Oι παθήσεις των αρθρώσεων προσβάλλουν πάνω από το 90% των ανθρώπων σήμερα. Η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων παρουσιάζεται σε μία ευρεία γκάμα ασθενών, που προσέρχονται στο παθολογικό ιατρείο.

Κατά τη διαφορική διάγνωση διαπιστώνεται εάν τα παθολογικά αυτά συμπτώματα οφείλονται σε τοπική ρευματολογική πάθηση (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις, λύκος), συστηματική νόσο (π.χ. υπερπαραθυρεοειδισμός, αύξηση ουρικού οξέος), ή εάν πρόκειται για εκφυλιστική λόγω ηλικίας οστεοαρθρίτιδα.

Η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, ευρέως γνωστή ως ‘αρθριτικά λόγω ηλικίας’, είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και αποτελεί μία από τις σύγχρονες μάστιγες. Με την πάροδο της ηλικίας, ο χόνδρος εκφυλίζεται, ενώ αναπτύσσονται περιοχές οστικής υπερτροφίας στην αρθρική επιφάνεια.

Το αποτέλεσμα είναι η δυσκαμψία και ο πόνος των αρθρώσεων, συχνά συμπτώματα σε άτομα άνω των 65 ετών. Το παθολογικό αυτό πρόβλημα σε ορισμένα άτομα λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις, που προκαλεί επί μακρόν ακινητοποίηση του πάσχοντα με σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η αναγκαιότητα τήρησης σημαντικών μέτρων πρόληψης από τη νεαρή ηλικία είναι σημαντική.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από οστεοαρθρίτιδα
  • Η άσκηση συντελεί στην πρόληψη της νόσου. Ωστόσο, η χρόνια καταπόνηση των αρθρώσεων, λόγω ακατάλληλων αθλητικών προγραμμάτων ή αθλητικών υποδημάτων αυξάνει την επίπτωση της νόσου
  • Επαγγέλματα που επιβάλλουν την άρση και μεταφορά φορτίων συνδέονται με αύξηση της επίπτωσης της οστεοαρθρίτιδας
  • Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, είναι σημαντική στην πρόληψη της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας. Η πλειοψηφία της βιταμίνης συντίθεται στον οργανισμό μετά από έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Σημαντική ποσότητα υπάρχει στα ψάρια, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Το αυξημένο ουρικό οξύ επιδεινώνει τη φθορά που προκαλεί ο χρόνος στην άρθρωση σε ευαίσθητα άτομα και πρέπει περιοδικά να εξετάζεται προληπτικώς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών