Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι επεμβάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους:

  1. Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλη, βουβωνοκήλης
  2. Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
  3. Ενδοσκοπική, διουρηθρική αφαίρεση προστάτη
  4. Αιμορροιδεκτομή με υπερήχους
  5. Ενδοσκοπική θεραπεία περιεδρικού αποστήματος
  6. Ενδοσκοπική θεραπεία κύστης κόκκυγος
  7. Αποκατάσταση σύνδρομου καρπιαίου σωλήνα
  8. Αρθροσκόπηση γόνατος
  9. Αποκατάσταση υδροκήλης
  10. Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κιρσοκήλης
  11. Φίμωση
  12. Αποκατάσταση καταρράκτη
  13. Αποκατάσταση ρινικού διαφράγματος
  14. Αφαίρεση όγκων δια του ορθού

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν επεμβάσεις, που αφορούν το δέρμα και απαιτείται ηλιοπροστασία με αντιηλιακό μεγάλου δείκτη προστασία:

  1. Λιπογλυπτική
  2. Μικρές αισθητικές επεμβάσεις
  3. Αφαίρεση ογκιδίων δέρματος
  4. Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Οι χειρουργικές επεμβάσεις με τομές, δηλαδή με μεγάλο χειρουργικό τραύμα, αποτελούν την αιτία καθήλωσης του ασθενή στο κρεβάτι, της μακρόχρονης και επίπονης μεταγχειρητικής περιόδου, της αδυναμία έκθεσης στον ήλιο και της καθυστέρησης στην επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Όλα άλλαξαν την δεκαετία του 1990 με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής, την τεχνολογία λέιζερ, αλλά και την εμφάνιση της ραδιοκυτταροπλασματικής χειρουργικής.

Το ζητούμενο ήταν να περιοριστεί το τραύμα και η επέμβαση να γίνει πιο ασφαλής, πιο αποτελεσματική και με τη μέγιστη ακρίβεια. Το τραύμα, έπρεπε να ελαχιστοποιηθεί και η ποιότητα της ζωής του ασθενή μετά την επέμβαση να μεγιστοποιηθεί.

Αποτέλεσμα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έδωσε τα μέσα και την ώθηση στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική η οποία πλέον εφαρμόζεται σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες, προσφέροντας ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδο, γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, γρήγορη επάνοδο στην εργασία, χωρίς να χάνονται εργατοώρες και εξοικονόμηση χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι, έχουμε την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο σύνολο των επεμβάσεων της γενικής χειρουργικής (όργανα κοιλίας, κήλες), την ενδοσκοπική χειρουργική στην Ορθοπεδική με τις αρθροσκοπήσεις, στην ΩΡΛ, στην Ουρολογία αλλά και την εφαρμογή της τεχνολογίας λέιζερ και της ραδιοκυτταροπλασματικής χειρουργικής στην πλαστική-αισθητική χειρουργική.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management