Βρετανοί ερευνητές, ανέφεραν ότι ο καφές μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο για χρόνια ηπατική νόσο.
Είτε περιέχει καφεΐνη είτε όχι, είτε είναι στιγμιαίος είτε όχι, δεν παίζει ρόλο στη φαινομενική δύναμή του να προφυλάσσει από ηπατικές νόσους-αρκεί να πίνει κάποιος 3-4 ημερησίως.
Ο Dr. Paul Roderick, του University of Southampton, δήλωσε ότι χρειάζονται νέες έρευνες πριν συσταθεί στο κοινό να αρχίσει να πίνει καφέ ή να αυξήσει την ποσότητα.
Τόνισε, πως φαίνεται να υπάρχει σχέση αλλά δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.
Δεν είναι γνωστό ποιες ουσίες στον καφέ μπορεί να προστατεύουν το ήπαρ.
Επίσης δεν είναι σαφές αν ο καφές ενδεχομένως προλαμβάνει την ηπατική βλάβη αλλά την εξέλιξη σε πιο σοβαρές μορφές.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 500.000 ανθρώπων με γνωστή κατανάλωση καφέ που ακολουθήθηκαν για 11 χρόνια.
Ποσοστό 78% έπινε καφέ και 22% δεν έπινε.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 3.600 άνθρωποι εμφάνισαν χρόνια ηπατική νόσο και 301 πέθαναν.
Περισσότεροι από 5.400 συμμετέχοντες εμφάνισαν χρόνια ηπατική νόσο ή λιπώδη νόσο ήπατος και περισσότεροι από 180 εμφάνισαν καρκίνο στο ήπαρ.
Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, όσοι έπιναν είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου και 20% χαμηλότερο για λιπώδη νόσο ήπατος. Ο κίνδυνος θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο μειώθηκε 49%.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMC Public Health.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}