H υστερεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του γυναικολογικού καρκίνου. Οι γυναίκες που καλούνται να κάνουν υστερεκτομή, συχνά ανησυχούν για τις επιδράσεις της διαδικασίας και για το πώς ο οργανισμός τους θα ανταποκριθεί μετά την αφαίρεση της μήτρας.

Αυτά είναι λογικές ανησυχίες, καθώς η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία μετεγχειρητικών επιδράσεων, ανάλογα με το είδος της υστερεκτομής που υφίσταται μια γυναίκα.

Τύποι Χειρουργικής Υστερεκτομής

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι υστερεκτομής που μπορεί να συστήσει ο γυναικολόγος σας σε συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις.

-Μια ολική υστερεκτομή είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση τόσο της μήτρας όσο και του τραχήλου. Είναι ο πιο κοινός τύπος που εκτελείται στις γυναίκες.

-Μια ριζική υστερεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας, του τραχήλου και του άνω μέρους του κόλπου. Οι ιστοί που στηρίζουν τη μήτρα και τους λεμφαδένες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν. Σε περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου, αυτός ο τύπος υστερεκτομής συνιστάται συχνότερα.

-Μία μερική υστερεκτομή, η οποία ονομάζεται επίσης και υποογκική υστερεκτομή, είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση μόνο της μήτρας, αφήνοντας τον τράχηλο άθικτο.

-Κατά τη διάρκεια μιας υστερεκτομής, οι ωοθήκες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν. Αυτή η διαδικασία αναφέρεται ως υστερεκτομή και διμερής σαλπιγγειο-ωοθηκεκτομή.

Παρενέργειες

Οι παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά από μια υστερεκτομή εξαρτώνται από τον τύπο της υστερεκτομής που λαμβάνετε.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις υστερεκτομής περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της μήτρας, οι γυναίκες που δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην εμμηνόπαυση δεν θα έχουν περίοδο (ένα περιστατικό που ονομάζεται αναγκαστική ή χειρουργική εμμηνόπαυση). Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ολική υστερεκτομή και διμερή σαλπιγγειο-ωοθηκεκτομή θα βιώσουν αυτές τις επιπτώσεις αμέσως.

Μια άλλη συνέπεια της απομάκρυνσης της μήτρας είναι, βεβαίως, η στειρότητα. Η επακόλουθη συγκίνηση μπορεί συχνά να είναι καταστροφική για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων, ιδιαίτερα για εκείνες που σχεδιάζουν  οικογένεια. Πολλοί στρέφονται στην υιοθεσία ή αναζητούν συμβουλές για να ξεπεράσουν τη θλίψη και την απώλεια που μπορεί να αισθάνονται.

(Οι ερευνητές διερευνούν σήμερα τη δυνατότητα μεταμοσχεύσεων μήτρας για γυναίκες που έχουν υποστεί υστερεκτομή ή άλλες ιατρικές καταστάσεις που εμποδίζουν την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, αρκετές γυναίκες έφεραν με επιτυχία παιδιά το 2014 ως αποτέλεσμα μεταμόσχευσης, Εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και πειραματική διαδικασία .)

Μετά από μια υστερεκτομή, μπορεί να αντιμετωπίσετε  σειρά εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, όπως:

-εξάψεις

-αλλαγές διάθεσης

-μειωμένη λίμπιντο

-κολπική ξηρότητα

-νυχτερινές εφιδρώσεις

Οι γυναίκες των οποίων οι ωοθήκες διατηρούνται, συχνά εμφανίζουν πολλές από τις ίδιες φυσικές επιπτώσεις με εκείνες που έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους, αν και σε μικρότερο βαθμό. Ακόμη και αν παραμείνουν οι ωοθήκες, η παραγωγή ορμονών θα επιβραδυνθεί, συχνά σημαντικά, με αποτέλεσμα την άνοδο των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές της διάθεσης, άγχος, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα. Εάν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συναισθήματα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Η θεραπεία μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος της υστερεκτομής που εκτελείται και οποιεσδήποτε άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας που μπορεί να έχετε. Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να σχεδιάσετε μια πορεία δράσης προσαρμοσμένη στις συναισθηματικές σας ανάγκες και στο ιατρικό ιστορικό.

Από την άλλη πλευρά, η προοπτική της αμηνόρροιας μπορεί να είναι μια ανακούφιση για γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή, ειδικά εκείνες που υποφέρουν από βαριές περιόδους ή κράμπες. Αυτή η πτυχή της διαδικασίας συχνά αναφέρεται ως η "ασημένια επένδυση" της χειρουργικής υστερεκτομής.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μετά από υστερεκτομή

Συχνά υπάρχει σύγχυση μεταξύ των γυναικών σχετικά με το εάν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μετά από υστερεκτομή, με ορισμένους να πιστεύουν ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο. Αυτό μπορεί να είναι λάθος.

Εάν είχατε μια υστερεκτομή ως αποτέλεσμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή έχετε ιστορικό δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας, σας συνιστούμε να συνεχίσετε να κάνετε εξετάσεις ρουτίνας κατά την κρίση του γιατρού σας, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων ΠΑΠ και των κολποσκοπικών εξετάσεων. Αυτό ισχύει ακόμα και αν ο τράχηλός σας έχει αφαιρεθεί.

Οι γυναίκες που δεν έχουν ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή δυσπλασίας του τραχήλου και έχουν απομακρύνει τον τράχηλο, δεν χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;