Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ενός κρυολογήματος, παρενέργεια καταπονημένων φωνητικών χορδών ή ένδειξη πιο σοβαρού προβλήματος.

Ανεξάρτητα από την αιτία, η άμεση ανησυχία σας όταν πονά ο λαιμός σας είναι να ανακουφιστείτε γρήγορα. Μπορεί να θέλετε να πάτε στον γιατρό, αλλά ορισμένες από τις καλύτερες αγωγές είναι ‘φάρμακα’ που βρίσκονται στο σπίτι και μη συνταγογραφούμενα, δήλωσε ο γιατρός Jeffrey Linder, του νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital, στη Βοστόνη.

Ακολουθούν 10 συμβουλές για να δοκιμάσετε την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε το λαιμό σας να σας γρατζουνάει.

Αντιφλεγμονώδη

Μια από τις πιο αποτελεσματικές αγωγές για τον πονόλαιμο, πιθανόν ήδη βρίσκεται στο ντουλάπι του φαρμακείου του σπιτιού σας. Ένα μη συνταγογραφούμενο μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι συνδυασμός αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών, επομένως θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και θα μειώσουν επίσης μέρος του οιδήματος που συνδέεται με τον πονόλαιμο, δήλωσε ο Linder. Αν έχετε πυρετό, που επίσης συμβάλλει στα συμπτώματά σας μπορούν επίσης να τον μειώσουν.

Γαργάρες με αλατόνερο

Αρκετές έρευνες ανακάλυψαν ότι οι γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα με ζεστό αλατόνερο μπορούν να μειώσουν το οίδημα στο λαιμό και να χαλαρώσουν τη βλέννη βοηθώντας να αποβληθούν οι παράγοντες ερεθισμού ή τα βακτήρια.

Οι γιατροί γενικά συνιστούν τη διάλυση μισού κουταλακίου τσαγιού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Αν η αλμυρή γεύση είναι πολύ δυσάρεστη για εσάς, προσπαθήσετε να προσθέσετε μικρή ποσότητα μελιού για να γλυκάνετε ελαφρώς το μείγμα. Θυμηθείτε να φτύσετε το νερό μετά τη γαργάρα αντί να το καταπιείτε.

Σιρόπι για το βήχα

Ακόμα και αν δεν έχετε βήχα, μη συνταγογραφούμενα σιρόπια μπορούν να βοηθήσουν. Όπως οι σταγόνες και τα σπρέι, καλύπτουν το λαιμό και παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.

Αν πηγαίνετε στη δουλειά σιγουρευτείτε ότι επιλέγετε μια φόρμουλα που δεν φέρνει νύστα.

Ξεκούραση

Μπορεί να μην είναι η πιο γρήγορη λύση αλλά η ξεκούραση είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την καταπολέμηση της λοίμωξης που προκάλεσε τον πονόλαιμο, δήλωσε ο Dr.Linder.

Η πλειοψηφία των περιστατικών πονόλαιμου προκαλείται από ιούς του κρυολογήματος και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να γιατρέψουμε ένα κρυολόγημα όταν το πάθουμε. Η επαρκής ξεκούραση θα βοηθήσει τουλάχιστον την καταπολέμηση του ιού για πιο γρήγορη ανάρρωση.

Αντιβιοτικά

Ορισμένες φορές, περίπου το 10% του χρόνου στους ενήλικες, ο πονόλαιμος προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη όπως ο Streptococcus pyogenes. Αν- και μόνο αν -διαγνωστήκατε θετικός για πονόλαιμο λόγω του Streptococcus pyogenes ή άλλης βακτηριακής λοίμωξης ο γιατρός θα πρέπει να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό. Η λήψη αντιβιοτικών για πονόλαιμο που προκαλείται από ιό δεν θα είναι αποτελεσματική
Πάντα να παίρνετε ολόκληρη τη σειρά του φαρμάκου ακόμα και αν αισθάνεστε καλύτερα μετά από λίγες μέρες.

Τσάι

Κουραστήκατε να πίνετε νερό; Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Επιπλέον περιέχει αντιοξειδωτικά που εκτιμάται ότι δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και κρατούν μακριά τη λοίμωξη.

Για επιπλέον ενίσχυση προσθέστε ένα κουταλάκι μέλι. Θα βοηθήσει το φάρμακο να κατέβει και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στη γρηγορότερη ίαση.

Κοτόσουπα

Ένα παλιό σπιτικό γιατροσόφι για κρυολογήματα, η κοτόσουπα, μπορεί να βοηθήσει και στην ανακούφιση του πονόλαιμου. Το νάτριο στη σούπα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ωραία η αίσθηση της κατάποσης. Η σούπα έχει επιπλέον όφελος όταν είστε άρρωστος. Η κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι οδυνηρή και δύσκολη με πρησμένο λαιμό, επομένως η τροφή σε υγρή μορφή θα εξασφαλίσει ότι λαμβάνετε τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Υγρά

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν είστε άρρωστος και ο λαιμός ερεθισμένος ή με φλεγμονή, δήλωσε ο Dr.Linder. Θα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά ώστε τα ούρα σας να έχουν χρώμα ανοιχτό κίτρινο ή καθαρό. Αυτό κρατά τις βλεννώδεις μεμβράνες υγρές και καλύτερα προετοιμασμένες να καταπολεμήσουν τα βακτήρια και τους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως τα αλλεργιογόνα και να καταστήσει ικανό τον οργανισμό σας να επιτεθεί σε άλλα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Τι θα πιείτε εξαρτάται από εσάς. Το νερό πάντα έχει αποτέλεσμα αλλά μπορείτε να επιλέξετε κάτι ελαφρώς σακχαρώδες, όπως νερωμένο χυμό, κάτι αλμυρό, όπως ζωμό κοτόπουλου.

Παστίλιες

Αν και δεν θεραπεύουν, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση . Μπορείτε να επιλέξετε δροσιστικό περιεχόμενο, όπως μέντα ή ευκάλυπτο.

Μαλακές καραμελίτσες (Marshmallows)

Αν και δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έχουν αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες έρευνες, τα σύγχρονα Marshmallows μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πονόλαιμου πιθανόν λόγω της ζελατίνης που περιέχουν. Αν ο λαιμός σας είναι πράγματι πρησμένος, λέει ο Dr.Linder και είναι επώδυνο να καταπιείτε οτιδήποτε, κάτι γλυκό που γλιστράει μπορεί ενδεχομένως να δώσει κάποια ανακούφιση.

 

 

Πηγές:
Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο