Διατηρήστε ορισμένες από τις συνήθειες των εορτών

Eιδικός λέει, ότι αν τακτικά συναντιέστε με ορισμένους ανθρώπους την παραμονή των Χριστουγέννων, προσπαθήστε να το κάνετε μέσω zoom.

Δημιουργήστε νέα παράδοση

Βρείτε μια νέα εορταστική παράδοση για το σπίτι και την κοινότητα, που θα δώσει νόημα στη ζωή σας, δήλωσε η ψυχολόγος Teralyn,

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εθελοντική εργασία στο σερβίρισμα γευμάτων. Μπορεί να είναι κάτι πιο απλό, όπως μαγειρική ή μια νέα συνταγή που θα κάνετε κάθε χρόνο. Η αίσθηση σκοπού είναι καλή για τη χημεία του εγκεφάλου και οδηγεί στο να πείτε ναι ας το ξανακάνω.

Ασκηθείτε ποιοτικά

Ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος κυρίως για να κινεί το σώμα, επομένως ο πιο εύκολος τρόπος να επηρεάσετε τα πράγματα στο μυαλό σας είναι να κάνετε κάτι σωματικό, δήλωσε ο αθλητικός ψυχολόγος Daniel Fulham O'Neill. Μετά το τσάι βγείτε έξω για έντονο περπάτημα, τρέξιμο ποδήλατο. Πριν το δείπνο η δραστηριότητα απελευθερώνει χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, πιο χαρούμενοι και συνδέουν το σώμα με το πνεύμα. Πριν το δείπνο μπορείτε να κάνετε push-ups.

Να είστε στο παρόν

Ο Cortland Dahl, του University of Wisconsin-Madison, δήλωσε ότι όταν ενδυναμώνουμε την επίγνωση μπορούμε καλύτερα να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας με υγιείς τρόπους.

Ως αποτέλεσμα είμαστε οι οδηγοί αντί να βάζουμε την κατάσταση στην αυτόματη ταχύτητα. Αν συνεχίζετε να σκέφτεστε το πόσο άσχημες θα είναι οι γιορτές χωρίς την οικογένεια, σταματήστε και πάρτε μια αναπνοή. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε ένα αντικείμενο όπως στον καφέ σας το πρωί. ‘Η εστιάστε στην αναπνοή όταν αισθάνεστε πιεσμένοι.

Ο Dr. Dahl προτείνει διαλογισμό για να βρείτε ηρεμία στο χάος.

Φτιάξτε λίστα ευγνωμοσύνης

Αν και είναι προφανές, το να βρείτε χρόνο για να σκεφτείτε τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη είναι μια δυνατή άσκηση. Αυτό για το οποίο νιώθετε ευγνωμοσύνη, μπορεί να είναι οτιδήποτε-από την υγεία ή την οικογένεια, δήλωσε η ψυχολόγος Sherry Benton. Η πράξη της άσκησης στην ευγνωμοσύνη έχει φανεί πως αυξάνει την ευτυχία και μειώνει την κατάθλιψη.

Ζητήστε βοήθεια

Αν αισθάνεστε λυπημένοι και μόνοι αυτές τις γιορτές, μη διστάσετε να αναζητήσετε στήριξη από τους φίλους ή την οικογένειά σας. Οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί να αισθάνονται όπως εσείς. Μην κρατάτε τα συναισθήματα μέσα σας αλλά επιτρέψτε στον εαυτό σας να τα νιώσει και να τα μοιραστεί. Αυτό θα σας επιτρέπει να νιώσετε ενσυναίσθηση για την κατάστασή σας και να στηρίξετε και άλλους.

Να ακούτε μουσική

Ο Dr. O’Neill λέει να ακούτε μουσική Όχι οποιοδήποτε είδος αλλά υποβλητική, που φτάνει στην ψυχή σας. Ακούστε τη δυνατά. Σταθείτε και διευθύνετε, χορέψτε, παίξτε στον αέρα κιθάρα. Κλείστε τα μάτια σας για να τονίσετε τις άλλες αισθήσεις σας. Αυτό θα απελευθερώσει ορμόνες θετικές στον εγκέφαλο. Προτείνει για να χαμογελάσετε τους εξής καλλιτέχνες. Curtis Mayfield, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Pavarotti, Maria Callas, Yo Yo Ma.

Δείτε τις προσδοκίες και τις εικασίες σας

Αναρωτηθείτε πώς αισθάνεστε τώρα όταν σκέφτεστε εορτές χωρίς την οικογένεια. Πώς αισθάνεται το σώμα. Τι εικόνες περνούν από το μυαλό σας. Μην κριτικάρετε αυτά τα συναισθήματα αλλά παραδεχτείτε τα. Ορισμένες φορές όταν οι προσδοκίες μας δεν εκπληρώνονται, η ευεξία μας βλάπτεται. Δείτε τον εαυτό σας, λέει ο Dr. Dahl. Η επίγνωση έχει να κάνει με την αυτογνωσία. Η εσωτερική διαύγεια που αφορά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις μας και το πώς διαμορφώνουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και ιδιαίτερα τον εαυτό μας. Όταν αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας μπορούμε  να αρχίσουμε να τα κατανοούμε χωρίς επίκριση,

Να κοιμάστε καλά

Αν και η ημέρα είναι μικρή, προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα για να διατηρείτε καλή υγιεινή ύπνου. λέει ο Shankman. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η προτεραιότητα στον ύπνο και ο επαρκής ύπνος συνδέονται με γενική χαρά. Σε μια έρευνα σε 10.000 ανθρώπους αυτοί με αϋπνία ήταν 5 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Σκεφτείτε λογικά

Όταν κολλάμε στο συναισθηματικό μυαλό μας τα πράγματα μοιάζουν σαν χιονοστιβάδα και αισθανόμαστε πολύ χειρότερα. Το κλειδί για να βγείτε από το συναισθηματικό μυαλό είναι να στραφείτε στο λογικό μυαλό. λέει ο Sell. Για παράδειγμα όταν αισθάνεστε λύπη ή θλίψη βρείτε ένα λεπτό για να δείτε τη λογική της κατάστασης.

Παράδειγμα: Όταν το μυαλό σας δίνει σκέψεις όπως ‘’νιώθω άσχημα επειδή δεν μπορώ να δω τους γονείς μου’’, αντικαταστήστε τις με ‘’επιλέγω να μη δω τους γονείς μου επειδή αυτό θα ήταν επικίνδυνο για όλους’’.

Είναι αλλαγή προοπτικής που μπορεί να μετακινήσει τα συναισθήματα.

Eκφράστε την εκτίμησή σας στους άλλους

Ο Dr. Dahl προτείνει να επιλέξετε 3 ανθρώπους που εκτιμάτε και δεν θα μπορέσετε να δείτε αυτές τις εορτές. Σκεφτείτε τους καθώς κάνετε αυτό. Γράψτε 5 πράγματα που εκτιμάτε για τον καθένα τους με επίγνωση. (ικανότητες, πράξεις ευγένειας που έχουν κάνει). Γράψτε μήνυμα εκτίμησης μέσω email, σε έναν από αυτούς και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε. Μπορεί να θελήσετε να στείλετε σε καθέναν από τους παραπάνω.

Κάντε διαλογισμό

H Benton συνιστά τον διαλογισμό ως καθημερινή πρακτική. Τα αισθήματα δυσφορίας και άγχους μπορεί να είναι τρομερά. Αυτές οι πρακτικές θέλουν μόνο λίγα λεπτά την ημέρα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και στο να σας δώσουν ενέργεια και αναζωογόνηση.

Περάστε χρόνο με ζώα

Βγάλτε βόλτα ένα σκύλο, χτενίστε ένα άλογο, παίξτε με ένα γατάκι. Η παρουσία των ζώων θα ανεβάσει τη διάθεσή σας. Έρευνες δείχνουν ότι η φροντίδα ενός ζώου ανεβάζει το ηθικό σας.

Γράψτε γιατί είναι σημαντικές οι γιορτές

Χρειαζόμαστε να είμαστε συνδεδεμένοι με τις αξίες και τις αρχές μας στα σκαμπανεβάσματα της καθημερινότητα Μπορείτε να ξοδέψετε περισσότερο χρόνο γράφοντας γιατί οι αργίες έχουν σημασία για σας. Αλλά μην αρκεστείτε σε αυτό. Γράψτε γιατί είναι σημαντικές για σας. Συνεχίστε μέχρι να φτάσετε σε σαφή εικόνα του σκοπού που υπογραμμίζει μια αξία ή ένα κίνητρο που σας θρέφει. Για παράδειγμα, αγαπώ να περνώ χρόνο με την οικογένειά μου στις γιορτές επειδή γελάμε πολύ. Είναι ένα μέρος που αισθάνομαι άνετα να είμαι ο εαυτός μου και αυτό είναι κάτι που μου λείπει. Υπάρχει κάτι που ακόμα μπορεί να κάνω για να αισθανθώ έτσι αυτή την ημέρα.

Χαμογελάστε

To χαμόγελο κινητοποιεί πολλούς μυς στο πρόσωπο που δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι είστε χαρούμενοι και ότι τα πράγματα πάνε καλά. Χαμογελώντας, είτε το αισθάνεστε είτε το προκαλείτε, απελευθερώνετε ενδορφίνες και άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Επίσης, όποιος σας δει είτε μέσω Zoom είτε αλλιώς, θα νιώσει την ανάγκη να χαμογελάσει και εκείνος, βλέποντας τη χαρούμενη  εμφάνισή σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα