Όλοι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ξέρουν πολύ καλά πως όσο καλή και αποτελεσματική και να είναι η αγωγή και η θεραπεία τους, μερικές φορές τα συμπτώματα όπως το σφίξιμο και ο πόνος των αρθρώσεων γίνονται ανυπόφορα και δυσκολεύουν πολύ την καθημερινή ζωή. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν μερικές φυσικές λύσεις για να ανακουφιστείτε.

Βότανα και συμπληρώματα

Αν τα συμπτώματα είναι ήπια, ρωτήστε τον γιατρό σας κατά πόσο θα ήταν εντάξει να λάβετε συμπληρώματα όπως ιχθυέλαιο, κουρκουμά και τζίντζερ, που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το τζίντζερ, μάλιστα, γίνεται και εξαιρετικό τσάι.

Λίγη χαλαρή γυμναστική

Προφανώς, σε μία έξαρση συμπτωμάτων, η έντονη γυμναστική είναι απαγορευτική, αλλά μερικές χαλαρές διατάσεις και λίγη ήπια αερόβια άσκηση θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα. Η γυμναστική πρέπει να έχει ρόλο στην ζωή σας.

Καλή διατροφή

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και προτιμήστε πολύχρωμα λαχανικά και τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και αγαπήστε την φυτική πρωτεΐνη.

Πράσινο τσάι

Έχει βρεθεί από έρευνες ότι το πράσινο τσάι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας λόγω των κατεχινών που περιέχει. Στις έρευνες, οι ασθενείς που έπιναν 4 με 6 κούπες ημερησίως είδαν σημαντική μείωση στην ένταση των συμπτωμάτων.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά ενισχύουν την καλή υγεία του εντέρου, και με τη σειρά τους μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό. Εκτός από το γιαούρτι, προβιοτικά βρίσκουμε στα τουρσιά.

Διαχειριστείτε το στρες

Το στρες μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πολύ χειρότερα και να προκαλέσει περισσότερες εξάρσεις. Προσπαθήστε να το διαχειριστείτε καλύτερα με τεχνικές όπως οι ασκήσεις αναπνοής και ενσυνειδητότητας, αλλά και με το να μιλήσετε με έναν ειδικό, αν το πρόβλημα είναι σοβαρό.

Μασάζ

Ένα καλό μασάζ από επαγγελματία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην διαχείριση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και επιπλέον, βοηθά με το στρες.

Αρωματοθεραπεία

Μπορεί τα οφέλη τους να επιβεβαιώνονται μόνο από μικρής κλίμακας μελέτες, αλλά τα αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα και ο ευκάλυπτος μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με την ανακούφιση από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού