Η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας ή επιθυμίας στην ερωτική ζωή ενός ζευγαριού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη συνολική ζωή του ζευγαριού, να οδηγήσει σε μεγάλη πηγή δυσφορίας και ανικανοποίητου και να αποτελέσει ακόμα και λόγο διάλυσης του γάμου.

Οι τρόποι που το σεξ μπορεί να επηρεάσει την εν γένει ζωή και λειτουργικότητα του ζευγαριού έρχεται όταν:

  • Οι σύζυγοι είναι πολύ απασχολημένοι ή πολύ κουρασμένοι για να κάνουν σεξ. Το θέμα αυτό προκύπτει όταν το ζευγάρι έχει μια έντονη οικογενειακή ζωή με πολλές υποχρεώσεις (παιδιά, συγγενείς κλπ) ή όταν ένας από τους δυο έχει μια πολύ απαιτητική εργασία. Η έλλειψη χρόνου για σεξ μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν καθίσταται πλέον τρόπος ζωής και το ζευγάρι αρχίζει να χάνει την εγγύτητα και την οικειότητα μεταξύ τους. Η οργάνωση χρόνου ή συγκεκριμένων ωρών που αφιερώνεται σε σεξουαλική δραστηριότητα, όπως να βγει το ζευγάρι ραντεβού με σκοπό την σεξουαλική εμπλοκή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να ξαναέρθει κοντά.
  • Ο ένας σύζυγος ελέγχει τη συχνότητα του σεξ. Τα παντρεμένα ζευγάρια ποικίλλουν στη συχνότητα του πόσο σεξ κάνουν ή δεν κάνουν. Παρόλο που σύμφωνα με έρευνες έχει καταγραφεί ότι ο μέσος όρος είναι 7 φορές το μήνα, δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα που να ακολουθήσουν τα ζευγάρια για να εξασφαλίσουν μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή. Το κρίσιμο σημείο είναι ότι και οι δυο σύντροφοι είναι σημαντικό να νιώθουν καλά για τη συχνότητα που κάνουν σεξ και ότι έχουν έλεγχο στη σεξουαλική τους ζωή. Όταν ο ένας από τους δυο με κάποιο τρόπο «αποφασίζει» ενεργητικά , διεκδικώντας το έντονα ή ελέγχει υπόγεια, με το να υπάρχει έλλειψη επιθυμίας (οπότε ουσιαστικά αυτός/ή που έχει μειωμένη επιθυμία, αποφασίζει για τη συχνότητα) τότε εμφανίζονται οι εχθροί της σχέσης όπως θυμός, δυσφορία, αγανάκτηση κλπ. Είναι σημαντικό να υπάρχει συντονισμός μέσω συζήτησης ή αν υπάρχει έντονο πρόβλημα μειωμένης επιθυμίας το ζευγάρι να ζητήσει τη γνώμη του ειδικού ψυχολόγου.
  • Ο γάμος γίνεται « λευκός», χωρίς σεξ. Οι γάμοι που η σεξουαλική επαφή συμβαίνει σπάνια ή και καθόλου δυστυχώς έχουν αρχίσει και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, ένα 15% των παντρεμένων ζευγαριών έχουν να κάνουν σεξ παραπάνω από 6 μήνες ή ένα χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δείχνει ότι ο γάμος έχει πλέον «τελειώσει» και το ζευγάρι μένει μαζί λόγω των παιδιών ή για οικονομικούς λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις ο γάμος μπορεί να έχει πάρει τη μορφή πλατωνικής σχέσης. Ένας λευκός γάμος γίνεται πρόβλημα εφόσον ο ένας είναι δυστυχισμένος με αυτή την κατάσταση και επιθυμεί διακαώς σεξουαλική επαφή με τον σύντροφο του. Σε κάποιος γάμους μια κρίση τέτοιου τύπου στη σεξουαλική σχέση μπορεί να είναι μια ένδειξη βαθύτερων προβλημάτων, όπως έλλειψη εμπιστοσύνης, συναισθηματική απομάκρυνση, απογοήτευση, θυμός. Επίσης μπορεί να δείχνει ότι ένας από τους δυο μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να δείχνει σημάδια κάποιας ασθένειας ή κάποιο θέμα ηλικίας- γήρανσης. Κάποιοι άνθρωποι διατηρούν τη σεξουαλική τους ζωή ενεργή μέχρι το τέλος της ζωής τους, ενώ άλλοι χάνουν αυτή την ορμή με το πέρασμα των χρόνων. Η υγεία της σεξουαλικής σχέσης μεταξύ συντρόφων που μεγαλώνουν σχετίζεται με το αν είναι και οι δυο ικανοποιημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή.
  • Οι σύζυγοι έχουν άλλη οπτική όσο αφορά στο πορνογραφικό υλικό και την εμπλοκή του στη σεξουαλική τους ζωή. Το πορνογραφικό υλικό μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν ο/η σύντροφος δεν αρέσκεται στο ότι το έτερον ήμισυ παρακολουθεί τέτοιο υλικό, ειδικά αν θεωρήσει ότι το χρησιμοποιεί σαν υποκατάστατο του σεξ μαζί του/της. Ο εθισμός στο πορνογραφικό υλικό είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που μπορεί ενδεχομένως να προβάλλει κάποιο πρόβλημα στη σχέση. Σε περίπτωση όμως που γίνεται κρυφά από το/τη σύντροφο για μοναχική χρήση, αυτό μπορεί να δείχνει σοβαρά θέματα για αυτόν που κάνει τη χρήση και χρειάζεται ατομική βοήθεια από ειδικό για να επανέλθει η ισορροπία στο ζευγάρι.
  • Ένας από τους δυο νιώθει ότι δεν τον ικανοποιεί ή δεν του αρέσει ο τρόπος που κάνουν πλέον σεξ. Πολλοί άνθρωποι μέσα σε ένα γάμο μετά από ένα σημείο και μετά βρίσκουν το σεξ βαρετό, προβλεπόμενο ή καταναγκαστικό, με αποτέλεσμα να μην έχει την απόλαυση ή την ηδονή που κάποτε εισέπρατταν. Ο επαναπροσδιορισμός του σεξ μεταξύ τους, είτε συζητώντας τι τους αρέσει πλέον και τι όχι ή τι θα ήθελαν να προσθέσουν στην ερωτική τους ζωή για να γίνει πιο πικάντικη, είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει για να βγει το ζευγάρι από το τέλμα.

Η σεξουαλική ικανοποίηση σε όλες της τις μορφές είναι ένα σημαντικό κομμάτι του γάμου- παρόλο που δεν αποτελεί τη συνολική εικόνα του γάμου. Ένας καλός γάμος χρειάζεται να είναι επαρκής όσο το δυνατόν και στα τρία κομμάτια, το πνευματικό, το συναισθηματικό και το σεξουαλικό, για να μπορέσει να αντέξει στις πιέσεις και τις ανάγκες που καθημερινά προκύπτουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο