Πέρασαν δύο σχεδόν χρόνια από το ξεκίνημα του Βήματος του Ασθενή. Δυο χρόνια παρέας, υπεύθυνης δουλειάς και ανταλλαγής συναισθημάτων και εμπειριών. 

Το Βήμα του Ασθενή μπορούμε πια να πούμε βεβαιότητα ότι έχει καθιερωθεί στην συνείδηση των μελών του, που είναι ήδη δεκάδες, αλλά και στους συλλόγους ασθενών, που από την πρώτη στιγμή το αγκάλιασαν και το παρακολούθησαν από κοντά.

Δημιουργήθηκε για όλους εκείνους που έχουν να πουν κάτι όχι μόνο για την περιπέτεια της υγείας τους, αλλά και τις εμπειρίες τους από την νοσηλεία και την αντιμετώπιση τους από την υπόλοιπη κοινωνία, προτείνοντας λύσεις και επισημαίνοντας παράλληλα τα σημαντικά κενά στον χώρο της Υγείας.

Από την πρώτη στιγμή που το forum του Βήματος τέθηκε στην υπηρεσία της δημοσιότητας, πολλοί ήταν οι αναγνώστες που άνοιξαν συζητήσεις, με μεγάλη μάλιστα συμμετοχή.

Είναι χαρακτηριστική, για παράδειγμα, η συζήτηση για την κλασική και εναλλακτική ιατρική που έχει συγκεντρώσει και τα περισσότερα σχόλια.

'Η η πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για τις ψυχικές παθήσεις, την μάστιγα της εποχής.

Αμείωτο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εμπειρίες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας όπου δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν να πουν πολλά. Σε μια εποχή όπου το δημόσιο σύστημα Υγείας περνά σοβαρή κρίση, με τις θεαματικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, παρόμοιες συζητήσεις που εμπεριέχουν και σημαντικές πληροφορίες για αυτό, αναδεικνύονται πέραν του δέοντος χρήσιμες.

Το συναίσθημα πως και άλλοι μοιράζονται την εμπειρία μας είναι μοναδικό. Στο Βήμα προσπαθήσαμε να βάλουμε στις συζητήσεις και γιατρούς, που με τις παρεμβάσεις τους να μπορούν να αναπτερώνουν την ελπίδα των ασθενών. Αυτό έχει γίνει επανειλημμένως, με πολύ καλά αποτελέσματα καθώς οι επιστήμονες με το γνωστικό τους πεδίο ανοίγουν νέους δρόμους στους ασθενείς.

Στο χορό των συζητήσεων μπαίνουν και κάποιες εφημερίδες που βάζουν θέματα προς συζήτηση, παρέχοντας παράλληλα πολύτιμες πληροφορίες.

Αξίζει να μνημονεύσουμε επίσης τις πολλές παρεμβάσεις των συλλόγων ασθενών με την πληροφόρηση που παρέχουν για τις δράσεις τους, με επιμορφωτικές προβολές βίντεο αλλά και ενημερωτικές παρεμβάσεις για καλές πρακτικές.

Τέλος σημαντικές είναι και ως τώρα καταγεγραμμένες σε βίντεο συνεντεύξεις των ίδιων των ασθενών που καταθέτουν την εμπειρία τους, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά το σθένος και την δύναμή τους απέναντι στην ασθένεια

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με νέες ιδέες και προτάσεις, έχοντας συμπαραστάτες τα μέλη, τους συλλόγους ασθενών, τους γιατρούς αλλά και όλους όσους θέλουν να προσθέσουν ένα ακόμη λιθαράκι στην Υγεία. Μια Υγεία ανθρωποκεντρική, μακριά από διακρίσεις, κοινωνικούς αποκλεισμούς και υποβαθμισμένο ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί και οι ασθενείς πρέπει να τυγχάνουν της αντίστοιχης περίθαλψης και οι γιατροί με το νοσηλευτικό προσωπικό του σεβασμού στο έργο τους.

Αυτόν ακριβώς τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ιδανικού συστήματος Υγείας θέλει να προβάλλει το Βήμα, χωρίς ελιτισμούς και περιττά σχόλια. Με άποψη, δημοσιοποίηση των κενών στην Υγεία αλλά πάνω από όλα σεβασμό στον ίδιο τον ασθενή που πέραν όλων των άλλων δεν παύει να είναι άνθρωπος, με τα ελαττώματα και τις ευαισθησίες του.

Σας ευχαριστούμε και συνεχίζουμε

Βήμα του Ασθενή

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna