Με εξώδικη διαμαρτυρία κατά της διοίκησης του Οργανισμού απαντούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στην επικείμενη εφαρμογή του νέου συστήματος επισκέψεων από την 1η Οκτωβρίου.

Το σύστημα, που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπει ποσοστώσεις στον αριθμό των ασθενών που θα εξετάζονται, καθώς και συγκεκριμένο ωράριο για τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) απέστειλε την Τετάρτη εξώδικο προς τη διοίκηση, με την οποία διαμαρτύρεται για την ατέρμονη παρεμβατικότητα του Οργανισμού στην καθημερινή ιατρική πράξη, “...η οποία μπορεί να προκαλέσει δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

“Η περιοριστική, λογιστική και οριζόντια αντίληψη στη θέσπιση κανόνων παροχής υπηρεσίας υγείας στους ασφαλισμένους, επιβάλλεται μονομερώς χωρίς την αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του Οργανισμού για οποιαδήποτε απρόσμενη δυσάρεστη συνέπεια, η οποία κατά νόμο βαραίνει τον θεράποντα ιατρό”.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ θεωρεί ανεφάρμοστες τις εγκυκλίους της διοίκησης, με οδηγίες επισκέψεων προς τους 5.500 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Επικαλείται, δε, μία σειρά από λόγους, οι οποίοι δυσχεραίνουν την εφαρμογή τους:

Σε περισσότερους από 30 νομούς της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός κυρίως από αγροτικές περιοχές προγραμματίζει εγκαίρως επίσκεψη στον ιατρό της επιλογής του στις αρχές κάθε μήνα.

Ένας κλινικός ιατρός μπορεί να εξετάσει, εφόσον υπάρχει ανάγκη, πάνω από τον μέσο όρο των 20 ασθενών την ημέρα ή σε σύνολο 100 την εβδομάδα.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική ο 101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και με αμοιβή: “Σε αυτή την περίπτωση οφείλετε να ενημερώσετε σχετικώς τους ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν την επίσκεψη τους, ακόμα και πριν από την συμπλήρωση του μηνιαίου πλαφόν των 200 επισκέψεων”, επισημαίνεται στο εξώδικο.

Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή της διοίκησης στο αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι οι συμβάσεις και οι όροι τους, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, είναι νομικά προκαθορισμένα και δεν μπορούν να αλλάζουν με μία απλή ανακοίνωση ή ένα δελτίο τύπου.

Επίσκεψη

Για τον μέσο ενδεικτικό χρόνο επίσκεψης των 15 λεπτών, εκτιμούν ότι θεσπίζει αντιεπιστημονικούς και ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρο και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης θα φορτωθεί από την καταναγκαστική αυξημένη χρήση του και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή ιατρική πράξη:

“Αυτό που αποφύγατε να διευκρινίσετε στην τροποποιητική σας ανακοίνωση είναι τι αποτέλεσμα θα έχει στο τέλος του μήνα τυχόν μέση διάρκεια των επισκέψεων (έως 200) μικρότερη από τα 15 λεπτά; Μήπως ανάκληση πληρωμής για όλον το μήνα στον συμβεβλημένο ιατρό;”, διερωτάται το προεδρείο της Ένωσης.

Ως προς το ωράριο, επισημαίνει πως τα ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ιδιωτικά και το ωράριό τους καθορίζεται από τους ιατρούς, με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών (ασφαλισμένων ή μη) που τα επιλέγουν:

“Αν, όμως, επιμένετε τόσο πολύ στην υποβολή ενδεικτικού ωραρίου, θα πρέπει να ενημερωθούν και οι ασφαλισμένοι ότι εκτός του δηλωθέντος ωραρίου αυτού η επίσκεψη θα είναι ιδιωτική και με αμοιβή, με ευθύνη δική σας”, αναφέρεται στο εξώδικο.

Συνταγές

Οι γιατροί εκφράζουν ενστάσεις και για τις οδηγίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων με τη δραστική τους ουσία.

Η οδηγία – σημειώνουν – πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, επειδή σε συνάδει με τις κείμενες δικαστικές αποφάσεις:

“Αυτό που πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξετε είναι ότι, ενώ σκορπάτε οδηγίες που δε συνάδουν με τις κείμενες δικαστικές αποφάσεις, παραβλέπετε τεχνηέντως να απαιτήσετε την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας περί υποχρεωτικής εκτέλεσης ιατρικής συνταγής από το φαρμακοποιό”...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού