Το να κρατάμε ημερολόγιο και να γράφουμε αυτά που σκεφτόμαστε και νιώθουμε, είναι δυστυχώς μία πράξη που την έχουμε συνδέσει περισσότερο με τα παιδιά. Είναι, όμως, κάτι που αξίζει να αρχίσουμε να κάνουμε ως ενήλικες για πολλούς λόγους. Μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες, να οργανώσουμε καλύτερα τις σκέψεις μας και να βελτιώσουμε συνολικά την ψυχική μας υγεία.

Έχει φανεί μέσα από πολλές έρευνες ότι το να κρατάμε ημερολόγιο μπορεί να βοηθήσει στα αρνητικά συμπτώματα της ψυχικής υγείας, όπως αυξημένο στρες, καταθλιπτικές σκέψεις και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Είναι, επίσης, ένας πολύ έξυπνος τρόπος να παρατηρήσουμε τα μοτίβα συμπεριφοράς μας, να τα καταλάβουμε καλύτερα και εν τέλει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους, λύνοντας τα προβλήματά μας πιο εύκολα.

Το να γράφουμε αυτά που σκεφτόμαστε βοηθά να τα επεξεργαστούμε σε πιο πρακτικό επίπεδο, αντί να τα αναμασάμε στο κεφάλι μας δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κακών σκέψεων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρατάτε ημερολόγιο και δεν υπάρχει ο "σωστός". Μπορείτε να διαλέξετε ό,τι σας φαίνεται πιο βολικό. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Κάντε λίστες με πράγματα που σκεφτήκατε, νιώσατε ή που σας κίνησαν το ενδιαφέρον. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία, όπως και χαλαρωτική.
  • Κρατήστε ημερολόγιο με τα όνειρά σας και το πώς σας έκαναν να αισθανθείτε.
  • Σημειώστε πράγματα που σας έκαναν να γελάσετε μέσα στην ημέρα.
  • Γράψτε μια λίστα με πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.
  • Γράψτε για τους στόχους σας, για την πρόοδό σας και εμψυχώστε τον εαυτό σας.
  • Για κάτι πιο δημιουργικό, δοκιμάστε να κρατάτε ημερολόγιο ζωγραφίζοντας ή κάνοντας κολλάζ.
  • Γράψτε απλώς τις σκέψεις σας, όπως σας έρχονται, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο σκοπό, για να αδειάσετε το κεφάλι σας.

Η διαδικασία του γραψίματος βοηθά αυτές τις σκέψεις να εκφραστούν και να μην μένουν κλειδωμένες μέσα μας. Είναι κατά κάποιον τρόπο το ανάλογο με εκείνες τις φορές που μάς κολλάει ένα τραγούδι στο μυαλό και ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε να σταματήσει είναι να το τραγουδήσουμε φωναχτά.

Είναι πολύ βολικό να ασχολείστε με το ημερολόγιο το βράδυ, πριν τον ύπνο. Αυτές οι "ιεροτελεστίες" βοηθούν πολύ να αποσυνδεθούμε από τον έξω κόσμο (και από τον online κόσμο) και να ρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι ώστε να συνηθίσει σε ένα πιο σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Ακόμα και το να φτιάχνετε μία μικρή λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε την επόμενη ημέρα μπορεί να βοηθήσει. Ενώ ακούγεται σαν κάτι που θα μπορούσε να εντείνει το στρες, στην πραγματικότητα σας δίνει καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, άρα και πιο ήσυχο μυαλό.

Βρείτε ένα τετράδιο που σας αρέσει, κρατήστε το ασφαλές αν συμβιώνετε και αφιερώστε λίγη ώρα για να καταγράψετε αυτά που σας απασχολούν. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως η ώρα που θα γράφετε στο ημερολόγιο θα είναι ώρα που ασχολείστε και φροντίζετε τον εαυτό σας, χωρίς να επηρεάζεστε από άλλες σκέψεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]