Το mindfulness ή αλλιώς “ενσυνειδητότητα”  είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική που εξασκεί την προσοχή μας στην παρούσα κατάσταση. Η πρακτική αυτή περιγράφεται ως η παρατήρηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αισθήσεών μας στο “εδώ και τώρα”, χωρίς να τα κρίνουμε ως καλά ή άσχημα. Μέσω της παρατήρησης προκύπτει η επίγνωση και η καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων, όπως της καλοσύνης, της συμπόνοιας και της ενσυναίσθησης.

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει αναπτυχθεί και μελετηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ο αρχικός εισηγητής της είναι ο John Kabat Zinn,  o οποίος είναι Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Είναι εκείνος που ανέπτυξε πρώτος στα τέλη του 1970, το πρόγραμμα Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Έκτοτε και έως σήμερα, η τεχνική του Mindfulness έχει χρησιμοποιηθεί σε πλήθος ερευνητικών μελετών για την αντιμετώπιση του άγχους, του χρόνιου πόνου, της κατάθλιψης και της ποιότητας του ύπνου.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνική του mindfulness έχει ενσωματωθεί σε ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως στη Γνωσιακή θεραπεία (Mindfulness-Βased Cognitvie Therapy),  στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (Dialectical Behavior Therapy) και στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (Αcceptance and Commitment Therapy).

Η πρακτική του mindfulness έχει ως στόχο την εκπαίδευση του ατόμου στο να στρέφει την προσοχή του στην παρούσα στιγμή, στην αναπνοή του και στις αισθήσεις του, λ.χ. στους ήχους, στη θερμοκρασία, στην αίσθηση του αέρα, μέσα και έξω από το σώμα. Το άτομο μπορεί καθημερινά να εξασκεί τη συγκεκριμένη τεχνική σε οποιοδήποτε χώρο, με τη βοήθεια ή όχι ηχογραφημένων οδηγιών ή ενός εκπαιδευτή mindfulness. Eπιπλέον, μαθαίνει μέσω της προσοχής του να εστιάζει μόνο στο παρόν και έτσι να απομακρύνει σκέψεις του παρελθόντος ή άγχη του μέλλοντος.

Η εξάσκηση αυτή, οδηγεί το άτομο στην καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας, η οποία βοηθά στην εσωτερική ηρεμία και στη βελτίωση των σχέσεων του ατόμου. Ακόμη, το άτομο μαθαίνει ευκολότερα να αποδέχεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

“The perfect moment is this one”-John Kabat Zinn

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο