Διατροφή

Γαλακτοκομικά προϊόντα στην πρόληψη ασθενειών

Τακτική κατανάλωση γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005

ΓΝΑ Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Τμήμα Ενδοκρινολογίας

Η άποψη ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλεί αύξηση της επίπτωσης της καρδιαγγειακής νόσου κυρίως λόγω της αύξησης της χοληστερίνης που προκαλεί αμφισβητείται από τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health (2005; 59:502-505).

Η μελέτη αφορούσε άνδρες 45-59 ετών που εξετάσθηκαν για πρώτη φορά από το 1979 έως το 1983 στη Νότια Ουαλία και των οποίων καταγράφηκε η μέση κατανάλωση γάλακτος. Τα άτομα αυτά παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια και μετρήθηκε η συχνότητα ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, αγγειακών συμβαμάτων και θανάτων.

Βρέθηκε ότι σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν μικρές ποσότητες γάλακτος οι άνδρες με μέση η υψηλή κατανάλωση γάλακτος εμφάνιζαν κατά 52% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό και 88% για έμφραγμα, ενώ οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία ήταν στο ίδιο ποσοστό για όλες τις ομάδες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες

Άνδρες που με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Μαΐου του περιοδικού Archives of Internal Medicine.

Η μελέτη αφορούσε 41.254 άνδρες χωρίς ιστορικό διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου και εξέτασε τη σχέση της ημερήσιας κατανάλωσης γαλακτοκομικών και επίπτωσης του διαβήτη.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης που διάρκεσε 12 χρόνια αναφέρθηκαν 1243 περιπτώσεις διαβήτη.

Σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν πολύ μικρή κατανάλωση γαλακτοκομικών, οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση εμφάνισαν 77% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Για κάθε μερίδα επί πλέον γαλακτοκομικών την ημέρα υπήρχε κατά 9% μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.

Ο σχετικός κίνδυνος ήταν 88% για αυτούς που κατανάλωναν γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και 99% για τα άτομα υψηλής περιεκτικότητας.

Φαίνεται ότι τα γαλακτερά με τη σύνθεση τους σε αμινοξέα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλες βιοενεργείς ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό από το στρες, τις τοξίνες και τους παθογόνους παράγοντες και βοηθούν στη προσαρμογή του οργανισμού προάγοντας τη σωστή μεταβολική ρύθμιση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων