Το μούρο αρώνιας θεωρείται "υπερτροφή" που προάγει την υγεία. Πιατεύεται ότι οι ουσίες του ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, έχει τη φήμη ότι προκαλεί γαστρεντερικά ενοχλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς διεξήγαγε μια μελέτη μεταξύ 40 γυναικών στην οποία περίπου οι μισές ανέχθηκαν το χυμό αρώνιας χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι υγιεινές ουσίες, γνωστές ως πολυφαινόλες, θα μπορούσαν επίσης να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Τα μούρα αρώνιας προέρχονται βασικά από τη Βόρεια Αμερική. Εκτός από τις βιταμίνες, το μούρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες - χημικές ενώσεις που εμφανίζονται μόνο στα φυτά και θεωρείται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, δεν ήταν ακόμη σαφές πόσο καλά το σώμα μπορεί πραγματικά να απορροφήσει αυτές τις ουσίες.

Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπιναν είτε 100 χιλιοστόλιτρα χυμό αρώνιας είτε ένα μείγμα εικονικού φαρμάκου δύο φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες. Περίπου οι μισές από τις γυναίκες ανέφεραν δυσανεξία, αναφέρθηκε σήμερα στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Η ανοσολόγος Sandra Holasek από το Ερευνητικό Κέντρο Otto Loewi στο Γκρατς τόνισε ότι οι ουσίες που προάγουν την υγεία απορροφήθηκαν καλά και από εκείνους που ανέχθηκαν τον χυμό: "Η ποικιλομορφία του μικροβιώματος αυξανόταν συνεχώς. Παράχθηκαν αρκετά χολικά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον μεταβολισμό των πολυφαινολών".

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Holasek, το μούρο αρώνιας είναι μια "υπερτροφή" με πιθανά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα και τη μεταβολική διαδικασία. "Η ανεκτικότητα του χυμού αρώνιας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό", τόνισε ο διατροφολόγος.

"Το μούρο αρώνιας έχει χαρακτηριστεί ως το "μέλλον" από πολλές γεωργικές επιχειρήσεις, αλλά οι πωλήσεις παραμένουν χαμηλές", δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - APA ο ειδικός σε θέματα τροφίμων Φριτς Τράιμπερ από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς. "Η γεύση δεν είναι πειστική, ας το πούμε έτσι", δήλωσε ο μοριακός βιολόγος.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη