Η επιτυχημένη ρινοπλαστική εξασφαλίζει ποιοτικότερη ζωή: ομορφότερο πρόσωπο, ελεύθερη αναπνοή. Αν ενδιαφέρεστε για τη συγκεκριμένη επέμβαση, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία της.

Επιλέξτε τον κατάλληλο πλαστικό χειρουργό

Βεβαιωθείτε ότι ο πλαστικός χειρουργός, που θα επιλέξετε, διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση στην πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής, καθώς επίσης και άριστη γνώση των υπόλοιπων χαρακτηριστικών του προσώπου, ώστε να φέρει τη μύτη σε αρμονία μαζί τους.

Δώστε αξία στην προεγχειρητική συνεδρία

Στην πρώτη επίσκεψη γίνεται εκτίμηση της μύτης (μέγεθος, σχήμα, λειτουργικότητα) και των άλλων χαρακτηριστικών του προσώπου, ενώ αναλύονται οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη ρινοπλαστική και το αποτέλεσμά της. Θα τεθούν οι στόχοι της επέμβασης –αφού ληφθούν υπόψη οι προσδοκίες σας- θα συζητηθούν τα οφέλη της και θα εξηγηθεί η περίοδος της ανάρρωσης. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες, η άριστη συνεργασία του ενδιαφερόμενου για ρινοπλαστική με τον πλαστικό χειρουργό και η ποιοτική τους επικοινωνία θα συμβάλλουν καθοριστικά στο επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Εξασφαλίστε τη λειτουργικότητα της μύτης σας

Επιτυχημένη ρινοπλαστική είναι αυτή που παράλληλα με το αισθητικό αποτέλεσμα διασφαλίζει και το απολύτως λειτουργικό, που είναι η ελεύθερη ρινική αναπνοή και η καλή όσφρηση (μια μύτη που δεν αναπνέει, τι κι αν είναι πανέμορφη…). Παράλληλα με τη δημιουργία μιας πιο ελκυστικής μύτης, μπορεί να χρειαστεί η διόρθωση και της τυχόν σκολίωσης ρινικού διαφράγματος και των υπερτροφικών κογχών ή –σε περίπτωση που δεν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα- να διασφαλιστεί η διατήρηση της λειτουργικότητας της μύτης.

Ξεχάστε τα πρότυπα

Ακόμα και αν έχετε στο μυαλό σας ένα συγκεκριμένο στυλ μύτης ή μια μύτη που ανήκει σε κάποιον άνθρωπο που θαυμάζετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η μύτη αυτή είναι ελκυστική μόνο σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του συγκεκριμένου ατόμου. Δεν υπάρχουν πρότυπα, καλούπια ή ένα μέγεθος μύτης που να ταιριάζει σε όλους. Η ιδανική μύτη για εσάς είναι αυτή που ταιριάζει στο δικό σας πρόσωπο. Η εξατομίκευση και η επίτευξη της αρμονίας της μύτης με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου κρίνουν, επομένως, την επιτυχία της ρινοπλαστικής.

Μην παρασύρεστε από την ηλεκτρονική προσομοίωση

Τα προγράμματα ηλεκτρονικής προσομοίωσης (image transfer) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, βοηθούν στο να σκεφτείτε αφαιρετικά το πώς θα είναι η μύτη σας μετά τη ρινοπλαστική. Χωρίς να καταρρίπτετε την ψηφιακή τεχνολογία, να έχετε υπόψη σας ότι τη μύτη τη φτιάχνει το χέρι του πλαστικού χειρουργού και όχι το κομπιούτερ.

Πείτε «όχι» στις υπερβολές

Όλες οι επιτυχημένες ρινοπλαστικές έχουν τουλάχιστον ένα κοινό στοιχείο –τη φυσική εμφάνιση. Βίαιες ή ριζικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε ένα αφύσικο και τεχνητό αποτέλεσμα. Η τεχνική πλαστικής ρινικής μνήμης (nasal memory surgery) που υιοθετώ, συνίσταται στην αφαίρεση της ελάχιστα απαραίτητης ποσότητας του πολύτιμου ιστού της μύτης και την επαναδιαμόρφωση του υπόλοιπου με τη χρήση εξειδικευμένων μικροσκοπικών ραμμάτων, εξασφαλίζοντας ένα απολύτως φυσικό και προβλέψιμο αισθητικό αποτέλεσμα.

Δείξτε υπομονή

Μετά την αφαίρεση του ρινικού νάρθηκα, η εικόνα της μύτης σας, φυσικό είναι, να μην είναι ακριβώς αυτή που είχατε ονειρευτεί. Το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό, ίσως όμως όχι στο βαθμό που ελπίζατε. Μην απογοητευτείτε και μην κυριευτείτε από αρνητικά συναισθήματα, βγάζοντας βιαστικά συμπεράσματα: η μύτη σας μετά την επέμβαση χρειάζεται τον κατάλληλο χρόνο για να επουλωθεί επαρκώς και να μαλακώσει ο ουλώδης ιστός, επιτρέποντας στα τελικά αισθητικά αποτελέσματα να γίνουν εμφανή. Δεδομένου ότι η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που το αισθητικό της αποτέλεσμα έχει μεγάλα περιθώρια βελτιστοποίησης, έχετε υπόψη σας ότι κάθε μέρα η μύτη σας θα φαίνεται όλο και πιο όμορφη.

Ακολουθήστε τις μετεγχειρητικές οδηγίες

Προγραμματίστε να μείνετε για μια εβδομάδα μακριά από την εργασία σας μετά την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής. Η πρώιμη μετεγχειρητική περίοδος είναι καίριας σημασίας για το επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών και η ξεκούραση θα αποτρέψουν το πρήξιμο και θα συμβάλλουν στην υποχώρηση τυχόν τοπικών συμπτωμάτων. Δώστε, λοιπόν, χρόνο στον εαυτό σας να αναρρώσει καλά.

Αποχή από δυναμικά σπορ

Για να μη ρισκάρετε το αισθητικό αποτέλεσμα που κερδίσατε με τη ρινοπλαστική σας, αποφύγετε στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και προστατεύστε τον εαυτό σας από χτυπήματα. Καλό είναι για τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την επέμβαση να αποφύγετε τα δυναμικά σπορ και να λαμβάνετε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα όταν ασχολείστε με δραστηριότητες που εκθέτουν την περιοχή.

Αναδείξτε το αισθητικό αποτέλεσμα

Ένα επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα αλλάζει πλήρως την εμφάνιση και έκφραση του προσώπου. Αξιοποιήστε τη μονιμότητα που προσφέρει η ρινοπλαστική και δημιουργήστε ένα νέο look, όχι μόνο αναδεικνύοντας και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου σας αλλά και «ξεδιπλώνοντας» τα «κρυμμένα» χαρίσματα και ταλέντα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ