Διατροφή

Ποιες τροφές επιδεινώνουν τις φλεγμονές

Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να περιορίσουμε από την διατροφή μας αν θέλουμε να ανακουφιστούμε από τις φλεγμονές;

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Οι τροφές που επιλέγουμε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις φλεγμονές που εμφανίζονται στον οργανισμό μας θετικό ή αρνητικό. Υπάρχουν ορισμένες τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και κάποιες που μπορούν να κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη, και θα ήταν καλό να τις περιορίσουμε, αν δούμε ότι μας κάνουν κακό.

Ζάχαρη

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ζάχαρη, ειδικά σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να είναι καταστροφική για την υγεία μας, αλλά ίσως να μην γνωρίζαμε ότι προκαλεί την έκκριση φλεγμονωδών ουσιών, των κυτοκινών. Και μην ξεχνάτε ότι όταν μιλάμε για ζάχαρη, δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτή που βάζουμε στον καφέ μας το πρωί. Η ζάχαρη βρίσκεται παντού, από τα γλυκά, μέχρι τα αναψυκτικά και τις επεξεργασμένες τροφές.

Κορεσμένα λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν φλεγμονές στους ιστούς του λίπους κάτι που μπορεί να είναι προάγγελος της καρδιοπάθειας, αλλά και να επιδεινώσει σημαντικά τα συμπτώματα παθήσεων όπως η αρθρίτιδα. Αποφύγετε τις τροφές με κορεσμένα λιπαρά, όπως το τυρί και τα αλλαντικά.

Τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται στα fast foods και στα τηγανιτά προϊόντα, αλλά και σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, όπως τα μπισκότα. Προκαλούν φλεγμονές και τα αποτελέσματά τους είναι καταστροφικά για την υγεία μας.

 Λιπαρά ωμέγα-6

Δεν μιλάμε για αυτά τόσο συχνά όσο για τα ωμέγα-3, αλλά και τα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 είναι σημαντικά για τον οργανισμό μας. Τα χρειαζόμαστε σε ισορροπημένες ποσότητες, για την σωστή ανάπτυξη, αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να έχουν φλεγμονώδη δράση. Τα βρίσκουμε κυρίως σε φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το φιστικέλαιο, αλλά και στην μαγιονέζα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τα προϊόντα από λευκό αλεύρι, προϊόντα από κανονικές πατάτες (έτοιμος πουρές, τηγανιτές πατάτες) και μερικά βιομηχανικά δημητριακά, περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορεί να έχουν ξεπεράσει και τα κορεσμένα λιπαρά ως #1 αιτία για παχυσαρκία και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Γλουτένη και κασεΐνη

Αυτές οι δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αρκετές τροφές μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές. Στους ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη και δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα χειρότερα.

Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι ένα γλυκαντικό, που αντικαθιστά την ζάχαρη, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην ουσία αυτή. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να την αντιμετωπίσει ως τοξίνη, και να αντιδράσει προκαλώντας φλεγμονές.

Αλκοόλ

Τοξίνη, καταστρέφει το συκώτι μας και προκαλεί φλεγμονές. Χρειαζόμαστε και άλλους λόγους για να μην κάνουμε κατάχρηση;


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων