Τέλος σε μία αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών, η οποία λαμβάνει χρόνιο χαρακτήρα, βάζει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης (φωτό) υπογραμμίζει πως οι συνταγές πρέπει να χορηγούνται με αναγραφή της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας κάθε φαρμάκου.

Μόνο στο 15% των συνταγών ο γιατρός μπορεί να χορηγεί φάρμακο με εμπορική ονομασία, έπειτα από γραπτή αιτιολόγηση του λόγου για τον οποίο το πράττει.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από εγκύκλιο του κ. Μπερσίμη, με την οποία παρέχει οδηγίες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Η εγκύκλιος έχει προκαλέσει την αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), το προεδρείο του οποίου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής.

Αντίθετο είναι και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), το οποίο τονίζει πως το ιατρικό σώμα δεν τρομοκρατείται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, στη συνταγή πρέπει να αναγράφεται η συνιστώμενη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) δοσολογία του φαρμάκου.

Ο νόμος 3457/06 ορίζει πως η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 μέρες θεραπείας.

Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα στα οποία εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή.

Δραστική

Ο κ. Μπερσίμης υπογραμμίζει πως σύμφωνα με τον νόμο 4052/12, οι γιατροί συνταγογραφούν κάνοντας αποκλειστική χρήση της χημικής ονομασίας (δραστική ουσία) των φαρμάκων. Από την 1η Ιουνίου 2012, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι υποχρεωτική και καθολική.

Εξαιρούνται περιπτώσεις που προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά διεθνή δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας.

Οι αποκλίσεις από τις ρυθμίσεις αυτές της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία δεν μπορούν να ξεπερνούν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στη διάρκεια του έτους.

Αιτιολόγηση

Όλες οι εξαιρέσεις πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως, επαρκώς και γραπτώς από τους γιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις γιατρών που συνταγογραφούν ποσότητες φαρμάκων που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μήνα σε μηνιαίες συνταγές.

Έχουν, επίσης, παρατηρηθεί πολλά περιστατικά συνταγογράφησης που ο γιατρός – είτε στο πεδίο “οδηγία” είτε στο πεδίο “σχόλια” - προτείνει εμπορική ονομασία φαρμάκου.

Οι εν λόγω γιατροί δεν χρησιμοποιούν το 15% της εμπορικής ονομασίας που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σχόλιο

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, παρατηρήθηκε η συμπλήρωση στο πεδίο “σχόλιο” της φράσης “Αλλαγή ή άρνηση εκτέλεσης της συνταγής συνεπάγεται πλήρη ανάληψη της ευθύνης από τον εκτελούντα για την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων”.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα και η κόντρα μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών είχε επισημανθεί τον περασμένο Ιούνιο σε σχετικό ρεπορτάζ του Iatronet.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί πως η διαπίστωση παραβάσεων κατά την έκδοση συνταγών όπου δεν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις, επισύρει κυρώσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης