Το φάρμακο και ο έλεγχος της δαπάνης, θα αποτελέσουν το κύριο θέμα της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι της Δευτέρας στον ΕΟΠΥΥ ο Τζουζέπε Καρόνε.

Πρόκειται για έναν πολύ καλό γνώστη της φαρμακευτικής αγοράς και εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους “θεσμούς”.

Στις 25 Οκτωβρίου, ο κ. Καρόνε είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη στο ξενοδοχείο “Χίλτον”, στο πλαίσιο αξιολόγησης της ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγές από τον Οργανισμό είχαν επισημάνει τότε πως η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα και πως ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφθεί τον ΕΟΠΥΥ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται τελικά σήμερα και αφορά το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον Οργανισμό. Θα παρουσιαστεί, επίσης, το νέο σύστημα εκκαθάρισης που εφαρμόζεται από την νυν ηγεσία του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Μπερσίμης αναμένεται να τον ενημερώσει και για μία σειρά εξελίξεων που υπήρξαν τα τελευταία 24ωρα στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός κ.κ. Ξανθός και Πολάκης, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Μπασκόζος, η ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και εκπρόσωποι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Προτάσεις

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν αποδεκτές τέσσερις από τις προτάσεις που είχε υποβάλει στο υπουργείο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ (σχετικά ρεπορτάζ Iatronet εδώ και εδώ).

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να επεκταθούν οι κανόνες συνταγογράφησης από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ, να καθιερωθεί ενιαίο σύστημα εκπτώσεων (rebates) από τις εταιρείες, να υπάρξει δέσμη μέτρων αποζημίωσης φαρμάκων (ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης) και να υπάρξουν “κλειστοί” προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία και περιφέρεια.

Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης (την περασμένη Πέμπτη), η εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε μία βάση δεδομένων που λειτουργεί στον Οργανισμό, στην οποία περιλαμβάνονται στοιχεία παροχών από τα τελευταία πέντε χρόνια.

Καρόνε

Ο Τζιουζέπε Καρόνε είναι επικεφαλής της ομάδας της “Κομισιόν” που έχει ως αντικείμενο τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών.

Υπήρξε επικεφαλής της ομάδας που ασχολείται με την αγορά εργασίας και τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας (κοινωνική πολιτική, συντάξεις, περίθαλψη).

Παρέχει συμβουλές πολιτικής σχετικά με τη διαρθρωτική δημοσιονομική πολιτική (μεταρρύθμιση των συστημάτων συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης) στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής (Πορτογαλία, Ελλάδα).

Είναι ο συγγραφέας πολλών μελετών και της έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για τα συστήματα Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;