Διατροφή

Μήπως πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη;

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι 70 % του πληθυσμού παγκοσμίως φαίνεται να έχει γαστρεντερικές ενοχλήσεις έστω και σε μικρό βαθμό μετά την κατανάλωση γάλακτος. Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από δυσανοχή στη λακτόζη;

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008

Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Εάν νιώθετε φουσκώματα και δυσπεψία μετά την κατανάλωση γάλακτος, πιθανώς να πάσχετε από δυσανοχή στη λακτόζη. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι 70 % του πληθυσμού παγκοσμίως φαίνεται να έχει γαστρεντερικές ενοχλήσεις έστω και σε μικρό βαθμό μετά την κατανάλωση γάλακτος.

Η δυσανοχή στη λακτόζη έχει γενετικό υπόβαθρο και οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα είναι η Αφρική, η Ασία καθώς και η Μεσογειακή Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι έχει δυσανοχή στη λακτόζη ή πιστεύει ότι πάσχει από κάποια άλλη εντερική διαταραχή.

Η ένταση των συμπτωμάτων στο γαστρεντερικό σύστημα εξαρτάται από το βαθμό της έλλειψης του οργανισμού σε λακτάση, τό ένζυμο που μεταβολίζει τη λακτόζη (το σάκχαρο που περιέχεται σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα). Η ποσότητα λακτόζης που δεν μεταβολίζεται παραμένει στο έντερο και δεν απορροφάται, προκαλώντας δυσπεψία, πόνο, αέρια ή διάρροια Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από δυσανοχή στη λακτόζη μπορούν να πιούν ένα ποτήρι γάλα χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.

Συστάσεις για άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη:

Αναφορικά με την κατανάλωση γιαουρτιού, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι βοηθούν στο μεταβολισμό της λακτόζης. Ωστόσο, το παγωμένο γιαούρτι φαίνεται να προκαλεί κάποιες γαστρεντερικές δυσλειτουργίες.

Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από δυσανοχή στη λακτόζη;

Δοκιμάστε να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά) για 2 εβδομάδες. Εάν νιώσετε ανακουφισμένοι από τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις, επανεισάγετε σταδιακά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι ώστε να συμπεράνετε σε τι ποσότητες μπορεί να τα ανεχτεί καλά ο οργανισμός σας.

Εξάλλου η δυσανοχή στη λακτόζη μπορεί να διαπιστωθεί και από εξέταση αίματος ή από μέτρηση του υδρογόνου αναπνοής.

Σε κάθε περίπτωση, ο πειραματισμός αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα γαλακτοκομικών την οποία μπορεί να ανεχθεί ένα άτομο που πάσχει από δυσανοχή στη λακτόζη είναι απαραίτητος, καθώς η πλήρης αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν ενδείκνυται στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων