστίαση σε κάτι άλλο, ακόμα και για 10 λεπτά μπορεί να μετατοπίσει την προσοχή και να μειώσει το άγχος από το αναμάσημα.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα είναι πνευματική κατάσταση που πετυχαίνετε εστιάζοντας στην επίγνωση κάποιου γεγονότος την παρούσα στιγμή ενώ αποδέχεστε ήρεμα τα συναισθήματα τις σκέψεις και τις αισθήσεις του σώματός σας.

Όλοι μπορούμε να το κάνουμε και η ενσυνειδητότητα ως θεραπευτική τεχνική  μπορεί να είναι πολύτιμη.

Ένα από τα κύρια προβλήματα της αναμάσησης είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε πως την κάνουμε αφήνοντας τις αρνητικές και εμμονικές σκέψεις να κλέβουν την προσοχή μας, εξηγεί ο Eék. Εδώ μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη η ενσυνειδητότητα-βρείτε 3 λεπτά για να εστιάσετε στην αναπνοή και σε αυτό που σας απασχολεί φέρνοντάς σας πιο κοντά σε μία λύση.

Αφήνοντας τις σκέψεις πίσω

Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά το να μάθεις να τις αφήνεις πίσω είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα αν θέλετε να σταματήσετε το αναμάσημα και να διευκολύνετε το ανήσυχο μυαλό σας.

Δεχτείτε ότι όλοι κάνουμε λάθη και ότι αφορούν το παρελθόν και πάρτε μόνο αυτό που μάθατε από την κατάσταση. Ενώ φαίνεται δύσκολο, όσο πιο πολύ εξοικειώνεστε με τη συγκατάβαση και την κατανόηση τόσο πιο εύκολη θα γίνει η διαδικασία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας