Η δυσανεξία στη γλουτένη θα μπορούσε να βρίσκεται… στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με αποτελέσματα πειράματος μικρής κλίμακας.

Άνθρωποι με τη συχνή πάθηση του πεπτικού ανέφεραν χειρότερα πεπτικά συμπτώματα μετά από κατανάλωση μπάρας δημητριακών, παρόλο που αυτή δεν περιείχε γλουτένη ή σιτάρι, αναφέρει έρευνα στο The Lancet Gastroenterology and Hepatology. 

Tα συμπτώματα μετά την κατανάλωση μπάρας χωρίς γλουτένη ήταν παρόμοια με αυτά που είχαν άνθρωποι μετά την κατανάλωση μπαρών δημητριακών με γλουτένη ή σιτάρι ολικής άλεσης .

Αυτό υποδεικνύει ότι υποδείξεις και πεποιθήσεις παρά τα συστατικά καθαυτά θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από τα συμπτώματα στο πεπτικό ενός ασθενούς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σε πολλές περιπτώσεις.

Ο Dr. Premysl Bercik, καθηγητής στο  McMaster University, δήλωσε ότι δεν εχει δίκιο κάθε ασθενής που πιστεύει ότι αντιδρά στη γλουτένη.

Σημείωσε ότι ορισμένοι πράγματι έχουν ευαισθησία σε αυτή την πρωτεΐνη, αλλά για πολλούς άλλους ευθύνεται η πεποίθηση ότι αυτή ευθύνεται για τα συμπτώματά τους και τις επιλογές τους για αποφυγή τροφών με γλουτένη.

Οι ερευνητές επέλεξαν 28 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους είχαν βελτιωθεί μετά από διατροφή χωρίς γλουτένη.

Σε εργαστηριακό πείραμα δόθηκε σε κάθε συμμετέχοντα μια μπάρα δημητριακών για να καταναλώσει σε 3 διαστήματα. Οι μπάρες ήταν διαφορετικές-μια περιείχε γλουτένη, μια σιτάρι και η τρίτη τίποτα από αυτά.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αισθάνονταν χειρότερα μετά την κατανάλωση της μπάρας ήταν ίδιος στα 3 είδη μπάρας.

Μετά από κάθε σνακ, 26 από  28 συμμετέχοντες ανέφεραν χειρότερα  συμπτώματα από το πεπτικό- ακόμα και όταν η μπάρα δεν περιείχε γλουτένη ή σιτάρι.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο “nocebo effect,” στο οποίο αρνητικές προσδοκίες καθαυτές μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά σωματικά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, τα social media θα μπορούσαν να ενισχύουν ιδέες ότι η γλουτένη είναι επιβλαβής, παρόλο που δεν θα μπορούσε αυτό να είναι αληθινή αιτία για συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε ορισμένους.

Υπάρχει ισχυρή επιρροή από το διαδίκτυο, δήλωσε ο ερευνητής, Πολλοί ασθενείς αναφέρουν το πόσο άσχημα αισθάνονται για τη γλουτένη και αυτό επηρεάζει άλλους.

Πηγές:
The Lancet Gastroenterology and Hepatology. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη