Διατροφή

Οξειδωτικό στρες και διατροφή

Το σώμα σας καθώς αναπνέετε, αντιδρά συνεχώς στο οξυγόνο και έτσι τα κύτταρά σας παράγουν ενέργεια. Συνέπεια αυτής της αντίδρασης είναι η παραγωγή πολύ αντιδραστικών μορίων, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Καραφυλλίδης Π. Ευμένης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Επιστημονικός Σύμβουλος Διατροφής Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις

Το σώμα σας καθώς αναπνέετε, αντιδρά συνεχώς στο οξυγόνο και έτσι τα κύτταρά σας παράγουν ενέργεια. Συνέπεια αυτής της αντίδρασης είναι η παραγωγή πολύ αντιδραστικών μορίων, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες (free radicals).

Οι ελεύθερες ρίζες αλληλεπιδρούν με άλλα μόρια μέσα στα κύτταρα και αυτό μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική ζημιά στις πρωτεΐνες, στις μεμβράνες και τα γονίδια.



Η οξειδωτική ζημιά ενοχοποιείται ως λόγος πρόκλησης πολλών ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος και το Αλτσχάϊμερ. Επίσης επιδρά στη διαδικασία γήρανσης του σώματος.

Εξωτερικοί παράγοντες όπως η μόλυνση, η ηλιοφάνεια, η κακή διατροφή και το τσιγάρο επίσης προκαλούν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών.

Αντιοξειδωτικά

Το σώμα σας για να αντιμετωπίσει και να προστατευτεί από το οξειδωτικό στρες, παράγει αντιοξειδωτικά. Η δουλειά των αντιοξειδωτικών είναι να εξουδετερώσουν ή να 'απορροφήσουν' τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά μας.

Η ικανότητα του σώματος να παράγει αντιοξειδωτικά, ελέγχεται από τη γενετική σύνθεση και επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι η διατροφή και το κάπνισμα.

Δυστυχώς, ο συγχρόνωςς τρόπος ζωής που μας αναγκάζει να είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε ένα μολυσματικό περιβάλλον και γενικότερα η χαμηλή ποιότητα στη διατροφή μας, αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Πόσα αντιοξειδωτικά χρειάζομαι;

Η εσωτερική παραγωγή αντιοξειδωτικών του σώματός δεν είναι αρκετή για την εξουδετέρωση όλων των ελεύθερων ριζών. Μπορείτε όμως να βοηθήσετε το σώμα σας να αμυνθεί αυξάνοντας τη λήψη αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής σας.



Παραδείγματα τροφών πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σημείωση: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών δεν δρουν ακριβώς, ή 'αντιγράφουν' την πράξη των αντιοξειδωτικών που προέρχονται από τα τρόφιμα. Επίσης περισσότερες έρευνες χρειάζονται προκειμένου να πούμε, εάν π.χ.

συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο.

Τρόφιμα και Αντιοξειδωτικά

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν μία χρωστική ουσία γνωστή ως λυκοπένιο. Το λυκοπένιο ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα τους αλλά είναι παράλληλα και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Οι ντομάτες σε όλες τους τις μορφές αποτελούν βασική πηγή λυκοπενίου, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων ντομάτας όπως είναι οι συσκευασμένες ντομάτες, η ντοματόσουπα, ο ντοματοχυμός, ακόμη και η κέτσαπ. Επίσης, το καρπούζι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο.

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια περιέχουν πολλές φυσικές ουσίες όπως είναι η ξανθοφύλλη, τα φλαβονοειδή (flavonoids), το τερπένιο (terpenes), η λεμονίνη (limonoids) και η κουμαρίνη (coumarins), που βοηθούν στην προστασία ενάντια σε πολλές ασθένειες.

Πρέπει να τονιστεί ότι η δράση των φυσικών ουσιών είναι μεγαλύτερη όταν προσλαμβάνονται απευθείας με την κατανάλωση εσπεριδοειδών απότι με τη χορήγηση συμπληρωμάτων.

Σημείωση: Είναι πάντα καλύτερο να καταναλώνεται το φρούτο ολόκληρο στη φυσική του μορφή, και όχι σε μορφή χυμού, γιατί κάποια από τα στοιχεία του χάνονται.

Τσάι

Το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι και ο συνδυασμός μαύρου και πράσινου τσαγιού έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Οι κοινές μάρκες μαύρου τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικά, αλλά η καλύτερη και  πιο ισχυρή πηγή μακράν, είναι το πράσινο τσάι (τσάι γιασεμιού) το οποίο περιέχει το αντιοξειδωτικό κατεχίνη (catechin).

Αυτό συμβαίνει γιατί μερικές από τις κατεχίνες έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της κατεργασίας του πράσινου τσαγιού για την παραγωγή μαύρου τσαγιού.

Καρότα

Το Β-καροτένιο είναι μία πορτοκαλί χρωστική ουσία που απομονώθηκε από τα καρότα πριν από 150 χρόνια.

Βρίσκεται συγκεντρωμένο στα πορτοκαλί και στα πράσινα λαχανικά (η πράσινη χλωροφύλλη καλύπτει την πορτοκαλί χρωστική ουσία).

Το Β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που έχει συζητηθεί αρκετά σε σχέση με τον καρκίνο των πνευμόνων. Αλλά περαιτέρω έρευνα πραγματοποιείται για να αποδειχθεί εάν έχει προστατευτική επίδραση.

Με το να τρώω αντιοξειδωτικά τρόφιμα θα προστατευτώ από τις ασθένειες;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μία δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από καρκίνο, καρδιοπάθειες και έμφραγμα. Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ακόμη εάν μόνο τα αντιοξειδωτικά είναι υπεύθυνα για αυτή τη μείωση του κινδύνου ή συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες.

Για παράδειγμα, η έρευνα που έχει γίνει σχετικά με την επίδραση της δίαιτας στον καρκίνο είναι δύσκολο να διεξαχθεί και να εξηγηθεί.

Ακόμη και έτσι, υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να δηλώσουν την προστατευτική επίδραση των φρούτων και λαχανικών σε πολλών ειδών καρκίνους όπως αυτόν του εντέρου, του μαστού και της ουροδόχου κύστης.

Τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία:

Πόσο χρειάζομαι να καταναλώνω;

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες την ημέρα. Αλλά λιγότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι αυτές οι πέντε μερίδες θα πρέπει να προέρχονται από διαφορετικές πηγές κάθε μέρα. Τρώγοντας κάποιος τα ίδια φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, μπορεί να παρουσιάσει έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες και σε μέταλλα.

Για αυτόν το λόγο συστήνεται να υπάρχει ποικιλία στην κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε αντιοξειδωτικά τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κάθε μέρα.

Φρούτα

Για να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τα φρούτα, θα πρέπει να τα καταναλώνουμε φρέσκα και εάν γίνεται να τρώμε και τη φλούδα τους. Τα ξερά φρούτα και οι χυμοί συμπεριλαμβάνονται στις πέντε μερίδες την ημέρα. Να μην ξεχνάτε όμως, ότι τα φρούτα χάνουν τις περισσότερες από τις φυσικές τους ίνες κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του χυμού και τα ξερά φρούτα χάνουν τη Βιταμίνη C.

Να προσπαθείτε να τρώτε δύο με τρείς μερίδες φρούτων την ημέρα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 80γρ., η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

Για να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων, ακολουθείστε τις παρακάτω προτάσεις μας:

Λαχανικά

Εξισορροπήστε την πρόσληψη των λαχανικών μεταξύ πορτοκαλί, κόκκινων και πράσινων ποικιλιών. Όσο πιο μεγάλη ποικιλία υπάρχει στα χρώματα, τόσο πιο μεγάλη είναι η πρόσληψη των αντιοξειδωτικών.

Ένας εύκολος κανόνας να θυμάστε είναι ότι, όσο πιο σκούρο και λαμπερό είναι το χρώμα των λαχανικών τόσο πιο πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες συνήθως περιέχουν. Για παράδειγμα, το σπανάκι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το μαρούλι.

Βεβαιωθείτε ότι εξισορροπείτε τα αμυλούχα λαχανικά όπως είναι το καλαμπόκι, η πατάτα, ο αρακάς και οι γλυκοπατάτες με τα μη αμυλούχα, όπως είναι τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια, το σπανάκι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Θα πρέπει να στοχεύετε σε τρία γεύματα λαχανικών κάθε ημέρα.

Μία μερίδα ισοδυναμεί με 80g, η οποία θα αντιστοιχεί σε ένα μπολ μαρούλι, αλλά και σε 3 κουταλιές περίπου καρότα.

Για να αυξήσετε την κατανάλωση των λαχανικών, ακολουθείστε τις παρακάτω προτάσεις μας:

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες, γενικές οδηγίες, μαζί με κάποιες κύριες πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών για να αυξήσετε την πρόσληψή τους από τη διατροφή σας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων