Η καραντίνα είναι γεμάτη με άγχος, για το κάθε τι. Και η ψυχολογία μας δέχεται τεράστιο πλήγμα αυτή την περίοδο. Εφόσον όμως θα χρειαστεί να μείνουμε πάλι σπίτι, αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να καταφέρουμε να είμαστε όσο πιο εντάξει γίνεται.

Το ζήσαμε μία φορά, επιβιώσαμε, και την δεύτερη φορά θα το χειριστούμε ακόμα καλύτερα.

Συζητάμε με τους δικούς μας από πριν για αρνητικά σενάρια

Φτιάχνουμε, έστω και πρόχειρα, μερικά πλάνα για το πώς θα αντιδράσουμε σε ορισμένες καταστάσεις, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ειδικά αν έχουμε και άλλα μέλη της οικογένειας στο σπίτι, θα βοηθήσει πολύ να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει και πώς μπορούμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση.

Εξηγούμε ψύχραιμα στα παιδιά μας τι συμβαίνει

Τα παιδιά μας προφανώς και μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα τριγύρω, και αντί να τους προσφέρουμε στρες από την αβεβαιότητα, προσπαθούμε να εξηγήσουμε με όσο πιο κατάλληλους όρους τι συμβαίνει. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη, καθώς κανένα παιδί δεν θέλει να δει έναν ενήλικο να πανικοβάλλεται.

Βρίσκουμε τρόπους να χαλαρώνουμε από το στρες

Από το να κάνουμε ένα μεγάλο, παρατεταμένο αφρόλουτρο, μέχρι να βγαίνουμε για λίγο τρέξιμο στην γειτονιά, όλα αυτά είναι στο οπλοστάσιό μας για να μην αφήσουμε το στρες να μας καταστρέψει.

Κρατήστε επαφή με τον κόσμο που σας υποστηρίζει

Φίλοι, συγγενείς, άτομα από την δουλειά που κάνατε παρέα, όλοι αυτοί δεν χρειάζεται να λείπουν από τη ζωή σας μέσα στην καραντίνα. Ακόμα και αν η βιντεοκλήση σάς φαίνεται πολύ μίζερη ιδέα ως αντικατάστατο της επικοινωνίας, σίγουρα το τηλέφωνο είναι κάτι που όλοι μας έχουμε συνηθίσει.

Μην το παρακάνετε με τις ειδήσεις

Ναι, υπάρχει συνεχής κάλυψη των ειδήσεων σχετικά με την πανδημία. Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, επειδή έτσι λειτουργεί η ροή των ειδήσεων. Το πόσες ειδήσεις θα βλέπετε στο ίντερνετ (ή αν θα ανοίγετε την τηλεόραση όταν παίζουν) είναι δική σας επιλογή, και είναι μια επιλογή που μπορεί να φέρει πολύ περιττό στρες.

Διατηρήστε την αίσθηση ρουτίνας

Το φαγητό και η προετοιμασία του, η δουλειά από το σπίτι, το να μην καθόμαστε με τις πιτζάμες όλη μέρα αλλά και το να διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι όλα πράγματα που χρειαζόμαστε για να μην νιώσουμε πως καταρρέει η ζωή μας μέσα στην καραντίνα.

Χαλαρώνουμε λίγο

Δεν γίνεται να τα κάνουμε όλα τέλεια. Είναι τόσο περίεργη η κατάσταση που ζούμε, που μερικές μέρες απλά θα θέλουμε να μην κάνουμε τίποτα και να μην σηκωθούμε από το κρεβάτι. Και αυτές οι μέρες, τώρα περισσότερο από ποτέ, δικαιολογούνται. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι αδύναμος μερικές φορές και μην νιώθετε ενοχές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα