Ένα κυκλικό σχήμα, με έντονα χρώματα, που επιχειρεί να αποδώσει την ομαδική εργασία, είναι το νέο λογότυπο των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Το φιλόδοξο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά το επόμενο δίμηνο, με τη λειτουργία 72 έως 75 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως ανέφερε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας.

Με τις ΤΟΜΥ επιχειρείται να κλείσει ένα σημαντικό κενό που παρουσιάζει επί δεκαετίες η χώρα στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ και – σε πρώτη φάση – περιλαμβάνει 239 δομές σε μεγάλους δήμους, οι οποίες θα στεγάζονται σε χώρους 100 έως 150 τετραγωνικών μέτρων και θα στελεχώνονται με προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι ΤΟΜΥ θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία) και στόχος είναι να κατανεμηθούν σε κάθε περιοχή με πληθυσμό από 10.000 έως 12.000 κατοίκους.

Τα 2.868 άτομα που θα τις στελεχώσουν, θα προσληφθεί με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία θα μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, με εξαίρεση τους γιατρούς στην περιφέρεια. Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την εικόνα, ο υπουργός ανέδειξε τις εξής παραμέτρους:

Το υπουργείο Υγείας έχει «δώσει» 1.400 θέσεις επικουρικών γιατρών και αναμένεται να καλύψει επιπλέον 1.000 θέσεις μονίμων από παλαιότερες προκηρύξεις. Έχουν, επίσης, καλυφθεί αρκετές θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου από γενικούς γιατρούς.

Αναμένεται η προκήρυξη 1.800 θέσεων επικουρικών γιατρών για ειδικά τμήματα του συστήματος, όπως επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας).

Μεγάλος αριθμός γιατρών, που εκτιμάται στις 17.500, έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα, επιλέγοντας να εργαστεί στο εξωτερικό.