Επιστήμη & Ζωή

Κορωνοϊός: Η Όμικρον παραμένει περισσότερο χρόνο στις επιφάνειες

Διαπιστώθηκε δυνατότητα μόλυνσης ακόμη και μετά από 7 ημέρες. Λιγότερος χρόνος για εξασθένηση της επίδρασής της σε πορώδη υλικά. Απαραίτητη η τακτική αποστείρωση των χεριών, ιδιαίτερα κατόπιν επαφής με μολυσμένες περιοχές.


Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022, 20:00

Τα σωματίδια της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού παραμένουν μολυσματικά πάνω τόσο σε ομαλές όσο και σε πορώδεις επιφάνειες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό, σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Κέντρου Ανοσολογίας και Λοιμωξιολογίας της πόλης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, έβαλαν σταγονίδια με κορωνοϊό, τόσο από την αρχική παραλλαγή όσο και από την Όμικρον (υποπαραλλαγή ΒΑ.1), πάνω σε μια ποικιλία επιφανειών σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαπιστώθηκε ότι στις ομαλές επιφάνειες (γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, πλαστικό) η Όμικρον παρέμενε ακόμη λοιμογόνος μετά από επτά μέρες, ενώ ο αρχικός κορωνοϊός δεν ήταν πια μολυσματικός μετά από τέσσερις μέρες πάνω σε πλαστικό ή χάλυβα και μετά από επτά μέρες πάνω σε γυαλί. Πάνω σε πορώδες χαρτί (είτε μαλακό χαρτομάντηλου είτε πιο σκληρό εκτύπωσης) ο αρχικός ιός έπαυε να μπορεί να μολύνει μετά από 30 λεπτά, ενώ η Όμικρον μετά από μία ώρα.

Πάντως ο κορωνοϊός, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα. Η μόλυνση από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες είναι λιγότερο συχνή, αν και η νέα μελέτη υπενθυμίζει «τη σημασία της υγιεινής των χεριών και του καθαρισμού των επιφανειών που αγγίζονται τακτικά από διαφορετικούς ανθρώπους». Αυτό, δήλωσε ο ερευνητής Λέο Πουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αφορά ιδίως «επιφάνειες και περιβάλλοντα που μολύνονται από κάποιον ασθενή με Covid-19».

Πηγές:
euro2day,ΑΠΕ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων