Πολλοί άνδρες και γυναίκες δεν είναι ικανοποιημένοι με το σχήμα και το μέγεθος της γάμπας τους. Η αύξηση της γάμπας είναι μια επέμβαση που γίνεται με μαλακή-συνεκτική σιλικόνη με σκοπό να αυξήσει το μέγεθος και το σχήμα της γάμπας. Οι λόγοι που μπορεί κάποιος ή κάποια να οδηγηθεί σε αυτή την επέμβαση είναι είτε αισθητικοί είτε επανορθωτικοί. Επίσης την επέμβαση μπορούν να την κάνουν άνδρες και γυναίκες body builders για να αυξήσουν την πληρότητα, το σχήμα και τον όγκο της γάμπας τους μιας και η άσκηση σε αυτό το σημείο δεν βοηθάει.

Μερικοί επιλέγουν την επέμβαση για να διορθώσουν τις αναλογίες στις γάμπες, την καμπυλότητα και γενικά τις αδύνατες γάμπες. Τα ενθέματα στις γάμπες διορθώνουν τις ασυμμετρίες μετά από τραύμα, γενετικές δυσμορφίες, όπως πολυομυελίτιδα, δισχιδής ράχη και ιπποποδία.

Η επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται τοποθετώντας την μαλακή/συμπαγή σιλικόνη σε ειδική θήκη με τομή κρυφή πίσω από την γάμπα. Η θήκη δημιουργείται ανάμεσα από τον γαστροκνήμιο μύ και τους γειτονικούς ιστούς (εν τω βάθει περιτονία).Ο γαστροκνήμιος μυς αποτελείται από δύο κεφαλές, την έσω και την έξω. Αύξηση χρειάζεται μόνο η μέσα κεφαλή και απαιτείται μόνο ένα ένθεμα σε κάθε γάμπα. Ο μυς δεν επηρεάζεται με την επέμβαση ούτε αποκολλάται ούτε κόβεται.

Πώς γίνεται

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Αρχικά γίνεται ο σχεδιασμός πριν το χειρουργείο όπου δημιουργούνται οι θήκες που θα μπει το κάθε ένθεμα. Ο σχεδιασμός είναι πολύ βασικός για να έχουμε καλή προβολή του ενθέματος μετά την επέμβαση. Η τομή μπαίνει στην πτυχή του γόνατου και λίγο πιο κάτω και είναι μικρής έκτασης 3-4 cm.H θήκη πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος ούτως ώστε να καθήσει το ένθεμα σωστά. Τα τραύματα κλείνονται με εσωτερικά ράμματα. Επιδένονται τα πόδια με ειδικές κάλτσες και  ο ασθενής επιστρέφει  στο κρεβάτι με ανυψωμένα τα πόδια του.

Δείτε τις βασικές αρχές της επέμβασης από τον Δρ Νώντα Καποσίτα

Επιπλοκές

Όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρα χέρια δεν έχει προβλήματα. Κάποια μουδιάσματα μετά την επέμβαση είναι φυσιολογικά και η περίοδος ανάρρωσης είναι περίπου 10 ημέρες.

Ανάρρωση

Απαιτείται ανάπαυση για 48 ώρες και σταδιακή βάδιση μετά .Η άσκηση επιτρέπεται μετά από 4 εβδομάδες ενώ η άσκηση με ποδήλατο και όργανα ποδιών μετά από μεγαλύτερο διάστημα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες