Εάν φτάνετε στην κορύφωση κατά τη διάρκεια του σεξ ή του αυνανισμού, αλλά δεν παράγετε σπέρμα, μπορεί να ανησυχείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ωστόσο, οι άνδρες δεν αποκλείεται μερικές φορές να έχουν οργασμό χωρίς εκσπερμάτιση. Συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ο καθηγητής GP Roger Henderson εξετάζει τα κοινά αίτια των οργασμών με απουσία εκσπερμάτισης και πότε πρέπει να ανησυχείτε:

Τι είναι ο στεγνός οργασμός;

Ο στεγνός οργασμός είναι αυτό που συμβαίνει όταν ένας άντρας φτάσει σε σεξουαλική κορύφωση αλλά δεν εκσπερματώνει, έτσι δεν βγαίνει σπέρμα από το πέος. Αν και οι στεγνοί οργασμοί μπορούν πράγματι να προκληθούν από κάποιες θεραπείες για την προστατική ασθένεια, αυτό συμβαίνει μόνο στους μεσήλικες και τους μεγαλύτερους άνδρες ως ένα φαινόμενο που ονομάζεται παλίνδρομη εκσπερμάτωση.

Οι στεγνοί οργασμοί σημαίνουν ότι είσαι στείρος;

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η στεγνή κορύφωση δε μπορεί να κάνει μία γυναίκα να μείνει έγκυος, αλλά αυτή είναι μια υπόθεση, δεδομένου ότι μπορούν να υπάρξουν σπερματοζωάρια, ακόμη και αν δεν υπάρχει ορατό υγρό. Οι στεγνοί οργασμοί δεν συνδέονται με τη γονιμότητα αφού μετά από μια ημέρα οι όρχεις και οι άλλοι σεξουαλικοί σας αδένες θα έχουν παράξει περισσότερο σπερματικό υγρό.

Στεγνοί οργασμοί σε νεαρούς άνδρες

Ο λόγος για τον οποίο οι στεγνοί οργασμοί εμφανίζονται τόσο συχνά στους εφήβους και τους νεότερους ενήλικες είναι αρκετά απλός και αβλαβής. Τα περισσότερα νεαρά αγόρια είναι ικανά να επαναλαμβάνουν οργασμούς μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό σε μία μέρα. Όταν λοιπόν… το παρακάνει, τα γεννητικά όργανα "εξαντλούνται" από σπερματικό υγρό με αποτέλεσμα να μην βγαίνει καθόλου κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στεγνοί οργασμούς

Αν και ασυνήθιστο, άλλες θεωρητικές αιτίες στεγνών οργασμών μπορεί να περιλαμβάνουν τις εξής αιτίες:

  • αποκλεισμένος αγωγός σπέρματος
  • εντερική απόφραξη κυστιδίων
  • εκ γενετής (δηλαδή υφιστάμενες κατά τη γέννηση) ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος
  • ορισμένα φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση
  • υπερπλασία προστάτη
  • διαταραχές διάθεσης
  • τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού
  • παλίνδρομη εκσπερμάτωση

Στους μεγαλύτερους άντρες, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε θεραπεία προστάτη, οι στεγνοί οργασμοί είναι πιθανό να οφείλονται στην παλίνδρομη εκσπερμάτωση η οποία καταλήγει στην κύστη. Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση είναι μια εντελώς διαφορετική μορφή στεγνού οργασμού και εμφανίζεται σε μεσήλικες ή μεγαλύτερους άνδρες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προστάτη, ακτινοθεραπεία ή άλλη θεραπεία στην περιοχή του προστάτη.

Η παλίνδρομη  εκσπερμάτωση συμβαίνει όταν το σπέρμα, το οποίο κανονικά βγαίνει από την ουρήθρα (μέσω του ουροφόρου σωλήνα), κατευθύνεται στην ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα έναν στεγνό οργασμό. Τα ούρα μετά είναι κάπως θολά, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Όταν οι ξηροί οργασμοί οφείλονται σε παλίνδρομη εκσπερμάτωση, είναι πολύ συνηθισμένο για τον άνδρα να διαμαρτύρεται ότι οι οργασμοί είναι "διαφορετικοί" ή "όχι τόσο έντονοι".

Καλό είναι, αν σας ανησυχεί κάτι, να κλείσετε ένα ραντεβού με τον ανδρολόγο σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης