Επιστήμη & Ζωή

Υπουργείο Υγείας: Πώς διακρίνονται τα αλλοιωμένα θαλασσινά - Έλεγχοι ενόψει Πάσχα

Τι αναφέρεται σε σημερινή εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού σχετικά με τη μορφή των εν λόγω προϊόντων.


Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 17:00

Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει Πάσχα, ζητείται από το υπουργείο Υγείας, με έμφαση στα θαλασσινά, τα οποία θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Σε σημερινή εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, καλούνται οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων να προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, λαϊκές αγορές, οχήματα μεταφοράς τροφίμων και σε υπαίθριες αγορές με πασχαλιάτικα είδη.

Λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.

Oι υγειονομικοί επιθεωρητές κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων) ή σε υπαίθριες αγορές, καλούνται να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος.

Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα, ενώ σε ενδελεχή έλεγχο πρέπει να υπόκεινται και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς).

Επιπλέον Πληροφορίες



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων