Όλοι οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να νιώθουν πιο δυνατά και σίγουρα για τον εαυτό τους όσο μεγαλώνουν. Και η αυτοπεποίθηση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Με ποιους τρόπους μπορεί λοιπόν ένας γονιός να βοηθήσει το παιδί του να χτίσει αυτοπεποίθηση;

Τα επιβραβεύουμε και τα επαινούμε όταν πρέπει

Είναι πολύ φυσιολογικό να θέλουμε να επαινούμε τα παιδιά μας για το παραμικρό - στα μάτια μας, ό,τι κάνουν είναι απίθανο. Είναι όμως λάθος να "πνίγουμε" το παιδί στους επαίνους, καθώς αυτό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το να χτίσουν γερή αυτοπεποίθηση. Θα το κάνει να περιμένει ανάλογη ανταπόκριση στη ζωή του, δημιουργώντας προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις, αλλά και στο πώς θα βλέπει τον εαυτό του αντιμέτωπο με τις δυσκολίες της ζωής.

Δεν τα πιέζουμε

Επίσης, είναι φυσικό να χαιρόμαστε όταν το παιδί μας τα καταφέρνει, αλλά δεν γίνεται να τα καταφέρνει στα πάντα. Μην πιέζετε το παιδί σας να αριστεύει σε όλα τα μαθήματα ή να ασχολείται με περισσότερες δραστηριότητες από όσες θέλει ή μπορεί να διαχειριστεί. Αυτό θα του δημιουργήσει άγχος ότι πιέζεται από παντού, και μπορεί να επηρεάσει την μετέπειτα ζωή του.

Γίνετε συγκεκριμένοι

Τα γενικευμένα κομπλιμέντα είναι πολύ όμορφα, αλλά αυτό που θα βοηθήσει το παιδί να συνειδητοποιήσει την προσωπικότητά του και τις δυνάμεις του είναι να το επαινούμε με συγκεκριμένους τρόπους. Για παράδειγμα, αν λύσει με έξυπνο τρόπο μια άσκηση, πείτε του μπράβο και πως ήταν πολύ καλή η σκέψη του. Όταν ένας έπαινος ακολουθείται και από την αιτιολόγηση, το παιδί μαθαίνει.

Τι κάνουμε με τα σχόλια για την εμφάνιση;

Είναι παράλογο να σταματήσετε να σχολιάζετε εντελώς την εμφάνιση του παιδιού σας, καθώς αυτό θα τα αγχώσει. Άλλωστε, όλοι κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και έχουμε απόψεις σχετικά με αυτό που βλέπουμε, ακόμα και τα παιδιά. Συνεπώς, αντί να αγνοείτε την εμφάνιση, όπως και αντί να ‘’λούζετε’’ το παιδί σας με κομπλιμέντα για το πόσο όμορφο είναι, πείτε του ότι του πηγαίνουν πολύ τα ρούχα του ή ότι κάποιο χρώμα ταιριάζει με τα μάτια του. Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει πως η εξωτερική εμφάνιση είναι κάτι που εξαρτάται από πολλά πράγματα - και θα είναι και πολύ διασκεδαστικό ταξίδι να βλέπετε το παιδί σας σιγά-σιγά να αποκτά τη δική του, προσωπική αίσθηση στυλ.

Θυμίστε στο παιδί σας πως το ίντερνετ δεν είναι η πραγματικότητα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ από πολύ μικρή ηλικία και έρχονται αντιμέτωπα με εικόνες που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Αντί να είστε επικριτικοί με την κουλτούρα που καταναλώνει το παιδί σας, κάντε του ερωτήσεις και σχολιάστε αυτά που βρίσκετε θετικά. Παράλληλα, μπορείτε να είστε σε επιφυλακή για πιθανώς προβληματικό περιεχόμενο που μπορεί να χρειάζεται την (ψύχραιμη) προσοχή σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία