Υγεία

Γιατί είναι καλή ιδέα να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι;

Η 4η Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, και εμείς έχουμε μερικούς λόγους για να βάλεις στη ζωή σου ένα.


Τρίτη, 04 Απριλίου 2023, 10:53

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων γνωρίζουν πολύ καλά τι αλλαγές μπορεί να φέρει στην ζωή μας ένα ζωάκι, και πόσο θετικές θα είναι αυτές οι αλλαγές. Ωστόσο, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να αγνοούμε τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία που θα φέρουν οι αγκαλιές με ένα κατοικίδιο.

Τα κατοικίδια έχουν εξελιχθεί ώστε να εναρμονίζονται με τον άνθρωπο, με τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά μας. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, είναι σε θέση να καταλάβουν πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά είναι ακόμα καλύτερα στην ερμηνεία του τόνου της φωνής, της γλώσσας του σώματος και των χειρονομιών μας. Και όπως κάθε καλός φίλος, ένας σκύλος θα κοιτάξει στα μάτια σας για να καταλάβει τη συναισθηματική σας κατάσταση (και να βολιδοσκοπήσει πότε είναι κατάλληλη στιγμή για παιχνίδια).

Τα κατοικίδια, ειδικά οι σκύλοι και οι γάτες, μπορούν να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη, να ανακουφίσουν τη μοναξιά, να ενθαρρύνουν την άσκηση και το παιχνίδι, ακόμη και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή σας υγεία. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν πιο δραστήρια και με περισσότερη ενσυναίσθηση. Τα κατοικίδια προσφέρουν επίσης πολύτιμη συντροφιά για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι η άνευ όρων αγάπη.

Κάθε κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Αν και είναι αλήθεια ότι τα άτομα με κατοικίδια συχνά έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από αυτά που δεν έχουν, ένα κατοικίδιο δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι σκύλος ή γάτα. Ένα κουνέλι θα μπορούσε να είναι ιδανικό αν είστε αλλεργικοί σε άλλα ζώα ή έχετε περιορισμένο χώρο, αλλά δεν θέλετε να στερηθείτε την συντροφιά. Τα πουλιά μπορούν να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές αν είστε μεγαλύτερος ενήλικας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι:

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.

Τα άτομα με κατοικίδια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες καταστάσεις από αυτά που δεν έχουν κατοικίδια. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι όταν τα άτομα με οριακή υπέρταση υιοθέτησαν σκύλους από ένα καταφύγιο, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε σημαντικά μέσα σε πέντε μήνες.

Το παιχνίδι με σκύλο, γάτα ή άλλο κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης, που ηρεμούν και χαλαρώνουν.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.

Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή με κατοικίδια επιβιώνουν περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων άνω των 65 ετών κάνουν 30 τοις εκατό λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς τους από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.

Ένας από τους λόγους για αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι ότι τα κατοικίδια εκπληρώνουν τη βασική ανθρώπινη ανάγκη για αφή. Ακόμη και μελέτες με εγκληματίες σε φυλακές έχουν δείξει ότι η επαφή με κατοικίδια μπορεί να φέρει μακροχρόνιες αλλαγές στη συμπεριφορά, ακριβώς λόγω της αμοιβαίας στοργής. Το να χαϊδεύετε και να αγκαλιάζετε το ζωάκι σας μπορεί να σας ηρεμήσει γρήγορα όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι. Η συντροφιά ενός κατοικίδιου μπορεί επίσης να μειώσει τη μοναξιά και τα περισσότερα σκυλιά είναι ένα εξαιρετικό ερέθισμα για υγιή άσκηση, η οποία μπορεί να τονώσει σημαντικά τη διάθεσή σας και να προλάβει την κατάθλιψη. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Αύξηση της άσκησης

Το να βγάλετε τον σκύλο σας για βόλτα ή τρέξιμο είναι διασκεδαστικός τρόπος για να εντάξετε την καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ πιο πιθανό να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις άσκησης - και η καθημερινή άσκηση είναι εξαιρετική και για το ζώο. Θα εμβαθύνει τη σύνδεση μεταξύ σας, θα εξαλείψει τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στους σκύλους και θα διατηρήσει το κατοικίδιο ζώο σε φόρμα και υγιές.

Παροχή συντροφικότητας

Η συντροφικότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και ακόμη και να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας, ενώ η απομόνωση και η μοναξιά μπορεί να φέρουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε απαραίτητοι και επιθυμητοί και να χαλαρώσετε για λίγο από τα προβλήματά σας, ειδικά αν ζείτε μόνοι. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών μιλούν στα κατοικίδιά τους, μερικοί μάλιστα τα χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Σας βοηθά να γνωρίσετε νέους ανθρώπους

Τα σκυλιά μπορούν να είναι εξαιρετικό κίνητρο για κοινωνικές επαφές. Οι ιδιοκτήτες σκύλων σταματούν συχνά και μιλούν μεταξύ τους σε βόλτες ή σε ένα πάρκο σκύλων. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων γνωρίζουν επίσης νέα άτομα σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων ή σε μαθήματα εκπαίδευσης.

Μείωση του άγχους

Είναι αρκετά πιθανό, παρακολουθώντας απλά το κατοικίδιό σας να παίζει ή να κάνει αστεία πράγματα, να περάσει πολλή ώρα χωρίς να το καταλάβετε. Και δεν θα το καταλάβετε επειδή το μυαλό σας θα είναι εντελώς άδειο εκείνη τη στιγμή. Αυτή είναι ίσως η πιο εύκολη μορφή διαλογισμού που μπορεί να κάνει κάποιος. Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο είναι πιο εύκολο να μας κάνει να εκτιμήσουμε τα μικρά, καθημερινά πράγματα.

Προσθέστε δομή και ρουτίνα στην ημέρα σας

Πολλά κατοικίδια, ειδικά οι σκύλοι, απαιτούν τακτικό πρόγραμμα φαγητού και άσκησης. Το να έχετε μια σταθερή ρουτίνα κρατά το ζώο ισορροπημένο και ήρεμο - και μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για εσάς. Ακόμα και στις δύσκολες ημέρες σας, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τις ανάγκες του ζώου, συνεπώς η ημέρα σας αρχίζει ήδη να αποκτά μια αίσθηση δομής - άρα έχετε και ένα επιπλέον κίνητρο να μην ξαναβουλιάξετε.

Τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Δίνουν νόημα και χαρά στην καθημερινή ζωή

Καθώς μεγαλώνετε, θα χάνετε πράγματα που προηγουμένως καταλάμβαναν το χρόνο σας και έδιναν σκοπό στη ζωή σας. Μπορεί να αποσυρθείτε από τη δουλειά σας ή τα παιδιά σας να απομακρυνθούν. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου μπορεί να φέρει ευχαρίστηση και να σας βοηθήσει να τονώσετε το ηθικό, την αισιοδοξία και την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας.

Είναι μια έξτρα επικοινωνία

Η διατήρηση ενός κοινωνικού δικτύου δεν είναι πάντα εύκολη καθώς μεγαλώνετε. Η συνταξιοδότηση, η ασθένεια, ο θάνατος και η μετεγκατάσταση μπορούν να απομακρύνουν στενούς φίλους και μέλη της οικογένειας. Και το να κάνεις νέους φίλους μπορεί να γίνει πιο δύσκολο, για πολλούς λόγους. Τα κατοικίδια, ειδικά τα σκυλιά, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους ηλικιωμένους να πιάσουν συζητήσεις και να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

Ενισχύστε τη δύναμή σας

Μπορείτε να ξεπεράσετε πολλές από τις σωματικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση φροντίζοντας σωστά τον εαυτό σας. Οι σκύλοι, οι γάτες και άλλα κατοικίδια ενθαρρύνουν το παιχνίδι, το γέλιο και την άσκηση, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αυξήσουν την ενέργειά σας.

Τα οφέλη των κατοικίδιων για τα παιδιά

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών και άσθματος, και πολλά μαθαίνουν επίσης υπευθυνότητα, συμπόνια και ενσυναίσθηση με το να έχουν σκύλο ή γάτα. Σε αντίθεση με τους γονείς ή τους δασκάλους, τα κατοικίδια δεν είναι ποτέ επικριτικά και δεν δίνουν εντολές. Είναι πάντα εκεί για να προσφέρουν στοργή και η απλή παρουσία τους στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην αίσθηση ασφάλειας στα παιδιά. Το να έχετε ένα πάντα παρόν κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους αποχωρισμού στα παιδιά όταν η μαμά και ο μπαμπάς δεν είναι κοντά.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσουν τα υπερκινητικά ή υπερβολικά επιθετικά παιδιά. Φυσικά, τόσο το ζώο όσο και το παιδί πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να συμπεριφέρονται κατάλληλα μεταξύ τους.

Όπως οι ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο. Μπορεί να είναι πηγή ηρεμίας και χαλάρωσης, καθώς και πηγή τόνωσης για τον εγκέφαλο και το σώμα.

Παιδιά με μαθησιακές διαταραχές και άλλες προκλήσεις

Μερικά παιδιά με αυτισμό ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες είναι πιο ικανά να αλληλεπιδράσουν με κατοικίδια ζώα παρά με ανθρώπους. Η σύνδεση πρώτα με ένα κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με αυτισμό στις αλληλεπιδράσεις του με τους ανθρώπους.

Τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν πώς να ρυθμίζουν το άγχος και να ηρεμούν, καθιστώντας τα καλύτερα εξοπλισμένα να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της διαταραχής τους.

Η κατοχή κατοικίδιου είναι σημαντική δέσμευση

Παρά τα οφέλη, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα κατοικίδιο δεν είναι θεραπεία για προβλήματα ψυχικής υγείας. Η κατοχή ενός κατοικίδιου είναι ευεργετική και ανακουφιστική μόνο για όσους αγαπούν και εκτιμούν τα ζώα τους και έχουν χρόνο (και χρήμα) για να κρατήσουν ένα κατοικίδιο χαρούμενο και υγιές.

Ακόμα κι αν αγαπάτε τα ζώα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε όλα όσα συνεπάγεται η φροντίδα ενός κατοικίδιου. Η κατοχή ενός κατοικίδιου είναι μια σημαντική δέσμευση που θα διαρκέσει όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου, ίσως 10 ή 15 χρόνια στην περίπτωση των σκύλων. Και στο τέλος αυτής της δέσμευσης, θα αντιμετωπίσετε τη θλίψη και το πένθος που συνοδεύει την απώλεια ενός αγαπημένου συντρόφου.

Η οικονομική δέσμευση, επίσης, είναι μεγάλη. Δεν μιλάμε μόνο για την τροφή και τα παιχνίδια, αλλά και για τα ιατρικά έξοδα, τα οποία είναι τακτικά, όχι μόνο επείγοντα. Ο χρόνος και η προσοχή που απαιτεί ένα ζώο είναι εξίσου μεγάλος παράγοντας. Για παράδειγμα, ένα σκυλί που βρίσκεται μόνο του στο σπίτι όλη μέρα δεν θα είναι και τόσο χαλαρωτική συντροφιά μόλις γυρίσετε από τη δουλειά σας, καθώς θα έχει υπερβολική μαζεμένη ενέργεια, που όλη θα εκφραστεί προς εσάς. Σε πολλές περιπτώσεις ένα ζώο που μένει μόνο του και χωρίς διέγερση για πολύ καιρό θα αρχίσει να καταστρέφει πράγματα στο σπίτι. Πολλοί σκύλοι, για παράδειγμα, μπορεί να μασουλάνε τα παπούτσια του ιδιοκτήτη τους.

Και, όπως είναι προφανές, υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα ζώα εκεί έξω που χρειάζονται συντροφιά. Τα ζώα δεν είναι εμπόρευμα, είναι πλάσματα με τα οποία συνυπάρχουμε και βελτιώνουμε ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Αν σκέφτεστε να βάλετε ένα κατοικίδιο στη ζωή σας, υιοθετήστε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων